NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Glutaman amónny, medzi éčkami E624, je biele kryštalická látka bez vône, ale s výraznou mäsovou chuťou, čo jej zabezpečuje funkciu dochucovadla potravín. Vyrába sa rovnako ako ostatné glutamany a to štiepením rastlinných bielkovín, predovšetkým sóje alebo fermentáciou zemiakového a obilného škrobu.

  • Škodlivosť: nebezpečné
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: áno

Popis a účinky – E624, Glutaman amónny

Aj napriek tomu, že je v EÚ povolené používať glutaman amónny ako pridanú látku E624 v potravinách, môžu sa po jeho konzumácií vyskytnúť nežiaduce účinky v podobe bolesti hlavy, nevoľnosti alebo kŕčov v bruchu. E624 by sa mali vyhýbať najmä tehotné a dojčiace ženy, deti a taktiež ľudia, ktorí trpia cukrovkou, cievnym ochorením a onkologickí pacienti. Glutaman amónny by sa nemal používať v školských a nemocničných jedálňach. E624 sa nachádza v mäsových výrobkoch, konzervovaných potravinách alebo v niektorých koreninách.

 

E624, Glutaman amónný
5 (100%) 1 hlasov