NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

E625 alebo inak glutaman horečnatý patrí medzi horečnaté soli kyseliny L – glutamovej. Má podobu bieleho kryštalicekého prášku bez vône, avšak s chuťou podobnou mäsu. Nachádza sa v niektorých hubách, morských riasach alebo sójových bôboch a práve z nich sa aj priemyselne vyrába buď hydrolitickým štiepením alebo fermentáciou.

  • Škodlivosť: nebezpečné
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: áno

Popis a účinky – E625, Glutaman horečnatý

Vďaka tomu, že má glutaman horečnatý mäsovú chuť, je využívaný predovšetkým ako dochucovadlo pokrmov. Môže sa používať spolu s glutamanom draselným a vápenatým aj ako náhrada kuchynskej soli. Potraviny, v ktorých sa E625 nachádza sú napríklad instantné polievky, konzervovaná zelenina alebo zemiakové lupienky. Nie sú známe nijaké výrazné a životu nebezpečné nežiaduce účinky a jeho používanie je povolené v obmedzenom množstve v celej EÚ.

 

E625, Glutaman horečnatý
5 (100%) 1 hlasov

Sleduj náš Instagram