Včelí vosk (označenie E901) je produkt vytváraný niektorými druhmi včiel. Získava sa z plastov po odstránení medu, pomocou horúcej vody alebo slnečného tepla. Následne sa filtruje a vzniká žltý včelí vosk. Existuje aj biely vosk, čo je v podstate iba vybielený žltý včelí vosk. Bielenie prebieha pomocou oxidačných činidiel  alebo slnečného svetla.

  • Škodlivosť: bezpečné
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: áno

Popis a účinky – E901, Včelí vosk

Včelí vosk, E901, je látka, využiteľná v mnohých odvetviach. Tvorí súčasť mnohých kozmetických prípravkov na vlasy, pleť alebo pery a to najmä vďaka tomu, že vyživuje, ošetruje a chráni pokožku pred vysušením. V potravinárskom odvetví ju nájdeme v sušenom ovocí, syroch, káve alebo v surovinách s príchuťou medu. E901 zabezpečuje tvorbu lesklého filmu na ovocí, zelenine a dokonca aj na želé cukrovinkách alebo lentilkách. Predlžuje trvanlivosť potravín a zabraňuje strate vody a vlhkosti. E901 je bezpečná a neškodná látka, ktorá nemá nijaké výrazné negatívne účinky. Odporúča sa len vyššia obozretnosť u ľudí, trpiacich rôznymi alergiami. Je povolené používať ju v celej EU a rovnako aj v USA.

 

E901, Včelí vosk
5 (100%) 1 hlasov