Aspartám sa používa ako náhrada cukru. Je však až o 200 krát sladší v porovnaní s bežným cukrom. E951 sa vyrába synteticky z aminokyseliny fenylanín a z kyseliny asparaginovej. Ako látka nie je stabilná, pretože po zahriatí stráca svoju sladkosť. Po požití sa v našom tele rozkladá aj na methanol a dôležitou poznámkou je aj fakt, že zvyšuje chuť do jedla.

  • Škodlivosť: nebezpečné
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: nie

Popis a účinky – E951, Aspartám

E951 nájdeme vo veľkom množstve potravín od žuvačiek cez dezerty, pudingy, majonézy, zmrzliny až po vitamínové doplnky. Keďže stráca po zahriatí svoju sladkosť, nepridáva sa do pokrmov, ktoré treba tepelne upravovať. Používanie aspartámu je v našich končinách povolené, ale len v určitých potravinách a aj to iba obmedzené množstvo. O jeho nežiaducich účinkoch sa neustále diskutuje, všeobecne však môžeme povedať, že spôsobuje bolesti hlavy alebo nevoľnosť. Výskumy z roku 2008 v Južnej Afrike poukázali na to, že aspartám narušuje metabolizmus aminokyselín v ľudskom tele. Všetky dôkazy o jeho škodlivosti sú však zatiaľ diskutabilné.

 

E951, Aspartám
5 (100%) 3 hlasov