NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Zaujímavosti Zdravá výživa

Lyofilizované ovocie už nemusí byť len z dovozu

Zdieľať

Lyofilizované ovocie sa na našom trhu objavuje už nejaký ten čas. Málokedy sa však kupujúci zaujíma u predajcu, odkiaľ vlastne ovocie pochádza a či nebolo chemicky ošetrené. Pomerne veľká časť ponuky totiž pochádza z dovozu a tomu zodpovedá aj kvalita.

Čo je to lyofilizácia

Lyofilizácia (alebo tiež sušenie mrazom) je metóda sušenia. Potraviny sa zamrazia na teplotu okolo -30 ° C a pomocou vákua z nich sublimuje voda. Z ľadu sa tak stáva para a je úplne vyenchaný prechod do kvapalného stavu. Jednoducho ide o rovnaký proces ako keď sa odparuje voda z hrnca, iba vďaka nízkemu tlaku sa celé sušenie odohráva práve v mínusových teplotách. Potraviny sušené touto metódou si zachovávajú tvar, farbu a predovšetkým živiny a vitamíny. Iba lyofilizáciou možno vysušiť napr. vodný melón alebo zmrzlinu a to až na prášok.

Lyofilizované paradajky

Lyofilizované paradajky

Na trhoch alebo v internetových obchodoch môžeme bežne nájsť lyofilizované ovocie. Zvláštnosťou je, že niekedy je ako krajina pôvodu označená Česká republika alebo Slovensko, hoci sa jedná o exotické ovocie, ako napr. ananás alebo banány. Záujemcu môže potom tiež varovať doba expirácie takých potravín v rádoch mesiacov. Lyofilizáciou riadne usušené potraviny spravidla ponúka trvanlivosť v rokoch, nie iba 3 alebo 6 mesiacov.

Väčšina predajcov samozrejme priznáva, že ovocie je kúpené od väčších firiem z Nemecka alebo Poľska, avšak spravidla už nie sú schopní potvrdiť, či ich dodávateľ je súčasne tiež tým, kto sušenie mrazom vykonáva alebo iba tiež len odkupuje z iných krajín. Samotný pôvod ovocia je potom veľkou neznámou aj pre samotného predajcu.

Dôvodom tejto situácie je celkom iste cena samotných lyofilizátorov. Naozaj ide o značnú investíciu v rádoch stoviek tisíc eur. To je dosť nepredstaviteľná suma pre bežného farmára alebo menšieho podnikateľa, zvlášť pri tak unikátnom produkte, akým lyofilizované potraviny sú.

Tvarohový Pribináčik v sušenom stave

Tvarohový Pribináčik v sušenom stave

Toto sa práve rozhodla zmeniť dvojica chalanov z Prahy. Karel Schmiedberger a Pavel Johan viac ako 10 rokov dodávajú lyofilzátory do českých a slovenských laboratórií. Pre stále väčší o zariadenia na lyofilizáciu potravín najprv skúšali osloviť svojho výrobcu a keď žiadny neprejavil záujem, prizvali ešte Jana Gryma a spoločne začali vyvíjať a následne vyrábať vlastný prístroj.

“Lyofilizátor AMARU ponúkne kapacitu až 7 kg potravín (v surovom stave) s priemernou dobou sušenia okolo 35 hodín v závislosti od obsahu vody v potravinách. Výhodou pre začínajúcich podnikateľov je automatická prevádzka, kedy stačí len nastaviť čas zamrazenia, čas sušenia a o zvyšok sa prístroj postará sám. Vďaka cene, ľahko pod 16 tis. eur, ide o prvý, začínajúcim podnikateľom dostupný lyofilizátor v Európe.” Predstavuje podrobne prístroj zakladateľ spoločnosti Lyotrade Freeze Dryers, s.r.o., Karel Schmiedberger.

Manželia Blahovci si zakúpili hneď 2 x AMARU, založili firmu a dnes už rok a pol ponúkajú vlastné lyopotraviny.

Za rok a pol, čo sa podarilo lyofilizátor vybaviť potrebnými certifikátmi pre predaj v rámci EÚ, sa podarilo predať viac ako 10 kusov, z toho jeden sa aktuálne nachádza vo Vranove nad Topľou.

“AMARU je zaujímavá investícia pre začínajúcich podnikateľov, ktorí chcú rozbehnúť svoj vlastný biznis so zdravými potravinami. Súčasne sa ale tiež dostáva do hľadáčika už existujúcich farmárov a spracovateľov potravín, ktorým môže rozšíriť ich existujúci sortiment o unikátny tovar. Na pražskom For Gastro & Hotel sme získali 1. miesto Grand Prix v oblasti technológií a teším sa v januári 2020 do Bratislavy, kde predvedieme AMARU na veľtrhu DANUBIUS Gastro 2020.” pridáva pozvánku na záver Karel Schmiedberger.

Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *