Kliknite a začnite písať.

Zdravá výživa

Význam výživy pri vývoji v ranom detstve

Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO
Omega-3
Vitamín K2
Na kĺby
Ženšen

Všetci inštinktívne vieme už od narodenia, že jedlo je nevyhnutné pre naše prežitie. Štúdie ukazujú, že pri podávaní výživnej stravy bude dieťa zdravšie a bude sa aj lepšie učiť.

Toto je jednoduché konštatovanie, ale ťažšie je dostať ho do praxe. Deti sú často vyberavé. Mnohí rodičia dôverne poznajú pohľad na batoľa tvrdohlavo odmietajúce kúsok brokolice, ktorý nakoniec so znechutením hodí na zem.

NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom.
Keto / Low carb manuálAko začaťKoľko potrebujete schudnúť
Chcem schudnúťDo 5 kgDo 10 kgDo 15 kgNad 15 kg
Keto diéta odKetoMixKetoDietChia ShakeNutriFood
Diétne jedláNa raňajkyNa obedNa večeruDezerty - Kokteily
Low carb potravinyCestovinyPečivoKáva a čajRyžaPlackyTortillaSladidláSlanéSladkostiDresingy - BylinkyVíno
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu.
Krabičková diéta odZdravé stravovanie
Tabletky na chudnutieHunger BlockereSlimGarsinApetit Stop

Je to únavné, avšak je veľmi dôležité nájsť spôsoby, ako presvedčiť dieťa, aby tento kúsok brokolice zjedlo. Vyvážená a výživná strava totiž priamo ovplyvňuje všetky aspekty rastu a vývoja dieťaťa.

Prečo je výživa pre deti taká dôležitá?

Vzťah medzi výživou, zdravím a vývojom je nesporne silný. Výživa je jedným z troch hlavných faktorov, ktoré ovplyvňujú vývoj dieťaťa. Ďalšie dva faktory sú gény a prostredie. Výskumné štúdie ukazujú, že výživa v ranom veku dieťaťa je spojená s jeho zdravím a akademickou výkonnosťou v neskorších rokoch.

Výživa a zdravie

...

Pokiaľ ide o výživu, za „počiatočné roky dieťaťa“ môžeme považovať už obdobie pred jeho narodením. Nedostatočná výživa počas tehotenstva brzdí rast plodu a môže viesť k zlému vývoju mozgu, čo vedie k nezvratným chronickým ochoreniam.

Zlý jedálniček dojčiacej matky bude mať tiež negatívny vplyv na vývoj dojčeného dieťaťa, najmä prvých šesť mesiacoch veku. Pre všetky tehotné ženy a novopečené mamičky sa oplatí uistiť, že konzumujú zdravú a vyváženú stravu plnú životne dôležitých živín, ktoré potrebujú pre seba a pre svoje dieťa: uhľohydráty, bielkoviny, zdravé tuky, vápnik, železo a vitamíny A, B, C a D.

Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že tento zoznam je pridlhý, v skutočnosti pravdepodobne väčšinu týchto látok už konzumujete – je to len o správnych pomeroch. Tieto látky obsahuje aj umelé mlieko.

Je skutočne dôležité, aby deti konzumovali všetky vyššie uvedené živiny? Krátka odpoveď: áno. Benefity správnej výživy pre zdravie sú nekonečné.

  1. Dojčenie matiek po výživnej strave vedie u detí k menšiemu počtu prípadov ochorení vrátane hnačky, ušnej infekcie a bakteriálnej meningitídy. Dôvodom je skutočnosť, že lepšie vyživované deti majú silnejšiu prirodzenú schopnosť bojovať s infekciami.
  2. Železo je životne dôležitou súčasťou mozgového tkaniva. Nedostatok železa spôsobuje, že nervové impulzy sa pohybujú pomalšie. Deficit tohto prvku môže spôsobiť až trvalé poškodenie mozgu dieťaťa, najmä v prvých dvoch rokoch jeho života. Nedostatok železa v tomto čase súvisí so zmenami správania a oneskoreným psychomotorickým vývojom. Na druhej strane aj príliš veľa železa  spôsobuje problémy. Kľúčom je nájsť cestu uprostred.
  3. Vedci dokázali, že nedostatočná výživa znižuje úroveň aktivity dieťaťa, sociálne interakcie, zvedavosť a kognitívne fungovanie. Aj keď všetci rodičia na svete si prajú, aby ich dieťa o šiestej ráno znížilo svoju aktivitu a neskákalo po nich v posteli, dobrá výživa zostáva nevyhnutnosťou.

Výživa a akademický výkon

...

To, čo dieťa konzumuje v prvých mesiacoch svojho života, ovplyvní jeho schopnosť učiť sa počas školského veku. Výskum to dokázal.

Počas raného detstva je dôležité sledovať príjem živín dieťaťa kvôli neskoršiemu výkonu. Napríklad dojčenie vedie k vyššiemu IQ, zatiaľ čo nedostatok železa koreluje so zníženým poznávaním a slabšími dosahovanými výsledkami v školskom veku. Zrejme aj pre laika je zrejmé, že deti s nesprávnou výživou ochorejú častejšie, zameškajú viac vyučovania a nedokážu držať krok s ostatnými. Výskum odhalil ešte jasnejšie spojenie: deti v školskom veku, ktoré jedia raňajky, majú v testoch lepšie výsledky ako tie, ktoré neraňajkujú.

„Najedz sa, prosím“

Keď sa ponáhľate do práce, musíte platiť účty, udržiavať chod domácnosti a ešte navyše nútiť dieťa jesť to, čo nechce (najmä keď to u neho môže vyvolať obávaný záchvat hnevu), tak to jednoducho vzdáte. Ale je to kriticky dôležité.

Dodržiavanie zásad zdravej výživy je pomerne jednoduché počas tehotenstva, ako aj na začiatku života dieťaťa, keď preňho pripravujete prvé príkrmy.

...

Komplikovanejšie je to v období, v ktorom dieťa prechádza od chutí mi to k nechutí mi to. Prijmite preferencie dieťaťa, ale pokračujte v zavádzaní nových potravín formou hry, tým, že robíte smiešne grimasy, kým nebudete počuť chichot a neuvidíte vaše batoľa šťastne si vkladať lyžičku do úst.

Vytrvajte a vaše dieťa vám jedného dňa poďakuje.

5/5 - (1 vote)
Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *