NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Zdravé recepty

Ako pripraviť lososa

Zdieľať

Príprava lososa je jednoduchá a rýchla. Ide o rybu, teda mäso, ktoré sa jednak dá jesť surové, jednak je jeho tepelná príprava veľmi rýchla. Stačí mať kvalitné suroviny, dodržať správny postup a výsledok bude dokonalý. Losos sa používa do rôznych pokrmov a na mnoho spôsobov. Ako na ne?

Protizápalové jedlá – pozrite si 4 najlepšie

Ako pripraviť lososa

Losos sa môže jesť surový, naložený, čiže marinovaný, nasolený, varený, pečený, dusený, grilovaný, restovaný na panvici – proste, existuje množstvo možných úprav tejto vynikajúcej ryby. Každá úprava vyžaduje svoje, ale nikdy nie je príliš náročná.

V nasledujúcich odstavcoch vždy stručne popíšeme, ako sa do konkrétnych príprav lososa pustiť a aké pravidlá je nutné pri postupe dodržať.

Ako pripraviť lososa na sushi

Príprava lososa na sushi závisí od toho, akého lososa chceme použiť. Ak len nasoleného či ​​údeného, ​​tak kúpime vopred pripraveného lososa, ktorého následne iba použijeme do sushi. Avšak, použiť môžeme aj čerstvého, úplne surového, neupraveného lososa. Taký sa kupuje vo väčších kúskoch, vždy polovica ryby, z ktorých musíme nakrájať filety.

Začneme tým, že rybu v prostriedku rozrežeme a odstránime chrbtovú kosť. Pás mäsa vyrežeme z prostriedku, s kúskom z hornej a s kúskom z dolnej polovice. Odrezky nevhodné pre prípravu sushi môžeme neskôr tepelne spracovať, napríklad na polievku. Najlepšie je nájsť si na tento postup zodpovedajúce video, ktoré hovorí za tisíc slov.

Sponzorovaný obsah

KetoSlim - proteínový kokteil na chudnutie lahodnej chuti

KetoSlim je unikátny výživový doplnok. Ide o proteínový kokteil s obsahom vlákniny a rastlinných extraktov na podporu chudnutia. Vybrať si môžete 2 príchute - čučoriedka alebo čokoláda.


Zvyšnú kožu pod vylúpnutým plátom mäsa rozrežeme na polovicu, čím získame dva dlhé pásiky mäsa. Následne je potrebné oba pruhy zbaviť kože. Najlepšie je postupne ju zrezať ostrým nožom. Rozhodne ju nevyhadzujte, dá sa ďalej spracovať na polievku alebo oškvarky, kedy ju opečiete do chrumkava na masti so soľou a rascou.

Výsledný plát mäsa začistíte, aby mal pekný tvar. Odrezky opäť ďalej spracujete. A máte filety, ktoré sa už len krájajú podľa toho, aký typ sushi pripravujete. Mäso na sushi sa musí krájať pozdĺž vlákien, nie priečne. Biela vlákna tuku musia prechádzať cez výsledný plátok, ktorý je potom akoby pruhovaný oranžovými a bielymi pásmi.

Mimochodom, u tuniaka je postup obdobný. Výsledný rez musí ísť tiež pozdĺž vlákien tak, aby bolo mäso pruhované, aj keď nikdy tak výrazne ako u lososa z chovu. Losos z voľného mora (lovený) bude mať biele vlákna tiež menej výrazné.

Ako pripraviť lososa na grile

Príprava lososa na grile je podobná ako u ostatných druhov mäsa. Je vhodné si pripraviť omáčku, do ktorej lososa krátko naložíme. V marinádach väčšinou býva olej, citrón, saturejka, rozmarín či iné bylinky. Záleží na preferovanom recepte.

Lososa potom dáme na grilovaciu tácku. Ak by sa náhodou rozpadol, neprepadne grilovacou mriežkou až do ohniska. Poprípade môžeme lososa zabaliť do alobalu a grilovať ho v ňom. Ďalšou možnosťou je použiť zatvárací grilovací rošt, ktorý zabráni prepadnutiu ryby do ohňa a zároveň uľahčí jej obracanie.

Jednoduchšie je grilovanie lososa s kožou. Vďaka nej sa totiž mäso takmer nerozpadá a ľahšie sa servíruje. Kto kožu nemá rád, na tanieri si ju potom zlúpne. Milovníci kolagénu a koenzýmu Q10 ju však považujú za najlepšiu časť z celej ryby, najmä keď je do chrumkava opečená.

Ako pripraviť lososa s kožou

Losos s kožou sa dá upiecť, restovať aj grilovať. Postup je vždy podobný, líšia sa len vo finálnej tepelnej úprave. Lososa si z oboch strán osolíme, posypeme saturejkou, rozmarínom a mletou rascou. Následne ho dáme na rozohriate maslo.

Ak lososa pripravujeme na panvici, sprudka ho restujeme na zmesi masla a oleja. Restujeme z oboch strán vždy 2 – 3 minúty, podľa veľkosti kusu, aby mäso zostalo šťavnaté.

Keď lososa pečieme, položíme ho kožou nahor na maslom vymastený plech. Ochutený musí byť losos z oboch strán. Na kožu ešte poukladáme kúsky masla. Potom dáme do rúry a pečieme na cca 200 stupňov okolo 10 – 20 minút, opäť podľa veľkosti porcií. Aby bola koža ešte chrumkavejšia, môžeme ju počas pečenia polievať mastným výpekom.

Keď chceme lososa s kožou grilovať, postupujeme podľa návodu vyššie. Na grilovanie použijeme alobal, tácku alebo grilovaciu mriežku.

Ako pripraviť lososa v rúre

Ak chceme robiť lososa v rúre, tak ho pripravíme buď samotného, alebo so zeleninou a smotanou. Oba postupy sú jednoduché a výsledky vynikajúce.

Losos pečený samostatne

Keď pečieme iba lososa, plech vymastíme maslom, mäso osolíme a ochutíme korením aj bylinkami z oboch strán. Vynikajúca je marináda s citrónom, olejom a soľou. Citrón je možné použiť až na záver – na hotové mäso pri servírovaní na tanier. Kto citrón nemá rád, použije bylinku s názvom saturejka. Dokonale okyslí rybu a nedá jej citrónovú arómu, ktorá sa niektorým ľuďom protiví.

Ak je losos pečený s kožou, položíme ho kožou nahor. V prípade, že filet kožu nemá, nezáleží na tom, ako ho na plech umiestnime. Rybu dáme do vopred rozpálenej rúry a pečieme na cca 230 stupňov asi 10 – 15 minút, podľa veľkosti porcií.

Pečený losos so zeleninou a smotanovou omáčkou

Piecť lososa môžeme aj na zelenine a s vynikajúcou omáčkou. Stačí len nakrájať zeleninu na malé kúsky a poklásť ju na dno pekáča. Zeleninu je nutné vopred ochutiť. Keď ju zmiešame so soľou, mletou rascou, rozmarínom, saturejkou a pridáme k tomu brusnice, výsledok bude priam dokonalý. Potom na zeleninu položíme lososa a všetko zalejeme smotanou.

Nakoniec lososa posolíme a okoreníme. Dáme piecť do rúry rozohriatej približne na 180 stupňov, aby sme nespálili zeleninu. Keďže musí všetka zelenina zmäknúť, pečenie bude trvať o niečo dlhšie. Priebežne kontrolujeme.

Dusený losos z rúry

Ak chcete lososa diétnejšieho, môžete ho v rúre aj dusiť. V tomto prípade dajte do hrnca s pokrievkou len minimum tuku, zeleninu a možno aj trochu vody alebo vývaru. Pridajte lososa, ochuťte a dajte pomaly dusiť na cca 110 – 130 stupňov. Postupne kontrolujte a až bude mäso hotové, vyberte z rúry. Dusiť môžete lososa zároveň so zvyškom menu, teda aj so zeleninou či zemiakmi v jednom hrnci.

Pamätajte však na to, že losos je všeobecne tučná ryba. Losos z voľného mora, teda losos lovený, má tuku oveľa menej ako losos chovaný.

Ako pripraviť lososa na panvici

Veľmi ľahko sa dá losos pripraviť aj na panvici. Keďže je to ryba, je rýchlo hotový. Stačí rozohriať zmes masla a oleja a na rozpálenú panvicu potom položiť vopred ochuteného lososa. Prečo maslo a olej? Pretože s rybou sa maslo dokonale snúbi. A vďaka prídavku oleja sa nebude tak rýchlo prepaľovať.

Ak je losos bez kože, je jedno, ktorou stranou ho dáme dole napred. Keď je s kožou, je lepšie restovať najskôr stranu bez kože, ale len chvíľočku. Až potom treba lososa otočiť a restovať na koži. Vďaka tomu bude dokonale chrumkavá.

Ako pripraviť lososa pre dieťa

Pre najmenšie deti pripravujeme len lososa loveného, nikdy chovaného a vždy len mäso, kožu necháme len pre väčšie deti. Mäso nakrájame na kúsky a podusíme ho, pokojne s ostatnými surovinami, čo k nemu chceme pridať – teda zelenina, zemiaky. Solíme len minimálne, ochutíme bylinkami.

Pred podávaním nakrájame na menšie kúsky a uistíme sa, že nikde nie je ani najmenšia kosť, ktorá v strojovo pripravovaných filetách niekedy zostane. Deťom nedávame rybu surovú. Ich imunitný systém v črevách by si s prípadnou kolóniou aj slabších baktérií, ktorá dospelým neublíži, ešte nemusel poradiť.

Ako pripraviť lososa na masle

Losos na masle sa dá pripraviť ako na panvici, tak aj v rúre alebo na grile. Na panvici radšej zmiešame maslo s trochou oleja, aby sa neprepálilo. Pri príprave v rúre alebo na grile jeho prepálenie v tak veľkej koncentrácii nehrozí. Podrobné postupy ako pripraviť lososa na masle v rúre, na panvici alebo na grile sú v predchádzajúcich odstavcoch.

Ako pripraviť tatársky biftek z lososa

Tatársky biftek z lososa je gurmánskym pôžitkom, ale pritom jednoduchým a ľahko stráviteľným jedlom. Zvládnu ho aj ľudia s citlivejším trávením, hoci im bežný tatársky biftek nerobí dobre. Postup nie je zložitý, potrebujeme len tieto ingrediencie:

  • 200 g lososa
  • 1 menšiu šalotku
  • lyžicu citrónovej šťavy
  • lyžicu olivového oleja
  • soľ, korenie
  • saturejka (prášok), poprípade kôpor alebo horčica

Mäso lososa nakrájame na drobné kocky, poprípade naškriabeme vidličkou. K tomu nakrájame šalotku na čo najdrobnejšie kúsky. Mäso a šalotku dobre zmiešame. Pridáme k nim citrónovú šťavu, olej, soľ a korenie. Všetko dokonale premiešame, roztlačíme a necháme odležať v chlade.

Pre zvýraznenie chuti môžeme použiť saturejku namletú na jemný prášok (rybu ešte viac okyslí), prípadne kôpor alebo pol lyžičky obľúbenej horčice. Servírujeme vychladené, najlepšie nabrané kôpkovačom alebo lyžicou do tvaru pologule. K tomu podávame opečené toasty a zeleninu.

Ako pripraviť surového marinovaného lososa (gravlax)

Kto má rád surového lososa na severský spôsob, môže si pripraviť tzv. gravlax. Recept je jednoduchý a zvládne ho naozaj každý. Vyžaduje len zvýšenú hygienu, pretože aj výsledok sa bude konzumovať surový. Ako na to?

Stačí vziať mrazeného lososa a nechať ho voľne rozmraziť v chladničke. Pokiaľ máte lososa čerstvého, radšej ho nechajte premrznúť, aby ste zabili zárodky prípadných parazitov z mora. Z rozmrznutého lososa potom vyrežte kosti a kožu. Odstrániť môžete len šupiny a tmavú kožu na mäse ponechať.

Mäso alebo aj kožu, čo zostalo po odstránení kože, potom na niekoľkých miestach narežte dlhými, plytkými rezmi. Vďaka nim koreninová zmes prenikne hlbšie do mäsa a nielenže ho lepšie ochutí, ale ho aj konzervuje.

Pomer medzi cukrom a soľou, ktoré sa na gravlax používajú, je 2 diely cukru a 3 diely soli. K tomu pridajte bylinky podľa chuti. Najčastejšie sa používa drvené biele korenie alebo nakrájaný kôpor. Zvoliť však môžete aj iné bylinky.

Ryby sú skvelým nástrojom ako spáliť tuky z brucha.

Potom stačí mäso do zmesi poriadne zabaliť, respektíve zmes do mäsa dobre dostať. Akonáhle je mäso dobre obalené, dajte ho mastnou stranou k sebe tak, aby koža zostala na vrchu. Dajte ho do potravinárskej fólie a do sklenenej alebo nerezovej nádoby. Nakoniec ešte mäso zaťažte. Najlepšie hrncom alebo malou doskou, ktorá sa do nádoby bez problémov vojde.

Nechajte odstáť približne šesť hodín pri izbovej teplote. Za tú dobu sa cukor a soľ vsiaknu do mäsa. Následne uložte do chladničky na 1 – 3 dni, podľa toho, ako veľmi preležané mäso chcete mať. Mäso nechajte po celú dobu zaťažené. Vďaka dlhšiemu marinovaniu bude mäso chuťovo výraznejšie, ale aj suchšie. Preto mäso postupne ochutnávajte, aby ste ho vystihli vo fáze, keď bude mať želanú textúru a bude vám najviac chutiť.

Omáčka ku gravlaxu

Gravlax sa podáva s omáčkou, ktorú je ľahké vyrobiť aj doma. Do pripravenej nádoby stačí dať horčicu, cukor, ocot a za stáleho miešania po troškách prilievať olej. Až keď sa vytvorí zmes podobná konzistencii majonézy, treba pridať kôpor, soľ a biele korenie. A hotovo. Ku gravlaxu a omáčke servírujeme opečené tmavé toasty alebo chlieb.

5.0
06
Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *