Kurkumín je prírodné farbivo tmavo žltej až pomarančovej farby označované ako E100.

  • Škodlivosť: bezpečné farbivo
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: nie je

Popis a účinky E100, Kurkumín

Kurkumín (označenie E100) sa využíva hlavne v ázijskej kuchyni. Nájsť ho teda môžete napríklad v kari korení, zmrzline, jogurtoch, syroch, instantných polievkach, žuvačkách, horčici, v cukrovinách.

Kurkumín má pozitívny vplyv na trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, pôsobí protinádorovo a protizápalovo. Niektoré zdroje uvádzajú, že by sa jeho konzumácii mali vyhnúť ľudia trpiaci problémami s pečeňou, žlčníkom, ďalej ženy počas tehotenstva, pri poruchách zrážanlivosti krvi a pri problémoch s otehotnením.

E100 dodáva jedlu žltkastú farbu a veľmi špecifickú horkú chuť, ktorá je však veľmi mierna. Dochádza preto k zamieňaniu so šafránom. Kurkumín sa získava z čersvtých alebo aj sušených častí turmeriku – Curcuma domestica / Curcuma longa. Je to rastlina príbuzná zázvoru, ktorá sa dováža z Indie, Číny a Pakistánu. E100 slúži pre výrobcov ako zdravá náhrada pre nebezpečný tartazín E102.

 

E100, Kurkumín (farbivo)
5 (100%) 1 hlasov