Tartrazín je syntetická organická chemická látka. Je rozpustný vo vode, maximálna absorbcia vo vodnom roztoku činí 427 ± 2nm.

  • Škodlivosť: nebezpečné
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: áno

Popis a účinky E102, Tartrazín

Tartrazín, označený ako E102, je bežne používaný ako potravinárske farbivo a to na celom svete. Je najmä žltý, ale často sa používa v kombinácií s Brilliant Blue FCF (FD & C modrá 1, E133) alebo zeleným farbivom (E142), čím vznikajú nové zelené odtiene.

E102 je svetlo oranžový prášok, ktorý je rozpustný vo vode aj v alkohole a používa sa na farbenie potravín. Získava sa z kamenouhoľného dechtu. U nás je povolený na farbenie potravín.

Na svete je 0,1 % ľudí, ktorí nie sú schopní tartrazín znášať. Môžu nastať príznaky podobné sennej nádche (kašeľ, bolesti hlavy, nádcha). Niektorí ľudia po požití tartrazínu trpia žihľavkou, astmou, alergickými reakciami či tvorbou akné. Ten kto je alergický na aspirín, je tiež pravdepodobne alergický na tartrazín. Podľa výsledkov výskumov sa predpokladá, že E102 môže byť potencionálnym pôvodcom kožných nádorov.

Tartrazín sa používa v ovocných džúsoch, čokoládach, konzervovanom ovocí, hrášku, nachádza sa ďalej aj v korení, polievkach, horčici, sladkostiach, polievkach či v zmrzline. V posledných rokoch sa používanie E102 výrazne obmedzuje, no vo väčšine krajín je však tartrazín povolený.

 

E102, Tartrazín
5 (100%) 1 hlasov