Alkanín je farbivo čevenohnedej farby a získava sa z rastliny Alkanna tinctoria.

  • Škodlivosť: nebezpečné
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: nie je

Popis a účinky E103, Alkanín

Alkannin je prírodné farbivo, ktoré sa získava z výťažkov rastliny z čeľade Alkanna tinctoria, ktorá sa vyskytuje na juhu Francúzska. Alkanín sa používa ako potravinárske farbivo a tiež v kozmetike. Pre svoju červenohnedú farbu sa využíval ako prídavná látka (aditívum), v Austrálii a Európe. Je známy pod označením E103, ale jeho používanie je obmedzené. Látka E103 je zakázaná v EÚ a na SR. V iných krajinách môže byť jej použitie schválené. Zákaz automaticky vždy neznamená, že je látka škodlivá, len sa tu nesmú predávať potraviny, ktoré ju obsahujú.

 

E103, Alkanín
5 (100%) 1 hlasov