E1100 sa získava z pankreasu ošípaných alebo z baktérií. Má široké využitie. V EÚ sa nepovažuje za prídavnú látku, v zložení sa uvádza ako enzým amyláza.

  • Škodlivosť: škodlivé
  • Živočíšny pôvod: áno
  • Alergén: nie je

Popis a účinky E1100, Amyláza

Je to antibakteriálna látka, ktorá predlžuje dobu požívateľnosti potravín. Predlžuje proces pečenia pečiva a chleba a zlepšuje farbu povrchovej kôrky. Používa sa hlavne v pekárenskom a cukrárenskom priemysle. Amyláza môže byť príčinou vzniku tzv. astmy pekárov. V niektorých krajinách EÚ je preto E1100 zakázané.

Amyláza (E1100) štiepi škroby na sladký glukózový sirup. Je obsiahnutá v slinách a žľazách ľudského organizmu i zvierat. Pri cicavcoch ju produkuje pankreas, z ktorého tiež býva E1100 často získavané. Využíva sa pri výrobe chleba, glukózových sirupov, alkoholických nápojov, piva, jablčného džúsu, čokolády, múky, upraveného škrobu, majonézy. Využíva sa aj ako odstraňovač škvŕn a v medicíne nachádza využitie v boji proti zápalom.

 

E1100, Amyláza
5 (100%) 3 hlasov