Glukozooxidáza je enzým, ktorý sa extrahuje z húb aspergillus niger a pennicillium vypestovaných na melase. Označenie je EE102. Látka je považovaná za bezpečnú. Pri najmenšom zahriatí alebo nesprávnom použití však hrozí potenciálne riziko pre alergikov.
Glukóza oxidáza je oxido-reduktáza, ktorá štiepi oxidáciu glukózy na peroxid vodíka a D-glukonát-δ-laktón. V bunkách, to pomáha pri lámaní cukrov dole do jeho metabolitov. E1102 je široko používané pre stanovenie voľnej glukózy v telesných tekutinách (diagnostika), v rastlinných surovínách, a v potravinárskom priemysle, tiežsa využíva v biotechnológií a nanotechnológií.
V priemysle sa E1102 používa na odstránenie kyslíka z balenia potravín, vďaka svojim oxidačným účinkom pomáha dosiahnuť silnejšie cesto v pekárenských výrobkoch nahradením oxidantov ako je bromičnan. E1102 tiež odstraňuje D-glukózu z vaječného bielka, čím zabraňuje hnednutiu.
Glukózaoxidáza sa nachádza v mede a pôsobí ako prírodný konzervačný prostriedok. Na povrchu medu znižuje atmosférický O2 na peroxide vodíka (H2O2), ktorý tak pôsobí ako antimikrobiálna bariéra. Ako potravinová prísada má označenia E1102 a najčastejšie sa používa ako antioxidant.