NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Invertáza je enzým vytváraný mikroorganizmami Saccharomyces a Candida. Tento enzým prevádza cukor na jednoduchšie cukry – glukózu a fruktózu. Táto zmes dvoch jednoduchších cukrov je sladšia ako cukor všeobecne. E1103 je považované za bezpečnú látku a neboli preukázané žiadne nežiadúce účinky.

  • Škodlivosť: bezpečné
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: nie je

Popis a účinky E1103, Invertáza

Invertáza sa získava riadenou fermentáciou vyššie uvedených druhov mikroorganizmov. Pre priemyselné použitie sa invertáza zvyčajne získava z kvasiniek. E1103 je tiež produkované včelami, ktoré ju používajú k premene nektáru na med. Čerešne v čokoláde, likéry a cukrovinky obsahujú invertázu nakoľko skvapalňuje cukor.

Potom ako je sladkosť vyrobená ju treba ponechať aspoň pár dní alebo týždňov v sklade aby invertáza mohla pôsobiť a rozobrala sacharózu. Ako potravinová prísada má označenia E1103 a používa sa ako stabilizátor. E1103 sa teda používa na výrobu cukroviniek, invertného cukru, rôznych sladkých poliev a náplní. Dodáva im jemnosť a krémovitosť.

V EÚ (i SR) sa Invertáza môže používať v cukrárstve a pekárstve. V USA je používanie tejto látky tiež povolené. V prípravkoch, ktoré obsahujú podobné enzýmy sa nesmú podľa zákona vyskytovať žiadne patogénne zárodky. Tie totiž spôsobujú infekcie, najmä vyvolané mikroorganizmami Candida. Žiadne nežiadúce účinky E1103 nie sú známe.

 

E1103, Invertáza
3.5 (70%) 2 hlasov