Lyzozým, potravinárske označenie E1105, je prírodný enzým živočíšneho pôvodu, pričom sa získava predovšetkým z vajec. V rámci EÚ je lyzozým povolený pre obmedzený okruh potravín a v obmedzenom množstve. Podľa dostupných údajov však môžeme prehlásiť, že nízky príjem lyzozýmu nepredstavuje pre človeka žiadne riziko.

  • Škodlivosť: bezpečné
  • Živočíšny pôvod: áno
  • Alergén: nie je

Popis a účinky E1105, Lyzozým

Lyzozým je prírodný antimikrobiálny enzým, ktorý sa prirodzene vyskytuje v ľudských slzách, slinách, slizniciach. Nachádza sa vo vaječných bielkoch, živočíšnych tkanivách. Rozpúšťa bunkové steny baktérií. Ďalej sa E1105 získava pomocou génovej technológie z baktérií tam, kde sa produkuje lyzozým, zvyčajne v očných kanálikoch.

V potravinách sa vďaka antimikrobiálnym účinkom využíva ako konzervant. Používa sa pri výrobe syrov, nájdeme ho vo víne či džúsoch a taktiež slúži ako konzervant sushi, cestovín, krabov, mäsa a tofu.

Na základe dostupných údajov môžeme tvrdiť, že nízky príjem lyzozýmu nepredstavuje riziko pre príjemcu potravy. Lyzozým však môže ojedinele vyvolať u niektorých jedincov alergické reakcie vzhľadom k jeho výrobe z vajec. V USA nie je E1105 v potravinárstve povolené. V SR (a teda štátoch EÚ) je použitie povolené.

 

E1105, Lyzozým
5 (100%) 1 hlasov