E124 je syntetické jasne červené farbivo. Patrí do skupiny tzv. azofarbív. Má veľmi stabilnú pH a teplotu pri jeho spracovania a skladovania. Je chybne zamieňané za prírodné farbivo Košenila E120. Iné názvy – Cl potravinárska červená 7, košenilová červená A.

  • Škodlivosť: nebezpečné
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: áno

Popis a účinky E124, Ponceau 4R

Ponceau 4R je jahodovo-červené farbivo, ktoré sa používa v rôznych potravinárskych výrobkoch. Je zvyčajne syntetizované z aromatických uhľovodíkov. Svoje vlastnosti si zachováva pri pôsobení svetla, tepla a tiež kyselín, v prítomnosti kyseliny askorbovej však bledne.

Potravinárske označenie je E124. Najčastejšie použitie Ponceau 4R: kečupy, cukrovinky, marmelády, pudingy, žuvačky, mliečne výrobky, limonády, zmrzliny, kompótové ovocie či rybie výrobky.

E124 môže spôsobiť astmu, horúčky a na pozore by mali byť najmä ľudia citliví na aspirín. Na základe dlhodobých štúdií na potkanoch a myšiach existuje podozrenie, že sa jedná o karcinogén. U detí môže vyvolať hyperaktivitu. Táto informácia musí byť uvedená na obale výrobkov, ktoré E124 obsajujú.

Prípustný denný príjem E124 bol do roku 2009 0-4 mg na 1 kg telesnej váhy. potom EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín) prehodnotil túto dávku na základe vyskytnutých štúdií a stanovil novú na 0,7 mg/kg váhy / deň. V niektorých krajinách vrátane USA je jeho použitie zakázané.

 

E124, Ponceau 4R
5 (100%) 2 hlasov