NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Sacharín patrí do kategórie umelých sladidiel a okrem toho, že má sladkú chuť môže sa po požití zdať mierne horký. Ako sladidlo sa často používa v spojení s aspartámom (E951) a je 200-700 krát sladší ako bežný cukor.

  • Škodlivosť: nebezpečné
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: áno

Popis a účinky – E954, Sacharín

Sacharín nájdeme najmä v nealkoholických nápojoch, potravinách pre diabetikov, žuvačkách, majonézach alebo vitamínových doplnkoch. E954 nemá žiadny energetický obsah a vyrába sa synteticky z toulenu alebo ako vedľajší produkt z uhlia. Jeho používanie je v EÚ povolené, ale len v obmedzenom množstve, čo predstavuje 0-2,5 mg/kg telesnej váhy. Sacharínu by sa mali vyhýbať ľudia, trpiaci problémami s močovým mechúrom. Nežiaduce účinky sacharínu patrili dlhú dobu medzi často diskutované oblasti. Prebehlo množstvo štúdií, ktoré sa snažili zistiť jeho škodlivosť. Až do roku 2000 bol sacharín dokonca zaradený medzi rakovinotvorné látky.

 

E954, Sacharín
5 (100%) 1 hlasov