Rakovina žalúdka

Vedeli ste, že rakovina žalúdka patrí medzi najčastejšie nádorové ochorenia? Aké sú rizikové faktory a príznaky tohto ochorenia? Vieme mu predchádzať? Súvisí vznik rakoviny s našim stravovaním? Prinášame odpovede na tieto otázky, čítajte pozorne ďalej.

Nebezpečná rakovina žalúdka má nasledujúce príznaky a prejavy.

Pár slov o rakovine žalúdka

Rakovina žalúdka, odbornejšie povedané karcinóm žalúdka, ako každé iné nádorové ochorenie vzbudzuje u lekárov a pacientov veľký rešpekt.

Nečudo. Ide o malígne ochorenie, ktoré pri dlhodobej progresii môže mať dopad na celé telo. Karcinóm sa totiž môže časom rozšíriť aj do ostatných orgánov a lymfatických uzlín.

Podľa mnohých prieskumov je výskyt tohto nádorového ochorenia veľmi vysoký a každým rokom sa jeho pozícia v rebríčku mení. Zvyčajne však patrí medzi top 5 najčastejších nádorových ochorení, ktoré postihujú našu populáciu.

Rakovina v prvom rade postihuje sliznicu žalúdka. Najčastejšie ide o nádorové postihnutie žľazových buniek, v literatúre označované ako adenokarcinóm žalúdka.

Ako rozpoznať prvé príznaky rakoviny žalúdka?

Všimnúť si prvotné príznaky a následne vyhľadať lekára je prvým a dôležitým krokom k odhaleniu a zachyteniu skorého štádia rakoviny žalúdka.

Toto ochorenie sa našťastie v žalúdku neobjaví zo dňa na deň. Ide o pomerne dlhodobý proces a čím skôr ho odhalíme, tým lepšia je vyhliadka na ľahšiu liečbu a zlepšenie zdravotného stavu.

Bohužiaľ, mnoho pacientov návštevu lekára odďaľuje a prichádza do ambulancie až so závažným a pokročilým nádorom.

Pokiaľ na viaceré otázky úvedené nižšie odpoviete áno, mali by ste popremýšľať nad návštevou lekára. A to najmä v tedy, ak sa nasledovné problémy vyskytujú opakovane a dlhodobo.

  • Máte zažívacie ťažkosti?
  • Máte pocit plnosti po konzumácií aj malej porcie jedla?
  • Trápi vás pálenie záhy?
  • Pociťujete nevoľnosť?
  • Stratili ste chuť do jedla?

Ale neľakajte sa. Ak sa u vás tieto príznaky vyskytujú, ešte to nemusí znamenať, že u vás rakovina žalúdka prepukla. Pre potvrdenie alebo vyvrátenie diagnózy je najdôležitejšie lekárske vyšetrenie.

Medzi závažnejšie príznaky, ktoré sa objavujú v pokročilom štádiu rakoviny žalúdka patrí:

  • bolesť brucha po najedení
  • prítomnosť krvi v stolici (čierna stolica)
  • zvracanie a prítomnosť krvi v zvratkoch
  • náhly váhový úbytok bez cieleného chudnutia
  • ťažkosti s prehĺtaním
  • zápcha alebo hnačka
  • slabosť a pocit únavy
  • zhoršujúce sa pálenie záhy
  • hmatateľne zväčšený žalúdok

Návšteva lekára a vyšetrenie rakoviny.

Aké sú rizikové faktory?

  • Rizikové faktory je treba chápať ako stavy, ktorých prítomnosť sa spája s vyššou predispozíciou výskytu tohto ochorenia.
  • Vysoký vek – so zvyšujúcim vekom sa zvyšuje aj riziko, že sa u vás rakovina žalúdka môže objaviť. Podľa štatistík, rakovinou žalúdka trpia najčastejšie ľudia vo veku 40 – 60 rokov. Ďalšou zaujímavosťou je, že postihuje hlavne mužov.
  • Fajčenie a alkohol – možno by ste predpokladali, že fajčenie vplýva iba na vaše pľúca. Omyl. Fajčenie sa spája aj so zvýšeným výskytom karcinómu žalúdka. Okrem fajčenia sa údáva ako rizikový faktor aj zvýšená a pravidelná konzumácia alkoholu. Ten totiž poškodzuje sliznicu žalúdka a po každom alkoholickom excese dochádza ku gastritíde.
  • Prítomnosť Helicobacter pylori v žalúdku a chronické zápaly žalúdka (gastritídy)
  • Dedičná predispozícia – pokiaľ sa v rodine rakovina žalúdka už niekedy vyskytla, treba zvýšiť pozornosť.
  • FAP – familiárna adenomatózna polypóza – dedičné ochorenie čriev
  • krvná skupina A
  • obezita, nadváha
  • strava – konzumácia údenín, mastných a príliš slaných jedál zvyšuje predispozíciu vzniku nádoru
  • demografický výskyt – zvýšený výskyt rakoviny žalúdka je pozorovaný hlavne v ázijských krajinách

Rakovina žalúdka a stravovanie

Zdravé a vyvážené stravovanie netreba brať len ako prostriedok k zníženiu svojej hmotnosti. Myšlienka zdravšieho stravovania by mala mať hlbší zmysel. Tým je najmä zlepšenie zdravotného stavu.

A to od minimalizovania rizika vzniku cukrovky, vysokého krvného tlaku, zvýšeného cholesterolu, až po zníženie rizika vzniku závažnej rakoviny. Pokiaľ ste si doteraz mysleli, že rakovina žalúdka a zlé stravovacie návyky spolu nesúvisia, mýlili ste sa.

Pečeňová diéta a jej jedálny lístok na detoxikáciu pečene.

Stravovanie založené na vysokom príjme údenín a mastných jedál, ktoré sú pre nás Slovákov ešte stále typické, vedie k zvýšenému riziku vzniku rakoviny žalúdka. Môže za to hlavne vysoký obsah soli a nitrozlúčenín, ktoré sa v týchto produktoch nachádzajú.

Tieto údaje nie sú vymyslené, prišla s nimi Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Ďalším dôkazom, že stravovacie návyky naozaj vplývajú na výskyt rakoviny žalúdka je, že jej frekvencia výskytu je vysoká v ázijských krajinách. Prečo? Prisudzuje sa to zvýšenej konzumácií slaných jedál a rýb.

Prevencia pred rakovinou žalúdka

Teraz, keď už vieme čo všetko vplýva na vznik rakoviny žalúdka, môžeme sa zaoberať prevenciou. Niektoré rizikové faktory (vek, pohlavie, genetika) bohužiaľ ovplyvniť nemôžme. Preto sa zamerajme na tie, ktorých zmena je v našich rukách.

Zásadná zmena spočíva v životnom štýle. Pokiaľ fajčíte a pijete alkohol, zbavte sa týchto zlozvykov. Rakovina žalúdka sa často vyskytuje práve u tejto skupine ľudí.

Schudnite zdravo. Zbavte sa obezity a kíl navyše tým, že zmeníte stravovacie návyky a pridáte na fyzickej aktivite.

Máte radi slaninku, údené klobásy, salámy? Ak sa v jedálničku objavujú príliš často, ich konzumáciu prehodnoďte a zaraďte do jedálnička zdravé superpotraviny. Odporúčame viac zeleniny, ovocia, zdravých tukov a čerstvo pripraveného chudého mäsa.

Čo vás čaká u lekára?

Spozorovali ste na sebe spomínané príznaky a bojíte sa toho, čo vás u lekára čaká? Vo väčšine prípadov vám urobí krvné testy, endoskopické vyšetrenie alebo CT brucha.

Veľmi dôležitá je biopsia – odobratie vzorky tkaniva z vášho žalúdka a jej následný histologický rozbor. Tieto vyšetrenia sú základom pre stanovenie správnej diagnózy.

Operácia rakoviny žalúdka v nemocnici.

Liečba rakoviny žalúdka

Po diagnostike nasleduje naplánovanie liečby. Pokiaľ ide o rakovinu, váš zdravotný stav začne riešiť onkológ. To, ako bude liečba prebiehať závisí od mnohých faktorov.

Ide napríklad o veľkosť, lokalizáciu nádoru, deštrukciu okolitých tkanív a rozsev nádorových buniek do lymfatických uzlín a ostatných orgánov. V liečbe sa využíva chirurgické odstránenie časti alebo celého žalúdka (podľa potreby), rádioterapia a chemoterapia.

Sme to čo jeme

A čo dodať na záver? Asi len toľko, že je veľmi dôležité nášmu telu načúvať. Všímať si príznaky a skoro zasiahnuť. Platí pravidlo – čím skôr, tým lepšie!

Jediné čo môžete pre seba urobiť je prevencia. Zmena životného štýlu a zavedenie zdravšieho stravovania môže prispieť k zabráneniu vzniku tohto nepríjemného ochorenia tráviaceho traktu.

Pevne dúfame, že rakovina žalúdka sa vás a vašich blízkych bezprostredne netýka a ani nikdy nebude. Veríme, že tento článok bol pre vás prínosný a o rakovine žalúdka ste sa dozvedeli všetko, čo vás zaujímalo.

TIP: Zdravá výživa a životný štýl – návody, články a príbehy.

Rakovina žalúdka
5 (100%) 4 hlasov

Pridať komentár