Kliknite a začnite písať.

Choroby a ochorenia Rastliny a bylinky Zdravá výživa

Trápi vás nechutenstvo? 5 čajov, ktoré Vám pomôžu.

Zdieľať

Nechutenstvo predstavuje problém dokonca aj pre niektorých ľudí s nadváhou. Nechuť do jedla môže mať rôzne príčiny. Ak je nechuť k jedlu krátkodobá, spravidla nejde o nič vážneho, čo by ohrozovalo zdravie človeka. Spozornieť by ste mali ak ide o dlhodobú záležitosť, kde strata chuti na jedlo býva príznakom niektorých ochorení.

Príčiny nechutenstva

Je potrebné sa zamyslieť nad možnými príčinami nechuti do jedla. Niektoré sú menej závažné, za inými môže byť množstvo ochorení. Každopádne by ste mali zvážiť návštevu u lekára. Príčiny by sme mohli rozdeliť na fyzické a psychické.

Fyzické príčiny nechutenstva

  • Zvýšená teplota z dôvodu choroby
  • Infekčná choroba
  • Nádorové ochorenie
  • Ochorenia tráviaceho systému
  • Srdcovo-cievne ochorenia
  • Potravinová alergia
  • Celiakia
  • Vedľajší účinok užívania liekov, prípadne vysoká spotreba liekov
  • Zlyhávanie pečene
  • Ochorenie obličiek

Psychické príčiny nechutenstva

  • Vyčerpanie
  • Stres
  • Depresia
  • Ochorenia nervového systému (Alzheimerova choroba, Parkinsonová choroba)
  • Alkoholizmus
  • Anorexia a bulímia

Nechutenstvo sa veľmi často prejavuje u detí, tehotných žien a starších ľudí.

Riešením nechutenstva z menej závažných príčin

Dôležitá je úprava stravy na zdravú a vyváženú, aby ste prijímali dostatok vitamínov a minerálnych látok. Rovnako by ste sa mali snažiť jesť v menších množstvách a častejšie. Majte na jedlo dostatok času, každé sústo lepšie prežujte. Neodporúča sa pri jedení piť tekutiny.

Zvýšiť chuť do jedla a podporiť metabolizmus dokážu aj rozličné doplnky výživy a prípravky. Z prírodných možností ma schopnosť povzbudiť chuť k jedlu zázvor, pomaranč, grep, jablko, cesnak a tiež sú výbornými pomocníkmi rozličné bylinky.

Najlepšie čaje na podporu chute do jedla

Benediktový čaj

Benedikt lekársky sa ľudovo nazýva bodliak požehnaný alebo ostropes. Kvitne od júna do septembra. Listy sa zbierajú od júna do augusta, sušia sa v tieni. Nesmie sa užívať počas tehotenstva!

Príprava:

1 lyžičku benediktu lekárskeho zalejte ½ litrom vriacej vody, lúhujte 5 minút a sceďte.
Pite šálku nesladeného čaju pred jedlom.

Chmeľový čaj

Chmeľ kvitne od júla do septembra. Plody sa zberajú od augusta do septembra. Šištice sa sušia.
Chmeľový čaj obsahuje horké látky, podporuje chuť do jedla a upokojuje nervózny a podráždený žalúdok. Pomáha aj pri nespavosti, nepokoji a nervovej precitlivenosti.

Príprava:

2-3 lyžičky chmeľových šišiek zalejte ¼ litrom vlažnej vody, lúhujte 5 hodín a sceďte.
Pite 2-krát denne šálku nesladeného čaju pred jedlom.

Koriandrový čaj

Tento čaj obsahuje éterické oleje, ktoré uvoľňujú kŕče, odstraňujú plynatosť a podporujú trávenie. Ak máte poruchy trávenia, používajte koriander čo najčastejšie aj pri varení.
Koriander siaty je jednoročná bylina, ktorá kvitne v júni a júli. Plody zbierame od júla do augusta, ktoré potom sušíme a skladujeme v dobre uzavretej nádobe.

Príprava:

1 lyžičku rozdrveného koriandra zalejte šálkou vriacej vody a lúhujte 5 minút. Následne sceďte.
Pite šálku nesladeného čaju po jedle.

Rascovo-zázvorový čaj

Zázvor (ďumbier lekársky) svojou pikantnou ostrosťou podporuje chuť do jedla a blahodárne pôsobí na žalúdok. Zázvor je tropická rastlina, ktorá sa pestuje v Indii, Afrike, Číne a v ďalších tropických oblastiach.
Rasca patrí medzi najstaršie liečivé byliny. Kvitne od mája do júna. Zbierajú sa plody dvojročných rastlín v júli a auguste. V ľudovom liečiteľstve sa požíva na podporu činnosti tráviacich orgánov, navyše zmierňuje kŕče.

Príprava:

Najskôr si zmiešajte 15 g rascových semien, rozdrvených zázvorových koreňov, 30 g sladkého drievka a 5 g anízovca pravého.
1 lyžicu sušenej zmesi zalejte ½ litrom vriacej vody. Lúhujte 10 minút a sceďte.
Pite šálku čaju po jedle.

Škoricový čaj

Škoricový čaj si môžete pripraviť pri žalúdočných problémoch, nechutenstve a únave. Škorica sa získava zo stromu zvaného škoricovník, ktorý sa pestuje v rôznych tropických oblastiach.

Príprava:

½ -1 lyžičku škoricovej kôry zalejte ¼ litrom vriacej vody. Lúhujte 10 minút a sceďte.
Šálku nesladeného čaju pite podľa potreby.

Dlhotrvajúce alebo opakované nevoľnosti môžu signalizovať závažný problém, ktorý musí vylúčiť lekár. Je vhodné sa v takom prípade poradiť so svojim ošetrujúcim lekárom.

 

1 komentár

  1. mark 14. apríla 2020

    benediktový čaj je topka 🙂

    Odpovedať

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *