Kliknite a začnite písať.

Otázky a odpovede Superpotraviny

Ako jesť hurmikaki a prečo je zdraviu prospešné?

Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO
Omega-3
Vitamín K2
Na kĺby
Ženšen

Či už preferujete lokálne druhy ovocia alebo dávate prednosť tým tropickejším, hurmikaki by si vaše chuťové poháriky nemali nechať ujsť. Okrem skvelej chuti totiž prináša mnoho pozitívnych účinkov, a to nielen pre telo, ale aj pleť. Ako ho teda správne konzumovať?

Čo je hurmikaki?

Toto oranžovo-červené ovocie ste už v regáloch supermarketov pravdepodobne postrehli. Ak sa vám však do pamäte nevrylo, bude to preto, že ste mu v svojom nákupnom košíku nikdy nedali šancu. Zaslúži si ju pritom celkom určite.

NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom.
Keto / Low carb manuálAko začaťKoľko potrebujete schudnúť
Chcem schudnúťDo 5 kgDo 10 kgDo 15 kgNad 15 kg
Keto diéta odKetoMixKetoDietChia ShakeNutriFood
Diétne jedláNa raňajkyNa obedNa večeruDezerty - Kokteily
Low carb potravinyCestovinyPečivoKáva a čajRyžaPlackyTortillaSladidláSlanéSladkostiDresingy - BylinkyVíno
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu.
Krabičková diéta odZdravé stravovanie
Tabletky na chudnutieHunger BlockereSlimGarsinApetit Stop

Hurmikaki, alebo kratšie kaki, je šťavnaté ovocie okrúhleho alebo oválneho tvaru, ktoré podľa stupňov zrelosti mení farby na žltú, oranžovú až tehlovočervenú. Na vrchu má suchú stopku s lístkami. Semienka obsahuje v závislosti od odrody, pričom niektoré sú malé a konzumovateľné, iné väčšie. Napriek tomu, že existuje veľa druhov hurmikaki, na pultoch slovenských predajní sa väčšinou nachádzajú tie šľachtené, ktoré semienka neobsahujú.

Kaki v mnohom pripomína paradajku. Šupka je totiž rovnako tenká, dokonca až jemne priesvitná a pred konzumáciou sa neodstraňuje. Podobný je aj tvar a farba, pripomínajúca nezrelú verziu tejto zeleniny.

Kedy je kaki zrelé?

Ako pri každom ovocí, aj pri hurmikaki je dôležité nechať ho poriadne dozrieť. Presvedčiť sa, či je konkrétny plod už pripravený na konzumáciu môžu tí, čo ho poznajú aj podľa tmavooranžovej farby či sladkej vône. Tí, čo s ním veľa skúseností nemajú najlepšie dokážu odhadnúť zrelosť kaki vďaka dotyku. Ideálne je totiž jesť hurmikaki úplne mäkké, čiže vtedy, keď v ňom pri stlačení prstami ostávajú preliačené miesta.

...

Ako jeho dozrievanie urýchliť?

Ak vás trápi, že ste si z obchodu domov priniesli nezrelé kaki, ktoré nemôžete skonzumovať ihneď, máme pre vás užitočný tip.

Tvrdé plody hurmikaki vložte do mikroténového alebo ekologickejšieho papierového vrecúška spolu s jablkami. Tie dokážu dozrievanie tohto ovocia urýchliť vďaka vylučovaniu etylénu. Sladkú chuť hurmikaki si tak budete môcť užívať už po 2 – 5 dňoch, v závislosti od stavu ich zrelosti pred uskladnením. Čím dlhšie ich vo vrecúšku necháte, tým šťavnatejšie budú. V tomto prípade sa prikláňame k názoru, že na dobré sa oplatí počkať.

Ak má kaki svetlú šupku, tvrdú dužinu a zanecháva kyslú až trpkú chuť na jazyku, dozrieť ste ho nenechali dosť dlho.

Ako jesť hurmikaki?

Len tak čerstvé do ruky, so šupkou či bez šupky, rozkrájané, prepolené a s lyžicou ako kiwi, sušené, varené ako džem, v ovocnom koláči či zdravom smoothie nápoji. Konzumácii hurmikaki a chuťovým bunkám sa medze naozaj nekladú. Vďaka jemnej štruktúre dužiny, ktorá sama o sebe pripomína želé alebo marmeládu, si kaki môžete dokonca natrieť na croissant či akékoľvek pečivo podľa chuti.

...

Výhody a účinky hurmikaki

Ako sme už spomenuli, toto exotické ovocie pochádzajúce z Ázie prináša pre ľudský organizmus množstvo benefitov. Vďačíme za ne najmä kombinácii vitamínov A, B1, B2, B3, B6, C, E a poriadnej dávke vlákniny, draslíka či horčíka. Napriek tomu, že je hurmikaki sladučké, vyhýbať sa mu pri chudnutí nemusíte. Obsah sacharidov či tuku v ňom je veľmi nízky a prírodné cukry v kaki sú ideálne pre doplnenie energie. Preháňať by to s týmto ovocím však nemali cukrovkári.

Okrem toho by ste o hurmikaki mali vedieť, že:

  • antioxidačnými schopnosťami bojuje s voľnými radikálmi v tele,
  • pomáha v prevencii proti rakovine,
  • podporuje zníženie krvného tlaku,
  • posilňuje obranyschopnosť imunitného systému,
  • má močopudný účinok a tak pomáha pri problémoch s obličkami,
  • pomáha pri spomaľovaní starnutia pokožky a využiť ho môžete aj ako pleťovú masku.

Veríme, že tieto pozitívne účinky pri najbližšej konzumácii pocítite na vlastnej koži. Hurmikaki totiž nielen skvelo chutí, ale tak aj vplýva na naše zdravie.

Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *