NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Zdravé recepty

Čo na obed? 7 skvelých tipov, čo variť na obed

Zdieľať

Každý z nás pozná tú dilemu, kedy nevie čo na obed alebo na večeru. Často sme obmedzení na pár jedál, ktoré máme radi a aj tie nás časom omrzia. Ak mávate tento problém aj vy, tak je tento článok adresovaný práve vám. Nájdete tu nápady čo variť na obed, či už sladké, slané, s mäsom aj bez neho. Stačí si len vybrať, nakúpiť potraviny a hurá do kuchyne!

Klasika na obed v podobe kuracích pŕs s broskyňou a syrom

Ak máte chuť na mäso, no zároveň aj na niečo sladké, tento recept je pre vás! Kuracie mäso je asi najjednoduchšie zo všetkých druhov mäsa na prípravu, takže je tento recept vhodný aj pre začiatočníkov v oblasti varenia. Ako prílohu je najlepšie zvoliť ryžu, prípadne zemiakové pyré alebo grilovanú zeleninu.

Na tento recept budete potrebovať:

  • 500 g kuracích pŕs
  • 1 konzervu broskýň (môžete použiť aj čerstvú olúpanú broskyňu)
  • syr podľa chuti (ideálny je plátkový)
  • olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie alebo koreniny podľa chuti

Kuracie prsia s broskyňou

Ako prvé umyjete kuracie prsia, nakrájate ich na rezne a jemne vyklepete. Naklepané osolíte a okoreníte čiernym, prípadne ďalším korením podľa vašej chuti. Pripravené kuracie prsia sprudka opečiete na oleji a dáte ich na plech s papierom na pečenie. Na to položíte plátok broskyne, ktorý prikryjete ďalším plátkom syra. Medzi mäsom nechajte dostatočne veľkú medzeru aby sa dobre prepieklo.  Rúru si nahrejte na 200 °C a mäso pečte približne 20 minút. A máte hotovo! Stačí si k tomu pripraviť prílohu a zdravý obed máte hotový.

V prípade, ak nemáte radi broskyne alebo chcete trošku experimentovať, tak môžete broskyňu nahradiť iným druhom ovocia, napríklad hruškou či sušenými slivkami.

Mrkvovo – šošovicová polievka na obed

Možno sa zdá táto kombinácia na pohľad zvláštna, no naozaj veľmi chutná a zdravá. Ak ste milovníkmi krémových polievok, a už vás nebaví tá klasika v podobe brokolicovej alebo hráškovej polievky, tak vyskúšajte na obed práve túto.

Sponzorovaný obsah

KetoSlim - proteínový kokteil na chudnutie lahodnej chuti

KetoSlim je unikátny výživový doplnok. Ide o proteínový kokteil s obsahom vlákniny a rastlinných extraktov na podporu chudnutia. Vybrať si môžete 2 príchute - čučoriedka alebo čokoláda.


Recept na mrkvovú polievku, ktorá vás svojou chuťou očarí aj počas redukčnej diéty.

Na prípravu budete potrebovať:

  • 2 cibule
  • 500 g mrkvy
  • 1 KL karí korenia
  • 80 g červenej šošovice
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1 KL rímskej rasce
  • 4 PL smotanového jogurtu
  • olej
  • soľ, korenie a sušený koriander podľa chuti

Ako prvé zohrejte olej v hrnci a opečte na ňom cibuľu nakrájanú na drobno spolu s mrkvou nakrájanou na kolieska. Keď bude zelenina mierne opečená, pridajte karí korenie, šošovicu a zeleninový vývar. Zmes uveďte do varu, znížte teplotu a varte asi 20 minút. Polievku dochuťte soľou a korením.

Keď polievka mierne vychladne, ponorným mixérom ju rozmixujte do hladka. Pred podávaním opražte na panvici rímsku rascu. Polievku potom rozdeľte do misiek, pridajte do nej lyžicu jogurtu, semienka rasce a posypte lístkami koriandra.

Palacinky s ovocím zo špaldovej múky

Čo iné môže byť na obed lepšie ako domáce palacinky. Ideálne sú pre deti aj dospelých, hlavne ak máte doma nejaké ovocie nazvyš a máte chuť si pripraviť niečo sladké. Ak by ste si ich chceli pripraviť aj inak, môžete pripraviť tieto palacinky aj na slano, s mäsom a zeleninou.

Alergia na vajcia – prejavy, príznaky a liečba

Ak chcete variť na obed palacinky, na sladké palacinky, tak budete potrebovať:

  • 150 g hladkej špaldovej múky
  • 300 ml mlieka
  • 1 vajce
  • vanilkový cukor
  • 1/3 KL kypriaceho prášku
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • tvaroh alebo lekvár na plnenie palaciniek
  • 2 PL medu
  • ovocie podľa chuti
  • olej

V mlieku si rozšľaháte vajíčko, pridáte 1 PL citrónovej šťavy, polku balíčka vanilkového cukru, múku a kypriaci prášok. Cesto dôkladne premiešajte a nechajte pol hodiny odstáť. Keď bude cesto poriadne odstáte, môžete začať piecť palacinky na panvici pokvapkanej olejom.

Na hotové palacinky môžete natrieť buď lekvár alebo tvaroh zmiešaný so zvyšnou citrónovou šťavou, medom a vanilkovým cukrom. Na vrch palaciniek dáte ovocie a môžete podávať!

TIP: Vyskúšajte naše banánové guľky alebo iné zdravé dobroty.

Cviklová polievka s kozím syrom

Čo na obed? Pripraviť si môžete aj túto nezvyčajnú polievku plnú vitamínov. Samozrejme, hlavne ak ste milovníkmi červenej repy. Chuť pomáha zvýrazniť aj kozí syr, ktorý pomáha zasýtiť na dlhšiu dobu. Ako si túto chutnú polievku pripravíte?

Budete potrebovať:

  • červenú cibuľu
  • 400 g červenej repy
  • olivový olej
  • 100 ml jablkovej šťavy
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • soľ, čierne korenie, ocot a celá rasca podľa chuti
  • 1 zelené jablko
  • opečené krutóny z pečiva

Kozí syr:

  • 4 PL čerstvého kozieho syra
  • 2 PL bieleho jogurtu
  • 1 PL strúhaného chrenu
  • petržlenovú vňať

V rozohriatom hrnci na troche olivového oleja opečiete na hrubo nakrájanú cibuľu. Pridajte očistenú repu nakrájanú na kocky, rascu, osolíte, okoreníte a krátko opečiete. Potom dochutíte octom a necháte povariť. Podlejete jablkovou šťavou a zeleninovým vývarom. Varte domäkka približne 35 minút. Potom polievku rozmixujete a dochutíte.

Kozí syr, ktorý pridáte pri podávaní do polievky zmiešajte s jogurtom a chrenom. Potom dokoreníte a pridáte nasekanú petržlenovú vňať. Polievku podávajte v hlbokom tanieri. Do stredu dajte zmes z kozieho syra, dozdobíte kockami varenej repy, jablkom, krutónmi a petržlenovou vňaťou.

Bravčová panenka s hubovou omáčkou

Aby tu neboli len jedlá z kuracieho mäsa, skvelým výberom je bravčová panenka. Je to lahodné mäso a ak neviete čo na obed, tak skvelou možnosťou je práve tento recept, pretože bude chutiť väčšine ľudí. Ako prílohu k tomuto jedlu odporúčame ryžu alebo grilovanú zeleninu.

Budete potrebovať:

  • bravčovú panenku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 dl smotany
  • 150 g šampiňónov
  • 1 cibuľu
  • štvorfarebné korenie a soľ (podľa chuti)

Ako prvé panenku naklepete a prešpikujete nakrájaným cesnakom. Osolíte, preložíte na pekáč, podlejete vodou alebo vývarom a pečiete prikryté do mäkka. Keď bude panenka hotová, vyberte ju a odložte do tepla.

Výpek z panenky zlejte na panvicu, pridajte nakrájanú cibuľku a necháte to prevrieť. Potom pridajte nakrájané šampiňóny a korenie. Podlejte a duste domäkka.  Nakoniec pridajte smotanu. Ak je omáčka príliš riedka, môžete pridať solamyl.

Hokkaido polievka

Aj keď je táto polievka skôr sezónna záležitosť, dopriať si ju môžete v akomkoľvek ročnom období. Nie je zložitá na prípravu, no zároveň chutí ako keby ste nad jej prípravou strávili niekoľko hodín. Ak chcete svojich blízkych prekvapiť a pripraviť im niečo nové, skvelou voľbou je práve táto polievka.

Hokkaido polievka na obed

Na polievku potrebujete:

  • 1 menšiu tekvicu hokaido
  • 2 – 3 lyžice oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 smotanu na šľahanie
  • rožky alebo chlieb
  • maslo
  • na dochutenie soľ, vegetu, korenie (znovu podľa vašej chuti)

Tekvicu dobre umyte a nakrájajte ju na drobnejšie kocky (bez zrniečok). Vždy ju krájajte aj s vrchnou šupkou. Aj keď sa zdá na začiatku veľmi tvrdá, pri varení úplne zmäkne už za 20 – 30 minút. Na spodok hrnca nalejte trošku oleja a keď bude rozpálený pridajte tam nakrájanú tekvicu, ktorú krátko orestujte. Následne zalejte vodou s bujónom alebo vývarom. Pridajte trošku korenia, soľ, rozpučený cesnak a nechajte variť úplne domäkka.

Keď bude tekvica mäkká, polievku rozmixujte a nakoniec pridajte smotanu. Polievku nechajte ešte prevrieť a potom ju odstavte. Rožky alebo chlieb pokrájané na malé kocky dajte na panvicu podliatu olivovým olejom a jemne opečte. A je to hotovo! Polievku podávajte na tanieri na vrchu s opečenými krutónmi, prípadne s lyžicou kyslej smotany.

Tortilla s avokádom a lososom na obed

A na záver niečo svieže, extra rýchle a zároveň veľmi chutné. Pripraviť ich môžete na obed, desiatu alebo aj na večeru. Tortilly sú taktiež variabilné jedlo, takže ich môžete kombinovať s rôznymi druhmi mäsa, zeleniny či omáčok. Vyskúšať môžete aj túto variáciu s avokádom a lososom, na ktorú budete potrebovať:

  • tortillu (môžete si ju pripraviť doma, ale dá sa aj kúpiť)
  • 1 avokádo
  • marinovaný alebo údený losos
  • 1 lyžica kyslej smotany
  • mleté čierne korenie a sušený cesnak podľa chuti

Ako prvé vydlabte avokádo a nakrájajte ho na plátky alebo ho môžete rozpučiť vidličkou. Tortillu zohrejte na panvici, natrite lyžicou kyslej smotany, okoreníte  a posypete cesnakom. Navrch pridajte avokádo, ktoré ešte môžete pokvapkať šťavou z citróna, a plátky lososa. Tortillu zviniete, rozkrojíte napoly a máte hotovo.

Nenašli ste to, čo ste hľadali? Pozrite si aj recepty v článku o zdravom a rýchlom obede.

5.0
04
Marika Čierniková

8 rokov sa venujem fitness modelingu. Zdravá a vyvážená strava je podľa mňa pri cvičení i chudnutí najdôležitejšia. Snažím sa zdieľať svoje skúsenosti a poradiť každému, kto sa nevie vymaniť z nekonečného blúdneho kruhu. Okrem cvičenia rada cestujem a pečiem chutno-zdravé dobroty. :-)

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *