Diétne recepty na vianočné koláče

Sviatky by bez dobrého jedla a vône chutných koláčikov nemali to správne čaro. Pokiaľ počas Vianoc nechcete prepadnúť prejedaniu sa nezdravými jedlami, tak vám môžu ako inšpirácia poslúžiť nasledujúce diétne recepty na koláče. Hor sa do pečenia!

Diétne recepty na koláčiky, ktoré môžete smelo ponúknuť návšteve.

Špaldové medovníky

Medovníky na vianočnom stole určite nesmú chýbať! Na zdravší variant budete potrebovať:

  • 200 g špaldovej múky
  • 7 polievkových lyžíc medu
  • 2 polievkové lyžice perníkového korenia
  • 1 vajíčko
  • 1 čajovú lyžicu kypriaceho prášku
  • 1 vajíčko na potretie
Ako pripraviť špaldové medovníky

Postup práce je podobný ako pri pečení normálnych medovníčkov. Špaldovú múku vysypeme do misky, zmiešame s perníkovým korením a pridáme prášok do pečiva. Potom pridáme aj tekuté ingrediencie: vajíčko, med a škoricu. Rukami vypracujeme medovníkové cesto.

Vypracované cesto vložíme do mikroténového sáčku, dáme na chladné miesto (najlepšie do chladničky) minimálne na 1 hodinu. Neskôr cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, aby sa nám nepriliepalo. Vyvaľkáme na hrúbku 4 – 5 mm.

Následne vykrajujeme rôzne tvary (srdiečka, stromčeky, zvončeky…). Takto vykrojené medovníčky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. V horšom prípade vymastený tukom a pomúčený. Jemne potrieme vajíčkom a dáme piecť.

Pečieme približne 6 minút v rúre na 200 °C. Počas pečenia medovníčky radšej sledujeme, pretože každá rúra pečie inak intenzívne. Upečené špaldové medovníky necháme vychladnúť, môžeme ozdobiť a uložíme do dózy s kúskom chleba, jabĺčkom aby nám do Vianoc krásne zmäkli.

TIP: Nielen na Vianoce, ale počas celého roka môžete robiť tieto chutné špaldové palacinky.

Vianočné ovsené hviezdičky

Diétny recept na koláče, ktoré sa hodia aj na Vianoce.

Tento diétny recept je veľmi rýchly a vďaka tomu, že nepotrebujete takmer žiadne ingrediencie vážiť aj veľmi jednoduchý. Navyše, hviezda je symbol Vianoc. Tak neváhajte a vyskúšajte aj tento vianočný recept.

Ingrediencie:
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček ovsených vločiek
  • ½ hrnčeka vlašských orechov
  • ½ cukru (trstinový)
  • 150 gramov masla
  • 3 polievkové lyžice medu
  • 2 polievkové lyžice vody
  • ½ čajovej lyžičky sódy
  • škorica
Ako na ovsené hviezdičky

Vločky v mise zmiešame s múkou, škoricou, orechmi a pridáme aj cukor. V hrnci si pripravíme maslo ktoré s medom privedieme do varu, pridáme horúcu vodu s jedlou sódou. Túto zmes pridáme k suchej zmesi v miske.

Zmiešame a vznikne nám cesto, ktoré si vyvaľkáme do placky a vykrajujeme hviezdičky. Tie poukladáme na plech a pečieme v trúbe pri teplote 150 °C približne 15 – 20 minút. Vychladnuté ukladáme do vzduchotesnej nádoby.

Zdravé čokoládové pralinky

Recept na zdravé čokoládové pralinky, ktoré potešia každú vianočnú návštevu.

Čokoládovým pralinkám určite nik neodolá. Lahodné a zároveň zdravé pralinky zvládnete pripraviť podľa nášho receptu za pár minút a určite budú ozdobou štedrovečerného stola.

Na prípravu 20 kusov praliniek potrebujete:
  • 250 gramov vlašských orechov
  • 1 polievkovú lyžicu raw kakaového prášku, alebo iného kvalitného kakaa
  • 2 polievkové lyžice proteínu
  • štipku mletej škorice
  • štipku soli
  • 1 čajovú lyžicu vanilky
  • 10 čerstvých vykôstkovaných ďatlí
  • kokos, goji, orieška na ozdobenie
Postup prípravy

Zmiešajte vlašské orechy, kakao, soľ, proteín a škoricu v kuchynskom robote. Mixujte 15 sekúnd, pridajte vanilku s ďatľami a mixujte až kým sa celá zmes nespojí. V prípade potreby pridajte 2 lyžice vody aby vznikla pevná a súčasne lepkavá zmes.

Zmes vyberte z mixéra a tvarujte pralinky vo forme guliek rovnakej veľkosti. Z takéhoto množstva cesta by vám malo vyjsť približne 20 praliniek. Pralinky môžete obaliť v kokosovej múčke, alebo ozdobiť orieškom. Skladujte v chladničke, trvanlivosť čokoládových praliniek je približne 2 týždne.

TIP: Pozrite sa aj na ďalšie zdravé a chutné recepty, ktoré sme už v minulosti priniesli.

Silvestrovská banánová roláda

SIlvestrovská banánová roláda pre každú návštevu.

Lámete si hlavu čo upiecť na Silvestra pre svojich priateľov, ktorí sa už pustili do povianočného chudnutia? Máme pre vás skvelý typ na dezert, ktorý je nielen zdravý ale aj chutný – banánová roláda.

Na cesto budete potrebovať:
  • 6 vajíčok
  • javorový sirup
  • 2 polievkové lyžice raw kakaa/ iné kvalitné kakao
Na plnku potrebujete:
  • 500 gramov tvarohu
  • biely jogurt (odporúčame grécky)
  • vanilku
  • javorový sirup
  • banán
  • čokoládu na ozdobenie
Banánovú roládu pripravíte…

Žĺtka vyšľaháme do peny, pridáme javorový sirup, kakao a zmiešame. Do tejto časti cesta primiešame postupne tuhý sneh vyšľahaný z bielok. Na plech vystlaný papierom na pečenie vylejeme cesto a pečieme v rúre na 220 stupňoch približne 8 minút.

Kým  nám cesto vychladne, vymiešame si tvaroh s 3 lyžičkami jogurtu, vanilkou, dochutíme sirupom. Na cesto vylejeme tvarohovú plnku a s banánom zvinieme do rolky a máme skoro hotovo! Roládu ešte polejeme roztopenou horkou čokoládou a necháme v chladničke na noc stuhnúť.

Fit linecké koláče

Linecké koláče patria medzi najpopulárnejšie a k vianociam neodmysliteľne patria.

Ku klasickým vianočným koláčikom určite patria aj linecké koláče. Ani tým sa nemusíte vyhýbať, pokiaľ si upečiete zdravší variant. Čo budete na pečenie potrebovať?

  • 140 gramov ovsených vločiek
  • 120 gramov špaldovej múky
  • 8 polievkových lyžíc hnedého cukru
  • citronovú kôru z 1 citróna
  • 50 gramov masla
  • 5 polievkových lyžíc kokosového oleja
  • trochu teplej vody
  • džem
Postup prípravy

Ovsené vločky zmixujeme na múčku a zmiešame so špaldovou múkou. K tejto zmesy pridáme olej, maslo, vodu a citrónovú kôru. Vypracujeme tuhé cesto, ktoré odložíme na chladné miesto približne na jednu hodinu.

Po tejto dobe vyvaľkáme cesto na pomúčenej doske a vykrajujeme koláčiky. Tie poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Následne pečieme okolo 8 minút do zlatista pri teplote 180 stupňov.

Po upečení je dôležité nechať koláčiky vychladnúť na rovnej podložke, aby nedošlo k poskrúcaniu koláčikov. Keď vychladnú, prejdeme k poslednej fáze – spájaniu. Na spodnú stranu koláčikov natierame džem a spájame dva koláčiky dokopy.

Takéto koláčiky môžeme ešte ozdobiť práškovým cukrom (hnedý cukor rozmixujeme na prášok) alebo poliať horkou čokoládou. Hotovo! Dobrú chuť.

Podeľte sa o svoj domáci recept!

Tak čo vy na to? Necháte sa inšpirovať a upečiete si chutný, zdravý koláčik alebo si budete odopierať všetky sladké dobroty počas sviatkov? Budeme veľmi radi, pokiaľ sa o svoj tradičný domáci recept podelíte v komentári nižšie.

Diétne recepty na vianočné koláče
5 (100%) 13 hlasov

Pridať komentár