Viete, ktoré potraviny proti zápalu sú najlepšie?

Zápal sa môže objaviť ako odpoveď na traumu, ochorenia i stres. Môže byť  spôsobený aj nezdravým životným štýlom. Správna strava, cvičenie, dobrý spánok a zvládanie stresu je účinná prevencia i liečba zápalu. Niektoré potraviny a doplnky proti zápalom sú účinné viac, iné zasa menej. My prinášame 6 najlepších.

Zoznam potravín, ktoré sú vhodné proti zápalu a účinne ho liečia.

1. Kyselina alfa-lipoová

Kyselina alfa-lipoová je mastná kyselina, ktorá hrá kľúčovú úlohu v produkcii metabolizmu a energie. Tiež funguje ako antioxidant, chráni bunky pred poškodením a navracia do tela iné antioxidanty (vitamín C a E).

Na náš zoznam sa dostala kvôli tomu, že okrem iného znižuje zápal spojený s rakovinou, ochorením pečene a srdcovými chorobami. Účinne pomáha znížiť hladinu zápalových radikálov (IL-6 a ICAM-1).

Odporúčané dávkovanie: 300 až 600 mg denne. Pri užívaní neboli zistené žiadne vedľajšie účinky, no tehotné ženy by mali byť ako vždy opatrné.

TIP: Výživoví poradcovia odporúčajú aj omega-3 mastné kyseliny.

2. Kurkumín

Kurkumín je súčasťou známeho korenia kurkuma (alebo ináč tiež kurkumovník dlhý) a predstavuje silný protizápalový doplnok. Konzumentovi prináša hneď niekoľko pôsobivých zdravotných výhod.

Napomáha znižovať zápal pri cukrovke, kardiovaskulárnych chorobách a črevných ochoreniach. Kurkumín sa taktiež zdá byť účinný pri liečbe zápalu a zlepšovaní príznakov osteoartritídy a reumatoidnej artritídy.

V tele sa pomerne zle vstrebáva, ale môžete zvýšiť jeho vstrebávanie tým, že ho budete prijímať spoločne s čiernym korením. Niektoré doplnky stravy vo forme tabliet s obsahom kurkumínu tiež obsahujú zlúčeninu zvanú Bioperine, ktorá taktiež napomáha vstrebávaniu.

Odporúčané dávkovanie: 100 až 500 mg denne. Pri väčšom užívaní môže spôsobiť menšie zažívacie ťažkosti, ktoré však nie sú nebezpečné.

Kurkuma obsahuje kurkumín, ktorý sa používa pri liečbe proti zápalom.

Kurkuma a liečba zápalu jednoducho patria k sebe. Určite ju nevynechajte!

3. Rybí olej

Väčšina z nás prijíma rybí olej nielen zo samotných rýb, ale ľudia často konzumujú aj kapsuly s omega-3 mastnými kyselinami. A nerobia zle, veď omega-3 sú pre zdravie dôležité a naše telo si ich nedokáže samo vyrobiť.

Pri DHA omega-3 kyselinách bolo preukázané, že majú silné protizápalové účinky, znižujú hladinu cytokínov a podporujú zdravie čriev. Zabraňujú aj poškodzovaniu svalstva po veľkej fyzickej záťaži.

Odporúčané dávkovanie: 1 – 1,5 gramy omega-3 z EPA a DHA denne. Pozrite sa na doplnky z rybieho oleja  ktoré sú bez obsahu ortuti.

Neodporúčajú sa: Pri užívaní liekov na riedenie krvi alebo s obsahom aspirínu.

Marika z MojaVýživa.sk radí: Počas celého roka zodpovedne posilňujte svoj imunitný systém. Pozrite si a vyskúšajte potraviny a domáce recepty na posilnenie imunity.

4. Zázvor

Medzi potraviny proti zápalu sme jednoducho museli zaradiť aj zázvor. Koreň zázvoru si obyčajne rozomieľame na prášok alebo krájame na drobné kúsky a pridávame do pokrmov i nápojov.

Bežne sa používa pri poruchách trávenia a nevoľnosti, vrátane tej rannej. Dve zložky zázvoru, gingeroly a zingerone, môže znížiť zápal spojený napríklad s poškodením obličiek či rakovinou prsníka. Zázvor sa skvelo hodí aj pri príznakoch prechladnutia a nádchy, no tiež ho oceníte aj pri chrípke.

Odporúčané dávkovanie: 1 – 2 gramy denne

Možné vedľajšie účinky: Nemá žiadne vedľajšie účinky, no nadmerné dávky spôsobujú riedenie krvi.

Zázvor v čaji má skvelé účinky a pôsobí protizápalovo.

Čaj zo zázvoru a mäty s citrónom i medom – skvelá protizápalová bomba.

5. Spirulina

Spirulina je druh modro-zelenej riasy so silnými antioxidačnými účinkami. Štúdie ukázali, že sa s používaním spiruliny znižuje zápal a môže výrazne posilniť imunitný systém. Liečba zápalu s ňou ide podstatne ľahšie a rýchlejšie.

Ďalšie účinky spiruliny sú známe pri detoxikácii pečene, znižovaní hladiny cholesterolu, liečbe rán a podporuje aj tvorbu krviniek.

Odporúčané dávkovanie: 1 – 8 g denne

6. Antioxidant resveratrol

Resveratrol môžete nájsť v hrozne, acai berry bobuliach, čučoriedkach a ďalších plodoch s fialovou „kožou“. Potešíme aj milovníkov vína, keďže sa samozrejme nachádza aj tam. 🙂

Doplnky, ktoré obsahujú resveratrol potláčajú a liečia zápal aj u osôb s ochorením srdca a cukrovkou. Veľmi účinne prerušuje zápalové procesy, ničí zápalové markery a do poriadku dá aj hladinu cukru v krvi s vyššou váhou.

Obyčajné červené víno obsahuje menej ako 13 mg resveratrolu na liter. Ak by ste chcete získať rovnocenné množstvo resveratrolu, museli by ste vypiť aspoň 11 litrov vína každý deň, čo rozhodne nie je odporúčané.

Odporúčané dávkovanie: 150 až 500 mg na deň

Liečba zápalu – nepodceňte ju!

Veríme, že vám potraviny a látky proti zápalu ukázali cestu, ktorou by ste sa mali vydať. Nie vždy sa musíte dopovať liekmi a antibiotikami. Pokiaľ spozorujete počiatočné príznaky zápalu, tak máte šancu ich účinne potlačiť prírodnými doplnkami.

Budeme radi, pokiaľ sa s našimi čitateľmi podelíte v komentároch o vaše domáce “protizápalové recepty”!

Viete, ktoré potraviny proti zápalu sú najlepšie?
4.8 (95.38%) 13 hlasov

Pridať komentár