Čo je kurkuma a aké má účinky na telo?

Kurkuma pripomína zázvor, má množstvo liečivých účinkov a svedčí celému organizmu. Trpí vaše telo chorobou a radi si do jedla pridáte korenie? V tom prípade je pre vás kurkuma, inak aj indický šafrán, hotovým zázračným liečivom. Povieme si čo to vlastne kurkuma je, kde všade ju možno využiť, priblížime si jej blahodarné účinky, ukážeme nutričné hodnoty a predstavíme tiež skvelé kurkuma recepty na smoothie.

Ako si predstaviť kurkumu?

Kurkuma sa radí medzi jeden z druhov indického korenia s jemnou horkou chuťou, ktoré pochádza zo sušeného podzemku kurkumovníka dlhého. Kurkumovník dosahuje výšku až jeden a pol metra a je žltej farby. Preto sa kurkuma v rôznych receptoch používa aj ako farbivo a tvorí jednu zo základných zložiek kari korenia.

Aj napriek tomu, že obsahuje malú dávku kapsicínu je vhodná pre tých, ktorí nemajú radi pálivé. Kurkuma dokáže podstatne zvýrazniť prirodzenú chuť potravín a preto je toto vzácne korenie v kuchyni teší veľkej obľube. Dá sa použiť napríklad do čaju, k dochucovaniu jedál ako sú omáčky, šaláty, polievky alebo dokonca k príprave smoothies.

Použitie kurkumy

Ako sme už spomínali, kurkuma nachádza výborné využitie v kuchyni. Môžete ju olúpať, nakrájať, nasekať alebo nastrúhať. Väčšinou sa pridáva do nakladanej zeleniny a pikantných chuťoviek a slúži taktiež ako konzervačný prostriedok.

Sušená kurkuma sa väčšinou používa strúhaná na prášok. Jej liečivé účinky sa násobia v použití s ďalším korením. Pýtate sa s akým korením? Fantastickú kombináciu vytvára v spojením s čiernym korením, ale aj s klinčekmi, chilli, kokosovým mliekom, feniklom, cesnakom, cintronelou, semenami horčice či paprikou.

Okrem korenia je dobrá napríklad s baklažánom, fazuľou, vajcami, mäsom, rybami, koreňovou zeleninou, hnedou ryžou a mnoho ďalšími potravinami. Vďaka jej žltej farbe sa používa ako farbivo do syrov, omáčok a ryže.

Kurkuma a jej účinky na ľudský organizmus

Toto vzácne indické korenie je pre organizmus každého jedného z nás veľmi výhodné a prospešné, aj keď sa vám to možno na prvý pohľad nebude zdať. Primárne sa spolupodieľa na posilnení a budovaní obranyschopnosti, ale súčasne aj zvyšuje odolnosť a regeneráciu nášho tela.

Pravidelnejšie užívanie kurkumy zabezpečuje lepšiu stráviteľnosť potravín a ich absorpciu, čiže celkovo má priaznivé účinky na rýchlosť metabolizmu. Ďalej podľa vedeckých štúdií zohráva významnú úlohu v boji proti baktériám salmonely a silný čaj z kurkumy zase pomáha zasiahnuť po otrávení jedlom. Čaj možno pripraviť buď varením jej koreňa po dobu 15 minút alebo z lyžičky už sušenej kurkumy.

Toto žlté korenie má ale ďalšie skvelé účinky. Napríklad pri prevencii proti artritíde, páleniu záhy, zmierňuje bolesť kĺbov, bolesť hlavy, pomáha proti nachladnutiu, zápalu priedušiek či horúčke.

Vzhľadom na skutočnosť, že kurkuma je dobrá na hojenie a regeneráciu, používa sa taktiež na zmiernenie vzniku jaziev, ktoré môžu spôsobiť rezné rany, modriny či pomliaždeniny. Rovnako dôležitú funkciu plní znižovaní hladiny cholesterolu v krvi a podporuje tiež kardiovaskulárny systém.

Prospešná je aj pre osoby staršej vekovej kategórie, pretože prebúdza mozgovú činnosť a účinkuje proti depresiám alebo únave. Kurkuma však pre vás nebude tou správnou voľbou len v prípade, ak užívate liečivá na riedenie krvi.

TIP: Pozrite sa na zoznam superpotravín, medzi ktorými nechýba ani kurkuma.

Kurkuma nutričné hodnoty

Kurkuma v sebe skrýva okrem kurkumínu – (antioxidantu a prírodného farbiva) aj ďalšie látky – antioxidačné látky, antiseptické látky pôsobiace pri dezinfekcii, štipľavý kapsaicín tlmiaci bolesť, piperín podporujúci metabolizmus, éterické oleje, živicu, bielkoviny, tuk a vlákninu. Obsahuje tiež vitamín B, vitamín C a vitamín E.

100 gramov kurkumy obsahuje:

  • 354 kcal
  • 1482 kJ
  • 3,21 g – cukry
  • 9,9 g – tuky
  • 3,1 g – nasýtené mastné kyseliny
  • 0,038 g – sodík
  • 11,36 g – voda
  • 7, 83 g – bielkoviny
  • 64,93 g – sacharidy
  • 21,1 g – vláknina
  • 183 mg – vápnik
  • 41,42 mg – železo
  • 193 mg – horčík

  • 268 mg – fosfor
  • 2525 mg – draslík
  • 4,35 mg – zinok
  • 0-603 mg – meď
  • 7,833 mg – mangán
  • 4.5 µg – selén
  • 25,9 mg – vitamín C
  • 0,152 mg – vitamín B1 (tiamín)
  • 0,233 mg – vtamín B2 (riboflavín)
  • 5,14 mg – vitamín B3 (niacín)
  • 1,8 mg – vitamín B6 (pyridoxal)
  • 39 µg – vitamín B9 (kyselina listová a folát)
  • 3,1 mg – vitamín E
  • 13,4 µg – vitamín K

Smoothie s kurkumou = nápoj plný antioxidantov

Čo keby ste odštartovali svoj deň s antioxidačnou bombou obohatenou o veľké množstvo liečivých vlastností ? Smoothie s kurkumou bude ideálnou voľbou, ktorá dokáže naplniť spomínané kritériá.

Viacerí by sme sa zhodli na tom, že neexistuje nič zdravšie ako smoothie z tých kvalitnejších a rozumne skombinovaných potravín – napríklad z rozmixovaného ovocia, zeleniny, orieškov či semienok. Preto by váš jedálniček práve smoothie s kurkumou mal určite obsahovať.

Recept na mangové smoothie s jogurtom a limetkou.

Čo všetko budete potrebovať na prípravu smoothie s kurkumou?
Príprava smoothie s kurkumou

Všetky potraviny spolu pridajte do mixéra a rozmixujte ich na jemno. Ideálny čas na konzumáciu je ráno nalačno, pretože vás to vynikajúco nakopne do nového dňa a nabijete si telo dôležitými antioxidantmi.

TIP: Ďalšie smoothie recepty, ktoré vás postavia na nohy a dodajú energiu.

Čo si myslíme o kurkume…

Kurkuma je naozaj hotový zázrak na našej planéte. Ak ste toto užitočné korenie ešte doteraz neskúsili, môžeme vám len a len odporučiť, čo najskôr ho začleniť do vášho života, pretože sa hodí do množstva jedál a množstva receptov. Dúfame, že toto prírodné liečivo vám už odteraz bude často spríjemňovať vaše gastronomické zážitky. Dobrú chuť a na zdravie!

Čo je kurkuma a aké má účinky na telo?
5 (100%) 13 hlasov

0 komentárov

Pridať komentár