Ezechielov chlieb (recept)

Snažíte sa zhodiť nadbytočné kilogramy a chcete z jedálnička odstrániť všetky výrobky z bielej múky, od rožkov až po sladké šišky? Robíte dobre, no zrieknuť sa pečiva nie je úplne jednoduché. Predstavíme vám však zdravú a výživnú alternatívu – Ezechielov chlieb, a na záver pripájame rovno 2 recepty!

Predstavenie ezechielovho chlebu a recept, pomocou ktorého si ho pripravíte.

Takmer všetky diéty (najmä bezlepková diéta a strava) diktujú, aký postoj máte zaujať k pečivu. Povedomie o jeho nepriaznivých účinkoch sa za roky rapídne zvýšilo. Fakt, že práve múčne jedlá tvoria už tradične veľkú časť nášho jedálnička, prinútil ľudí rozmýšľať nad ich alternatívami.

Aký je Ezechielov chlieb?

Ezechielov chlieb je vysoko výživný pokrm, ktorý je vyrobený z organických a naklíčených celozrnných ingrediencií. Jeho pôvod siaha približne do rokov 600 – 500 pred našim letopočtom.

Pomenovaný je po kňazovi Ezechielovi, ktorého meno v preklade znamená „posilnený“. Ezechiel bol poverený Bohom upiecť výživný pokrm z obilnín, potrebný k prežitiu počas obliehania Jeruzalema Babylončanmi práve v spomínanom období.

Ezechielov chlieb si môžete aj sami upiecť a doprajete si tak dôležité bielkoviny.Skutočne zaujímavé však je, že Ezechielov chlieb, ktorý je dnes štúdiami vyhlásený za skutočný zázrak, poznali ľudia už po stáročia. Recept naň dokonca nájdeme aj v samotnej knihe kníh.

Biblia ho totiž opisuje v pasáži Ezechiel 4:9:

“Naber pšenicu, jačmeň, bôb, šošovicu, proso a špaldu. Daj to do jednej nádoby a priprav chlieb. Podľa počtu dní, ktoré preležíš na svojom boku, budeš to jesť: tristodeväťdesiat dní.”

V Spojených štátoch amerických chlieb dokonca podľa danej kapitoly Biblie obchodne označili.

Samozrejme, mohlo by sa zdať, že historický a poľnohospodársky vývoj nás ukrátil o niekoľko z biblických surovín, existujú však aj užitočné a nemenej dobré náhrady. Aj po niekoľkých tisícročiach spolu tvoria pochúťku plnú živín a bielkovín.

Prečo práve Ezechielov chlieb

Tento typ chlebíka má v porovnaní s klasickým pečivom výhody hneď v niekoľkých smeroch. Líši si najmä v obsahu pridaného cukru. Áno, cukru. Ezechiel ho neobsahuje vôbec, takže nekonzumujete nadbytočné kalórie a udržiavate v norme glykemický index a tým pádom aj miery vašich kriviek.

Na rozdiel od tradičných chlebov z rafinovanej múky alebo práškovej pšenice, Ezechielov chlieb obsahuje rozmanité množstvo obilnín a výživné strukoviny. Nespôsobuje tak ťažkosti ľuďom s citlivosťou na lepok alebo s celiakiou. Vysoký obsah bielkovín je zas skvelou nutričnou náhradou vajíčok či mlieka pre vegánov.

Čo obsahuje?

Ezechielov chlieb obsahuje špeciálnu a unikátnu kombináciu 6 základných ingrediencií:

  • 4 druhy obilných zŕn – pšenica, proso, jačmeň a špalda
  • 2 druhy strukovín – fazuľa a šošovica

Práve vďaka týmto surovinám sa po jeho konzumácii pre organizmus stáva kompletným zdrojom bielkovín, 18 aminokyselín, vitamínu C a vitamínu B.

Zaujímavosť: Ezechielov chlieb patrí medzi potraviny s vysokým obsahom bielkovín.

Kombinácia vymenovaných ingrediencií dodáva telu aj bohatú dávku vlákniny, ktorá je nevyhnutnou zložkou vyváženej stravy. Fakt, že Ezechielov chlieb je pripravovaný z naklíčených zŕn, zásadne mení jeho nutričnú kompozíciu.

Klíčenie rozkladá škrob v zrne na jednoduché cukry. Pre telo je tak lepšie stráviteľný. Zároveň tento proces ničí inhibítory enzýmov, čiže organizmus ľahšie absorbuje kalcium, magnézium, železo i zinok. Zvyšuje sa príjem životne dôležitých minerálov obsiahnutých v každom jednom kúsku.

Ezechielový chlieb má blahodárne účinky a obsahuje mnohé živiny.

Recepty na Ezechielov chlieb

Počas historického vývoja a obdobia sa nemenili len suroviny, ale aj recepty. My vám prinášame ten klasický, na chlebík v trúbe a zároveň aj prispôsobený recept, pokiaľ máte v kuchyni modernú domácu pekárničku.

1. Tradičný recept na Ezechielov chlieb v rúre

Na múku:

  • 2 a pol šálky pšeničného zrna
  • 1 a pol šálky špaldy alebo žita
  • ½ šálky jačmeňa
  • ½ šálky prosa
  • ¼ šálky šošovice (sušenej)
  • 2 lyžice veľkej bielej fazule (sušenej)
  • 2 lyžice červenej fazule (sušenej)
  • 2 lyžice pinto fazule (sušenej)

Na kvások a cesto:

  • 4 šálky vlažnej vody (45 °C)
  • 1 šálka medu
  • ½ šálky panenského olivového oleja
  • 14 g čerstvého droždia
  • 2 lyžice soli
Postup prípravy

Kvások a cesto – do objemnej misy pridáme vodu, olivový olej, med a kvasnice. Necháme 5 minút odstáť.

Cesto – precízne premiešame zrno a fazule. Všetko pomelieme na mlynčeku na múku. Takto pomletú múku pridáme do zmesi s kvasnicami a spolu so soľou miesime 10 minút až kým v ceste nespozorujeme bubliny. Keď je cesto dobre premiešané, tak ho vložíme do vymazanej formy, resp. koľko preferujeme vzhľadom k množstvu cesta i veľkosti finálneho chlebíka. Po naplnení nádoby na pečenie cesto necháme ešte kysnúť na teplom mieste minimálne 1 hodinu (prípadne až kým nedosiahne okraj).

Pečenie

Rúru predhrejeme na 175 °C. Ezechielov chlieb následne pečieme po dobu 45 – 50 minút. Hotový je vtedy, keď je jeho povrch sfarbený dozlata. Upečený chlieb je vlhkou konzistenciou podobný skôr koláču, taktiež je sladkastý vďaka medu. Pre ešte zaujímavejšiu chuť preto môžete pridať rôzne oriešky, semiačka či sušené ovocie.

Krásny chlebík upečený v domácej pekárni.

Takýto krásny Ezechielov chlieb upečiete v domácej pekárničke.

2. Recept na Ezechielov chliev v domácej pekárničke

Na prípravu potrebujeme:

  • 1 pohár vody
  • 2 poháre hladkej špaldovej múky
  • ½ pohára jemne mletej jačmennej múky
  • ½ pohára jemne mletej ražnej múky
  • ½ obvyklého balenia živého droždia
  • ¼ pohára červenej fazule (uvarenej a vysušenej)
  • ¼ pohára šošovice (uvarenej a vysušenej)
  • 1 a pol polievkovej lyžice panenského olivového oleja
  • 1 a pol polievkovej lyžice medu
  • ¾ čajovej lyžičky soli
Postup

Domáca pekáreň má výhodu, že môžeme preskočiť postup prípravy, keďže nepozostáva z ničoho iného, než len vložiť všetky ingrediencie do prístroja. Ten zapneme na režim pečenia celozrnného chleba. Po prvej fáze miesenia môžeme taktiež pridať rôzne suroviny pre zvýraznenie chuti. Napríklad lyžicu sušených pšeničných klíčkov.

Hotový Ezechielov chlieb je potrebné nechať odstáť pod prikrytou kuchynskou utierkou, ktorá absorbuje vlhkosť. Výsledný produkt je tmavší, hutný a taktiež mazľavejší. Keďže obsahuje minimálne množstvo lepku, slabšie vykysne, a tým pádom nie je veľmi nadýchaný. To však neuberá na jeho skvelej a nezameniteľnej chuti.

TIP: Kúpte si domácu pekáreň a pripravte si v nej chlebík rýchlo i jednoducho.

Pár slov na záver

Či sa už rozhodnete vyskúšať chlebík upiecť v klasickej rúre alebo siahnete po rýchlom a nenamáhavom recepte s domácou pekárňou, finálna verzia zdravého pečiva vás milo prekvapí svojou chuťou.

Chlieb Ezechiel sme použili aj v tipoch na zdravé a výživné raňajky. A nečudo, veď telu doprajete potrebné živiny, minerály, vitamíny a proteíny. Prajeme vám dobrú chuť! 🙂

Ezechielov chlieb (recept)
4.7 (93.33%) 15 hlasov

0 komentárov

Pridať komentár