NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Otázky a odpovede Zdravá výživa

Ako sušiť ovocie a zeleninu?

Zdieľať

Máte veľkú úrodu ovocia a zeleniny a už neviete, čo s tým? Okrem zavarenia a zmrazenia môžete skúsiť tiež sušenie ovocia a zeleniny. Skúste to tiež, experimentujte a užívajte si lahodné domáce produkty, ktorým sa tie kupované nikdy nevyrovnajú! Okrem mäsa, húb a byliniek sa veľkej obľube teší aj sušenie paradajok, ale aj sušenie ovocia. Prečítajte si, ako pri sušení ovocia a zeleniny správne postupovať.

Sušené ovocie - ako?

Sušenie potravín a ovocia

Sušenie ovocia (a nielen jeho) môžeme s čistým svedomím zaradiť k najzdravším spôsobom konzervácie potravín. Predtým sa ovocie sušilo bez techniky, dnes používame staré, ale stále dobre slúžiace a alebo naopak – nové a moderné sušičky. Ako si ale so sušením ovocie poradiť?

Možnosti uskladnenia čerstvého ovocia sú obmedzené a časom sa aj tak začne kaziť. Tradične slúžilo sušené ovocie cez zimu ako zdroj cenných vitamínov. Navyše sa používalo spolu s orechmi napríklad ako výzdoba vianočných stromčekov.


Ako na sušenie ovocia?

Sušenie ovocia je vlastne v princípe jednoduchým procesom, pri ktorom zároveň postupne klesá obsah vody v ovocí a redukuje sa možnosť rastu mikroorganizmov, ktoré by v konečnom dôsledku spôsobili hnilobu a úplnú degradáciu ovocia.

Pritom je v ovocí zachované maximum vitamínov (ak samozrejme sušíme pomaly a šetrne, pretože vitamíny sú citlivé na teplo, ale aj svetlo a vzdušný kyslík). Pri sušení ovocia by preto teplota nemala byť nikdy vyššia ako 60 °C, ale ani nižšia ako 30 °C.

Ak chceme sušiť ovocie, ako to robievali naše babičky, musí to byť v tieni a za vyšších teplôt, preto sú ideálne tmavé povrchy, kde vyššie teploty zaistia rozpálenie podkladu. Ovocie v tomto prípade sušíme najlepšie na čistej sieťovine – hubári tento postup tiež veľmi dobre poznajú (drevené rámy vyplnené napnutým sitom, na ktoré sa sušené ovocie nelepí.

Čo sa týka doby sušenia, záleží nielen na teplote, ale aj na druhu sušeného ovocia. Zmesi ovocia nikdy nesušíme! Ono to však nakoniec zodpovedá aj čase zberu. Nesmieme tiež zabudnúť, že po usušení musí v ovocí zostať určité množstvo vody (vlhkosti), cca 5 %.

V zásade sa dá držať pravidla, že akonáhle začína sušené ovocie meniť farbu a pružnosť, sušenie ukončíme! Ide o istú citlivosť toho, kto suší a časom aj skúsenosť, inú možnosť detekcie však doma väčšinou nemáme.

TIP: Pozrite sa, ktoré ovocie je najzdravšie a vyberte si ho na sušenie.

Sušenie ovocia – ďalšie tipy, rady, odporúčania

Dobre usušené ovocie spoznáme aj podľa toho, že je vláčne, ohybné, nemá nadmerne vlhké časti a ak ho rozrežeme a stlačíme, nemali by sa na reze objaviť kvapky.

Pri sušení v tieni a teple musíme dať pozor na plesne, pretože ovocie sa väčšinou nesuší dostatočne rýchlo. Predtým sa sušilo napr. na peci, avšak túto možnosť má dnes už málokto.

Ďalšou možnosťou sušenia je rúra, ideálne taká, pri ktorej sa ľahko reguluje teplota (plynová to určite nie je a mikrovlnná už vôbec nie!). Naopak najlepšia je teplovzdušná rúra s ventilátorom.

Časté je aj sušenie ovocia a zeleniny na kachliach (teda na niečom, čo položíme na kachle, najlepšie kovové sito), pričom udržujeme len rozumný plameň. No a samozrejme úplne ideálne je sušička určená na sušenie ovocia a húb.

Na čo dávať pri sušení pozor?

Ako najmenej vhodné sa javí sušenie ovocia a húb na plechu, lepí sa naň a navyše nie je vzduchu umožnené prechádzať ovocím. Ovocie navyše získa akúsi “kovovú pachuť.” Ak plech, tak potom aspoň ovocie podložíme pergamenom (pozor na potlačený papier, ten v žiadnom prípade!) – kompromis, ale aspoň niečo!

Pri výbere sušičky dávame pozor na sušiace sitá. Tá musí byť zvonku nepriesvitná, vďaka čomu si ovocie zachová pôvodnú farbu. Dobu sušenia tiež urýchľuje rozvod vzduchu a ventilátor. Úplne ideálnym doplnkom sušičky je potom regulátor teploty. Avšak zaujímať by sme sa mali aj o spotrebu elektriny.

Dôležitý je aj výber ovocia. To musí byť nielen čerstvé, ale aj zrelé, bez vád, hniloby, chorôb. Ovocie najprv dôkladne umyjeme a potom krájame na tenké plátky (napr. jablká). Slivky stačí odkôstkovať a rozpoliť a marhule na štvrtinky – prípadne krájame ešte na menšie kúsky, pretože niektoré odrody mávajú veľké plody.

V zásade platí, že plátky by nemali byť hrubšie ako 5 mm, avšak usušíme aj silnejšie kúsky. A pozor – na sušiace sito ukladáme ovocie iba v jednej vrstve!

Akonáhle ovocie dosušíme, môžeme ho uskladniť v uzavretej nádobe (prípadne pohár prekryť plátnom a stiahnuť gumičkou), alebo v plátenom vrecku. A pozor – sušiť možno aj zeleninu, napríklad mrkvu, petržlen, papriku vrátane čili, paradajky, zeler, tekvicu, ale aj niektoré vňate.

A čo všetko sa dá sušiť z ovocia? Jablká, hrušky, slivky, marhule, broskyne, čerešne a višne, banány (možno i predsmažené), ananás, čučoriedky, baza, šípky, jahody, maliny a černice atď.

Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *