Najzdravšie ovocie na svete (TOP 20)

Zaujíma vás, ktoré ovocie je najzdravšie a aké prospešné látky obsahuje vaše obľúbené? Prinášame zoznam dvadsiatich najzdravších druhov ovocia, ktoré nám matička Zem ponúka.

Pozrite sa na zoznam ovocia, ktoré má najviac vitamínov a zdraviu prospešných látok.

1. Jablko

Možno ste sa už stretli s tým, že vám dobrovoľníci v meste darovali jablko pre zdravie. Jablko je totiž celoročne dostupné a chutné ovocie, ktoré sa považuje za symbol prevencie mnohých ochorení. Nie je tomu tak pre nič za nič.

Jablko obsahuje veľké množstvo vlákniny, a široké spektrum vitamínov (A, B, C, K, E), kyselinu listovú a pantoténovú, sodík, železo, draslík, horčík, vápnik a mangán. Jablká patria k ovociu s nízkou energetickou hodnotou – sú vhodné aj do diéty.

Vláknina zlepšuje trávenie a vyprázdňovanie, obsah železa zlepšuje chudokrvnosť. Šupka jablka je bohatá na kvercetín, čo je veľmi dôležitý antioxidant a antihistaminikum s protizápalovou silou, ktoré nás chráni pred srdcovocievnymi ochoreniami a alergiami.

2. Granátové jablko

Máte problémy s erekciou? Skúste siahnuť po tejto “prírodnej viagre” a zaraďte ju do svojho jedálnička. Granátové jablko je silný antioxidant a môže pomôcť zvrátiť oxidačné poškodenie v cievnom systéme. Hrá tak významnú úlohu v schopnosti dosiahnuť a udržať erekciu.

Ďalšou zaujímavosťou je, že extrakt z granátového jablka má vplyv na inhibíciu rozmnožovania buniek rakoviny prsníka. Granátové jablko je bohaté na vitamíny C, E, kyselinu listovú, pyridoxín. Siahnite po ňom a predíďte ateroskleróze, hemoroidom a kŕčovým žilám.

3. Hrozno

Hrozno zaraďujeme medzi ovocie s vysokým glykemickým indexom a práve preto sa odporúča ako skvelá potréningová desiata. Jeho hlavnou úlohou je doplniť vyčerpané zásoby glykogénu po namáhavom tréningu.

Je bohaté na vitamíny E, A, C, B6, kyselinu listovú a veľké množstvo minerálov (meď, draslík, magnézium, zinok vápnik). Je spájané s antioxidačným účinkom pri nádorových ochoreniach. Prispieva k spomaleniu rastu nádorových buniek, zabraňuje ich vzniku.

Ďalej je bohaté na polyfenoly, ktoré prispievajú k zníženiu krvného tlaku a znižujú riziko vzniku kardiovaskulárych chorôb. Trpíte migrénou a žiadne recepty proti bolesti nezaberajú? Odporúčame zjesť niekoľko gramov hrozna alebo vypiť hroznovú šťavu.

4. CitrónOslabená imunita je problémom, ktorý vám pomôže vyriešiť citrón.

V mnohých článkoch a typoch ako schudnúť sa odporúča začať deň vodou s citrónom. Prečo? Citrónová šťava pomáha rozkladať tuky a stimuluje tráviace šťavy, podporuje funkciu pečene a žlčníka.

Ďalšie zdraviu prospešné zložky citróna sú vitamíny (C, E, A, B), voda, železo, vápnik, meď, sodík, draslík, omega 6 mastné kyseliny a kyselina pantoténová.

Účinky, ktoré boli preukázané sú zmiernenie únavy, úzkosti, nervozity, či zvýšenie koncentrácie a pozornosti. Podporujú imunitu, majú antibiotické a antiseptické účinky.

Blahodarný účinok citrónov sa spája s účinkom na močové cesty – prečisťovanie, močopudný účinok a zabránenie tvorby močových kameňov.

5. Banán

Banán obsahujúci horčík, draslík, vápnik, zinok, mangán, katecholamíny a vitamín E, je typ ovocia, ktorý by si kvôli veľkému množstvu pozitívnych účinkov zaslúžil osobitný článok. Spomenieme teda aspoň niektoré.

Banán – antidepresívum vďaka vysokej hladine tryptofánu, ktorý sa premieňa na serotonín – neurotransmiter šťastia. Je prospešný pred cvičením z dôvodu prívodu energie a hladiny cukru v krvi.

Chráni pred svalovými kŕčmi v nohách pri cvičení alebo aj počas spánku. Zmierňuje poalkoholickú opicu a ranné nevoľnosti, keďže stabilizuje hladinu cukru v krvi medzi jednotlivými jedlami. Zmierňuje svrbenie po uštipnutí hmyzom, chráni nás pred rakovinou obličiek, osteoporózou a slepotou.

TIP: Pripravte si doma chutné a zdravé banánové guličky (recept).

6. Grapefruit

Je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý pomáha podporovať imunitný systém a môže pomôcť znížiť náchylnosť na prechladnutie. Tiež zabraňuje poškodeniu voľnými radikálmi, ktoré spúšťajú zápal a poškodzujú cievy.

Zložkou grapefruitu je aj pektín, rozpustná vláknina, ktorá bola preukázaná v schopnosti spomaliť progresiu aterosklerózy. Práve z týchto dôvodov je konzumácia grapefruitu prospešná pre podporu kardiovaskulárneho zdravia.

Možno ste netušili, ale extrakt z grapefruitu sa používa aj pri výrobe kozmetiky. Ide hlavne o hydratačné krémy na ruky a telové mlieka. Okrem vitamínu C obsahuje aj vitamín A, B1, K, kyselinu pantoténovú, vlákninu.

7. Jahody

Tieto drobné šťavnaté pochúťky zo záhrady majú okrem sladkej chuti oveľa viac čo ponúknuť. Dokonca je jahoda v mnohých ázijských krajinách považovaná za kráľovnú záhrady.

Pokiaľ chcete schudnúť odporúča sa obmedziť prísun sacharidov. Neplatí to však pre jahody. Tajomstvo je ukryté v červenom farbive obsahujúce antokyány, ktoré stimulujú spaľovanie uloženého tuku a tiež v tom, že jahody sú nizkokalorické.

Ďalej podporujú zdravie kostí vďaka obsahu draslíka, vitamínu K a horčíka. Jahody sú bohaté na biotín, ktorý dodáva vlasom a nechtom silu. Obsahujú tiež antioxidant kyselinu elagovú, ktorá chráni elastické vlákna v koži.

8. Brusnice

O ich účinkoch vedeli už indiáni, ktorí ich sušili na horšie časi. Pozitívny vplyv na zdravie sa spája hlavne s liečbou močových infekcií a ochorení obličiek.

Častokrát ide o prevenciu alebo lekárom odporúčanú liečbu, kedy je vhodné jesť alebo piť brusnicovú šťavu. Látky v brusniciach zabraňujú baktériám usadiť sa a premnožiť sa v močovom mechúre.

O ďalších výhodách konzumácie brusníc sa už veľmi nehovorí. Preto je dôležité spomenúť, že extrakty z brusníc spomaľujú rast a množenie nádorových buniek prsníka, hrubého čreva, prostaty.

Brusnice tiež znižujú tvorbu škodlivých kyselín v ústach a tak zabraňujú rastu mikroorganizmov, ktoré kyslé prostredie úst obľubujú a teda chránia pred vznikom zubného kazu.

Okrem polyfenolu obsahujú aj vlákninu, vitamíny: A, C, E, K, antokyány, kyselinu listovú, šťaveľovú, benzoovú, jablčnú. Ďalej minerály vápnik, mangán, magnézium a sodík.

9. Čučoriedky

Čučoriedky, malé lesné ovocie, sú skvelým  zdrojom vitamínu K, A, B1, B2, C, E, kyseliny pantoténovej, jablčnej, citrónovej, vlákniny, mangánu a ďalších antioxidantov.

Vedeli ste, že jedenie čučoriedok posilňuje mozog? Mnohí ich označujú ako neuro-liečivá a to hlavne kvôli vysokému množstvu fenolov a kyseliny gálovej. Chránia mozog pred degeneráciou, zlepšujú pamäť a motorické funkcie.

To, že čučoriedky sú prírodnými prebiotikami vie len málokto. Pridávanie čučoriedok do stravy podporuje rast užitočných baktérií (prebiotík) v hrubom čreve a podporuje trávenie

Čučoriedky sú vynikajúcim domácim liekom na akné tým, že pomáhajú obnoviť hormonálnu rovnováhu. Vzhľadom na vysoký obsah antokyanínov, môžu znížiť riziko srdcových ochorení a zlepšiť kardiovaskulárne zdravie.

10. Ananás

Jednou z jeho pozitívnych vlastností je schopnosť znížiť zápal kĺbov a svalov, ktoré súvisia s artritídou. Ananás obsahuje vzácny proteolytický enzým bromelaín, ktorý má protizápalové účinky a vedie k zníženiu príznakov a symptómov artritídy.

Keďže jedna porcia ananásu dodáva viac ako 130 % dennej potreby vitamínu C, konzumácia ananásu je spojená s posilnením imunitného systému. Stimuluje aktivitu bielych krviniek a pôsobí ako antioxidant. Vitamín C má úlohu aj pri tvorbe kolagénu, napomáha hojeniu rán a zabraňuje infekciám.

Ako väčšina druhov ovocia, tak aj ananás je bohatým zdrojom vlákniny. To znamená, že jesť zdravé množstvo ananásu môže byť prevenciou pred množstvom tráviacich problémov ako je: zápcha, hnačka, syndróm dráždivého čreva.

Zaujímavosťou je, že ananás sa spája s ochranou proti alergiám. Je totiž skvelým zdrojom beta-karoténu, ktorý sa premieňa na aktívny vitamín A. Pozitívom je aj vysoký obsah mangánu ktorý posilňuje kosti, zlepšuje rast a regeneráciu.

11. Marhuľa

Vďaka obsahu vlákniny sú marhule prospešné pre zdravie srdca. Sú užitočné pri znižovaní LDL (zlého cholesterolu) v tele, čím sa znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Súčasne dochádza k zvýšeniu hladiny HDL (dobrého cholesterolu).

Draslík obsiahnutý v marhuliach je potrebný na udržanie hladiny krvného tlaku. Nedostatok draslíka zvyšuje riziko vzniku hypertenzie a infarktu. Ďalej obsahujú veľké množstvo antioxidantov a známy beta karotén, ktorý má v tele ochrannú funkciu pokožky pred slnečným žiarením a dodáva jej pigment..

Pokiaľ trpíte nechutenstvom, vyskúšajte konzumovať 2 marhule pred jedlom po dobu troch týždňov a chuť k jedlu sa vám určite vráti. Nakoniec ešte netreba zabudnúť aj na ďalšie živiny: vitamín C, B, železo, kremík a karetenoidy.

12. AcaiBobule Acai vplývajú na chudnutie i zdravie človeka.

Acai berry je exotické ovocie, ktorého konzumácia zažíva popularitu viac než kedykoľvek predtým. Viete aké sú jeho zdravotné benefity?

Vysoký obsah vitamínov a antioxidantov môže spomaliť starnutie, zlepšuje imunitu a zdravie pleti. Bobule acai obsahujú zdravé omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré okrem zníženia hladiny zlého cholesterolu zvyšujú výdrž a hladinu energie. Majú pozitívny vplyv na depresívne stavy.

Pozitívne účinky sa spájajú s detoxom a chudnutím. Acai zbaví vaše telo prebytočnej vody a toxínov. Zabezpečí vám aj dostatočnú suplementáciu vlákniny, antioxidantov, vitamínov a aminokyselín.

Pokiaľ acai berry zaradíte do vášho jedálnička, pridáte striedmejšie stravovanie, dostatok pitného režimu a pohybu, tak sa úspech určite dostaví.

TIP: Prečítajte si viac o exotickom ovocí Acai berry, ktoré pomáha chudnúť.

13. Čerešne

Sezónne ovocie, ktoré nielen že dobre chutí, ale je aj zdravé. Pokiaľ ste diabetik a musíte byť striedmy v príjme sacharidov, čerešne sú vďaka nízkemu GI vrelo odporúčané.

Pozitívny účinok na zdravie súvisí aj s vysokým obsahom antokyanov, pigmentov čerešní, ktoré sa podieľajú na znižovaní vysokých hladín cholesterolu a krvného tlaku.

Čerešne sú tiež dobrým zdrojom melatonínu, ktorý pomáha regulovať cyklus spánku a zvyšuje jeho kvalitu. Pomáhajú odvrátiť prvotné príznaky Alzheimerovej choroby a posilňujú pamäť.

Zaujímavý je aj účinok na svalstvo a bolesť po ťažkom tréningu. Pokiaľ zjete hrsť čerešní alebo vypijete pohár čerešňového džúsu pred tréningom, bolesti na druhý deň budú minimálne. Vyskúšajte to!

14. Slivky

Cítite únavu a ospalosť počas celého dňa? Pomôžu vám slivky. Určite ste ani netušili, aký vynikajúci účinok majú na fyzický a psychický stav. Po konzumácií aspoň 5 sliviek denne dochádza k eliminácií fyzickej a psychickej únavy. Slivky pôsobia ako sedatíva, upokojujú svaly a zlepšujú spánok.

Pokiaľ trpíte zápchou a neviete si rady, siahnite po slivkách. Tie majú mierny preháňavý účinok, schopnosť redukovať plyny a prečisťujú črevá.

Sušené slivky sa skladajú z mnohých  živín, ktoré zlepšujú zdravie kostí a považujú sa za vhodnú podpornú liečbu osteoporózy. Ide hlavne o bór, draslík, vitamín K1 a meď. Nielen že dochádza k zníženiu redukcie kostí, ale aj podpore obnovy kostnej hmoty.

15. Kiwi

Ženy nám určite dajú za pravdu, že kiwi je ovocie, ktoré sa veľmi často pridáva do domácich receptov na pleťové masky. Je totiž dôležitým zdrojom vitamínu C, ktorý pracuje v našom tele ako antioxidant, chráni pleť pred slnkom, vyhladzuje vrásky a zlepšuje celkovú štruktúru pokožky.

Vláknina a draslík v kivi podporuje zdravie srdca. Zvýšenie príjmu draslíka spolu so znížením príjmu sodíka môžeme znížiť riziko srdcovocievnych ochorení, znížiť riziko mŕtvice a zachovať kostnú denzitu. Na druhej strane konzumácia 2 kiwi denne znižuje zrážanlivosť krvi.

Kiwi má aj protizápalové účinky a do popredia sa dostáva aj jeho pozitívny vplyv na liečbu syndrómu dráždivého čreva a zažívacích porúch. Ďalšie zdraviu prospešné účinky kiwy sú napríklad ochrana proti makulárnej degenerácií, antioxidačný účinok a zmiernenie príznakov astmy, či respiračných infekcií.

16. Hruška

Vedeli ste že konzumácia hrušiek môže pomôcť pri chudnutí a znížiť riziko vzniku rakoviny, vysokého krvného tlaku, cukrovky a srdcových chorôb?

Pokiaľ ľudia chudnú, snažia sa vylúčiť všetky druhy sacharidov, dokonca aj tie z ovocia. Avšak hruška je nízkokalorické ovocie bohaté na živiny, ktoré dokonca navodzuje pocit sýtosti.

Čo sa týka diabetu, hruška je vďaka obsahu vlákniny spojená s nižším rizikom vzniku cukrovky a zabezpečuje stabilnejšie hladiny cukru v krvi.

Hrušky majú vysoký obsah vitamínu A. Ide o jeden najvšestrannejší vitamín, ktorý pôsobí ako antioxidant, znižuje účinky starnutia na koži, výskyt vrások a stareckých škvŕn, znižuje vypadávanie vlasov, makulárnu degeneráciu či šedý zákal.

17. Pomaranč

Šťavnaté a sladké citrusové ovocie bohaté na vitamín C. Ten je dôležitý pre správnu funkciu imunitného systému, pre prevenciu prechladnutia a neutralizáciu voľných radikálov, ktoré stoja za vznikom chronických ochorení ako je napríklad rakovina a srdcové ochorenia.

Pravidelné pitie pomarančovej šťavy zabraňuje vzniku ochorení obličiek, znižuje riziko vzniku obličkových kameňov a znižuje hladinu cholesterolu. Pomaranče sú plné draslíka, zodpovedného za správne fungovanie srdca.

Beta-karotén, antioxidant v pomarančoch, chráni bunky pred poškodením a pomáha predchádzať príznakom starnutia. Pomaranč obsahuje karotenoidy, ktoré sú premenené na vitamín A a pomáhajú predchádzať makulárnej degenerácie.

18. Papája

Lákavo vyzerajúce exotické ovocie, ktoré má mnoho zdravotných benefitov. Najnovšie sa zistila minimalizácia rizika vzniku astmy u ľudí, ktorí papáju zaraďujú pravidelne do jedálnička. Môže sa to beta-karotén, ktorý je okrem iného obsiahnutý aj v marhuliach či mrkve.

Papája obsahuje enzýmu papaín. Pomáha pri trávení a tiež má vysoký obsah vlákniny a vody, čo prispieva k zamedzeniu zápchy a podporuje zdravie tráviaceho traktu.

Medzi ďalšie výhody zaraďujeme zníženie rizika ochorení srdca, podporu hojenia rán a prevenciu infekcie. Papája je vďaka vitamínu A tiež prospešná pre zdravie a rast vlasov.

19. Egreš

Ovocie, ktorého pôvod siaha až do Indie, kde je strom uznávaný ako posvätný. Ide o veľmi výživné kyslé plody, ktorých konzumácia zabezpečí príjem obrovského množstva živín: draslík fosfor, mangán, meď, horčík, vápnik, vitamíny A, B1, B2, B6, C, E, kyselinu listovú a pantoténovú.

Význam pre zdravie je veľmi širokospektrálny. Medzi tie najdôležitejšie môžeme spomenúť liečbu zápalov žalúdka či vredov, áft v ústach, posilnenie imunity a posilnenie kostí.

Extrakt z egrešov sa používa ako súčasť vlasových šampónov či pleťových masiek. Konzumácia egrešov vedie k zvýšeniu metabolizmu, čomu sa potešíte hlavne ak chcete zhodiť pár kíl.

20. Kaki

Ovocie zaujímavého vzhľadu a ešte zaujímavejšej chute. Skúsili ste už niekedy tento typ ovocia? Ak nie, určite vám ho odporúčame.

Kaki má stredne vysoký obsah kalórií a veľmi nízky obsahom tukov. Jeho hladká mäsitá textúra je veľmi dobrým zdrojom vlákniny, okrem ktorej obsahuje ešte antioxidanty a vitamíny (A,C,B6).

Kaki je veľmi vhodným ovocím do diéty, pretože znižuje chuť na cukor. Odporúča sa jesť hlavne pred tréningom, aby všetok cukor bol absorbovaný a premenený na energiu.

Antioxidanty nás chránia pred voľnými radikálmi, ktoré sú považované za urýchlenie procesu starnutia a teda konzumácia kaki udržuje pokožku zdravú a sviežu. Tiež prispieva k správnemu fungovaniu metabolizmu, minimalizácií stresu a nervozity.

Ktoré ovocie je najzdravšie? Nevieme…

Ako ste sa mohli dočítať v tomto článku, konzumácia ovocia v akejkoľvek podobe je pre telo veľmi priaznivá. Všeobecne sa odporúča zaradiť do jedálnička minimálne jeden kus ovocia denne a to aj počas diéty na chudnutie. Keďže každý druh ovocia má iný obsah živín, odporúčame čo najväčšiu pestrosť. 

Ovocie je naozaj skvelým doplnkom stravy a je nevyhnutné pre pokrytie jednotlivých živín. Je nielen chutné, ale má aj množstvo zdravotných výhod, ktoré si často krát ani neuvedomujeme alebo na to úplne zabúdame.

TIP: Ďalšie superpotraviny, ktoré by vo vašom jedálničku nemali chýbať.

Najzdravšie ovocie na svete (TOP 20)
4.9 (98.05%) 41 hlasov

0 komentárov

Pridať komentár