Najzdravšie ovocie na svete (TOP 20)
Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO |
---|
Omega-3 |
Vitamín K2 |
Na kĺby |
Ženšen |
Zaujíma vás, ktoré ovocie je najzdravšie a aké prospešné látky obsahuje vaše obľúbené? Prinášame zoznam dvadsiatich najzdravších druhov ovocia, ktoré nám matička Zem ponúka.
1. Jablko![](https://www.mojavyziva.sk/wp-content/uploads/2016/12/jablko-150x150.png)
Možno ste sa už stretli s tým, že vám dobrovoľníci v meste darovali jablko pre zdravie. Jablko je totiž celoročne dostupné a chutné ovocie, ktoré sa považuje za symbol prevencie mnohých ochorení. Nie je tomu tak pre nič za nič.
NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ | ||
---|---|---|
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom. | ||
Keto / Low carb manuál | Ako začať – Koľko potrebujete schudnúť | |
Chcem schudnúť | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto diéta od | KetoMix – KetoDiet – Chia Shake – NutriFood | |
Diétne jedlá | Na raňajky – Na obed – Na večeru – Dezerty - Kokteily | |
Low carb potraviny | Cestoviny – Pečivo – Káva a čaj – Ryža – Placky – Tortilla – Sladidlá – Slané – Sladkosti – Dresingy - Bylinky – Víno | |
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu. | ||
Krabičková diéta od | Zdravé stravovanie | |
Tabletky na chudnutie | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Jablko obsahuje veľké množstvo vlákniny, a široké spektrum vitamínov (A, B, C, K, E), kyselinu listovú a pantoténovú, sodík, železo, draslík, horčík, vápnik a mangán. Jablká patria k ovociu s nízkou energetickou hodnotou – sú vhodné aj do diéty.
Vláknina zlepšuje trávenie a vyprázdňovanie, obsah železa zlepšuje chudokrvnosť. Šupka jablka je bohatá na kvercetín, čo je veľmi dôležitý antioxidant a antihistaminikum s protizápalovou silou, ktoré nás chráni pred srdcovocievnymi ochoreniami a alergiami.
2. Granátové jablko![](https://www.mojavyziva.sk/wp-content/uploads/2016/12/granatove_jablko-150x150.png)
Máte problémy s erekciou? Skúste siahnuť po tejto „prírodnej viagre“ a zaraďte ju do svojho jedálnička. Granátové jablko je silný antioxidant a môže pomôcť zvrátiť oxidačné poškodenie v cievnom systéme. Hrá tak významnú úlohu v schopnosti dosiahnuť a udržať erekciu.
Ďalšou zaujímavosťou je, že extrakt z granátového jablka má vplyv na inhibíciu rozmnožovania buniek rakoviny prsníka. Granátové jablko je bohaté na vitamíny C, E, kyselinu listovú, pyridoxín. Siahnite po ňom a predíďte ateroskleróze, hemoroidom a kŕčovým žilám.
3. Hrozno![](https://www.mojavyziva.sk/wp-content/uploads/2016/12/hrozno.png)
Hrozno zaraďujeme medzi ovocie s vysokým glykemickým indexom a práve preto sa odporúča ako skvelá potréningová desiata. Jeho hlavnou úlohou je doplniť vyčerpané zásoby glykogénu po namáhavom tréningu.
Je bohaté na vitamíny E, A, C, B6, kyselinu listovú a veľké množstvo minerálov (meď, draslík, magnézium, zinok vápnik). Je spájané s antioxidačným účinkom pri nádorových ochoreniach. Prispieva k spomaleniu rastu nádorových buniek, zabraňuje ich vzniku.
Ďalej je bohaté na polyfenoly, ktoré prispievajú k zníženiu krvného tlaku a znižujú riziko vzniku kardiovaskulárych chorôb. Trpíte migrénou a žiadne recepty proti bolesti nezaberajú? Odporúčame zjesť niekoľko gramov hrozna alebo vypiť hroznovú šťavu.
4. Citrón![Oslabená imunita je problémom, ktorý vám pomôže vyriešiť citrón.](https://www.mojavyziva.sk/wp-content/uploads/2015/09/citron.png)
V mnohých článkoch a typoch ako schudnúť sa odporúča začať deň vodou s citrónom. Prečo? Citrónová šťava pomáha rozkladať tuky a stimuluje tráviace šťavy, podporuje funkciu pečene a žlčníka.
Ďalšie zdraviu prospešné zložky citróna sú vitamíny (C, E, A, B), voda, železo, vápnik, meď, sodík, draslík, omega 6 mastné kyseliny a kyselina pantoténová.
Účinky, ktoré boli preukázané sú zmiernenie únavy, úzkosti, nervozity, či zvýšenie koncentrácie a pozornosti. Podporujú imunitu, majú antibiotické a antiseptické účinky.
Blahodarný účinok citrónov sa spája s účinkom na močové cesty – prečisťovanie, močopudný účinok a zabránenie tvorby močových kameňov.
5. Banán![](https://www.mojavyziva.sk/wp-content/uploads/2016/12/banan-150x150.png)
Banán obsahujúci horčík, draslík, vápnik, zinok, mangán, katecholamíny a vitamín E, je typ ovocia, ktorý by si kvôli veľkému množstvu pozitívnych účinkov zaslúžil osobitný článok. Spomenieme teda aspoň niektoré.
Banán – antidepresívum vďaka vysokej hladine tryptofánu, ktorý sa premieňa na serotonín – neurotransmiter šťastia. Je prospešný pred cvičením z dôvodu prívodu energie a hladiny cukru v krvi.
Chráni pred svalovými kŕčmi v nohách pri cvičení alebo aj počas spánku. Zmierňuje poalkoholickú opicu a ranné nevoľnosti, keďže stabilizuje hladinu cukru v krvi medzi jednotlivými jedlami. Zmierňuje svrbenie po uštipnutí hmyzom, chráni nás pred rakovinou obličiek, osteoporózou a slepotou.
6. Grapefruit![](https://www.mojavyziva.sk/wp-content/uploads/2016/12/grapefruit-150x150.png)
Je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý pomáha podporovať imunitný systém a môže pomôcť znížiť náchylnosť na prechladnutie. Tiež zabraňuje poškodeniu voľnými radikálmi, ktoré spúšťajú zápal a poškodzujú cievy.
Zložkou grapefruitu je aj pektín, rozpustná vláknina, ktorá bola preukázaná v schopnosti spomaliť progresiu aterosklerózy. Práve z týchto dôvodov je konzumácia grapefruitu prospešná pre podporu kardiovaskulárneho zdravia.
Možno ste netušili, ale extrakt z grapefruitu sa používa aj pri výrobe kozmetiky. Ide hlavne o hydratačné krémy na ruky a telové mlieka. Okrem vitamínu C obsahuje aj vitamín A, B1, K, kyselinu pantoténovú, vlákninu.
7. Jahody![](https://www.mojavyziva.sk/wp-content/uploads/2016/12/jahody.png)
Tieto drobné šťavnaté pochúťky zo záhrady majú okrem sladkej chuti oveľa viac čo ponúknuť. Dokonca je jahoda v mnohých ázijských krajinách považovaná za kráľovnú záhrady.
Pokiaľ chcete schudnúť odporúča sa obmedziť prísun sacharidov. Neplatí to však pre jahody. Tajomstvo je ukryté v červenom farbive obsahujúce antokyány, ktoré stimulujú spaľovanie uloženého tuku a tiež v tom, že jahody sú nizkokalorické.
Ďalej podporujú zdravie kostí vďaka obsahu draslíka, vitamínu K a horčíka. Jahody sú bohaté na biotín, ktorý dodáva vlasom a nechtom silu. Obsahujú tiež antioxidant kyselinu elagovú, ktorá chráni elastické vlákna v koži.
8. Brusnice![](https://www.mojavyziva.sk/wp-content/uploads/2016/12/brusnice-150x150.png)
O ich účinkoch vedeli už indiáni, ktorí ich sušili na horšie časi. Pozitívny vplyv na zdravie sa spája hlavne s liečbou močových infekcií a ochorení obličiek.
Častokrát ide o prevenciu alebo lekárom odporúčanú liečbu, kedy je vhodné jesť alebo piť brusnicovú šťavu. Látky v brusniciach zabraňujú baktériám usadiť sa a premnožiť sa v močovom mechúre.
O ďalších výhodách konzumácie brusníc sa už veľmi nehovorí. Preto je dôležité spomenúť, že extrakty z brusníc spomaľujú rast a množenie nádorových buniek prsníka, hrubého čreva, prostaty.
Brusnice tiež znižujú tvorbu škodlivých kyselín v ústach a tak zabraňujú rastu mikroorganizmov, ktoré kyslé prostredie úst obľubujú a teda chránia pred vznikom zubného kazu.
Okrem polyfenolu obsahujú aj vlákninu, vitamíny: A, C, E, K, antokyány, kyselinu listovú, šťaveľovú, benzoovú, jablčnú. Ďalej minerály vápnik, mangán, magnézium a sodík.
9. Čučoriedky![](https://www.mojavyziva.sk/wp-content/uploads/2016/12/cucoriedky.png)
Čučoriedky, malé lesné ovocie, sú skvelým zdrojom vitamínu K, A, B1, B2, C, E, kyseliny pantoténovej, jablčnej, citrónovej, vlákniny, mangánu a ďalších antioxidantov.
Vedeli ste, že jedenie čučoriedok posilňuje mozog? Mnohí ich označujú ako neuro-liečivá a to hlavne kvôli vysokému množstvu fenolov a kyseliny gálovej. Chránia mozog pred degeneráciou, zlepšujú pamäť a motorické funkcie.
To, že čučoriedky sú prírodnými prebiotikami vie len málokto. Pridávanie čučoriedok do stravy podporuje rast užitočných baktérií (prebiotík) v hrubom čreve a podporuje trávenie
Čučoriedky sú vynikajúcim domácim liekom na akné tým, že pomáhajú obnoviť hormonálnu rovnováhu. Vzhľadom na vysoký obsah antokyanínov, môžu znížiť riziko srdcových ochorení a zlepšiť kardiovaskulárne zdravie.
10. Ananás![](https://www.mojavyziva.sk/wp-content/uploads/2016/12/ananas-150x150.png)
Jednou z jeho pozitívnych vlastností je schopnosť znížiť zápal kĺbov a svalov, ktoré súvisia s artritídou. Ananás obsahuje vzácny proteolytický enzým bromelaín, ktorý má protizápalové účinky a vedie k zníženiu príznakov a symptómov artritídy.
Keďže jedna porcia ananásu dodáva viac ako 130 % dennej potreby vitamínu C, konzumácia ananásu je spojená s posilnením imunitného systému. Stimuluje aktivitu bielych krviniek a pôsobí ako antioxidant. Vitamín C má úlohu aj pri tvorbe kolagénu, napomáha hojeniu rán a zabraňuje infekciám.
Ako väčšina druhov ovocia, tak aj ananás je bohatým zdrojom vlákniny. To znamená, že jesť zdravé množstvo ananásu môže byť prevenciou pred množstvom tráviacich problémov ako je: zápcha, hnačka, syndróm dráždivého čreva.
Zaujímavosťou je, že ananás sa spája s ochranou proti alergiám. Je totiž skvelým zdrojom beta-karoténu, ktorý sa premieňa na aktívny vitamín A. Pozitívom je aj vysoký obsah mangánu ktorý posilňuje kosti, zlepšuje rast a regeneráciu.
11. Marhuľa![](https://www.mojavyziva.sk/wp-content/uploads/2016/12/marhule.png)
Vďaka obsahu vlákniny sú marhule prospešné pre zdravie srdca. Sú užitočné pri znižovaní LDL (zlého cholesterolu) v tele, čím sa znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Súčasne dochádza k zvýšeniu hladiny HDL (dobrého cholesterolu).
Draslík obsiahnutý v marhuliach je potrebný na udržanie hladiny krvného tlaku. Nedostatok draslíka zvyšuje riziko vzniku hypertenzie a infarktu. Ďalej obsahujú veľké množstvo antioxidantov a známy beta karotén, ktorý má v tele ochrannú funkciu pokožky pred slnečným žiarením a dodáva jej pigment..
Pokiaľ trpíte nechutenstvom, vyskúšajte konzumovať 2 marhule pred jedlom po dobu troch týždňov a chuť k jedlu sa vám určite vráti. Nakoniec ešte netreba zabudnúť aj na ďalšie živiny: vitamín C, B, železo, kremík a karetenoidy.
12. Acai![Bobule Acai vplývajú na chudnutie i zdravie človeka.](https://www.mojavyziva.sk/wp-content/uploads/2016/06/acai-berry-150x150.png)
Acai berry je exotické ovocie, ktorého konzumácia zažíva popularitu viac než kedykoľvek predtým. Viete aké sú jeho zdravotné benefity?
Vysoký obsah vitamínov a antioxidantov môže spomaliť starnutie, zlepšuje imunitu a zdravie pleti. Bobule acai obsahujú zdravé omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré okrem zníženia hladiny zlého cholesterolu zvyšujú výdrž a hladinu energie. Majú pozitívny vplyv na depresívne stavy.
Pozitívne účinky sa spájajú s detoxom a chudnutím. Acai zbaví vaše telo prebytočnej vody a toxínov. Zabezpečí vám aj dostatočnú suplementáciu vlákniny, antioxidantov, vitamínov a aminokyselín.
Pokiaľ acai berry zaradíte do vášho jedálnička, pridáte striedmejšie stravovanie, dostatok pitného režimu a pohybu, tak sa úspech určite dostaví.
13. Čerešne![](https://www.mojavyziva.sk/wp-content/uploads/2016/12/ceresne-150x150.png)
Sezónne ovocie, ktoré nielen že dobre chutí, ale je aj zdravé. Pokiaľ ste diabetik a musíte byť striedmy v príjme sacharidov, čerešne sú vďaka nízkemu GI vrelo odporúčané.
Pozitívny účinok na zdravie súvisí aj s vysokým obsahom antokyanov, pigmentov čerešní, ktoré sa podieľajú na znižovaní vysokých hladín cholesterolu a krvného tlaku.
Čerešne sú tiež dobrým zdrojom melatonínu, ktorý pomáha regulovať cyklus spánku a zvyšuje jeho kvalitu. Pomáhajú odvrátiť prvotné príznaky Alzheimerovej choroby a posilňujú pamäť.
Zaujímavý je aj účinok na svalstvo a bolesť po ťažkom tréningu. Pokiaľ zjete hrsť čerešní alebo vypijete pohár čerešňového džúsu pred tréningom, bolesti na druhý deň budú minimálne. Vyskúšajte to!
14. Slivky![](https://www.mojavyziva.sk/wp-content/uploads/2016/12/slivky-150x150.png)
Cítite únavu a ospalosť počas celého dňa? Pomôžu vám slivky. Určite ste ani netušili, aký vynikajúci účinok majú na fyzický a psychický stav. Po konzumácií aspoň 5 sliviek denne dochádza k eliminácií fyzickej a psychickej únavy. Slivky pôsobia ako sedatíva, upokojujú svaly a zlepšujú spánok.
Pokiaľ trpíte zápchou a neviete si rady, siahnite po slivkách. Tie majú mierny preháňavý účinok, schopnosť redukovať plyny a prečisťujú črevá.
Sušené slivky sa skladajú z mnohých živín, ktoré zlepšujú zdravie kostí a považujú sa za vhodnú podpornú liečbu osteoporózy. Ide hlavne o bór, draslík, vitamín K1 a meď. Nielen, že dochádza k zníženiu redukcie kostí, ale aj podpore obnovy kostnej hmoty.
15. Kiwi![](https://www.mojavyziva.sk/wp-content/uploads/2016/12/kiwi-150x150.png)
Ženy nám určite dajú za pravdu, že kiwi je ovocie, ktoré sa veľmi často pridáva do domácich receptov na pleťové masky. Je totiž dôležitým zdrojom vitamínu C, ktorý pracuje v našom tele ako antioxidant, chráni pleť pred slnkom, vyhladzuje vrásky a zlepšuje celkovú štruktúru pokožky.
Vláknina a draslík v kivi podporuje zdravie srdca. Zvýšenie príjmu draslíka spolu so znížením príjmu sodíka môžeme znížiť riziko srdcovocievnych ochorení, znížiť riziko mŕtvice a zachovať kostnú denzitu. Na druhej strane konzumácia 2 kiwi denne znižuje zrážanlivosť krvi.
Kiwi má aj protizápalové účinky a do popredia sa dostáva aj jeho pozitívny vplyv na liečbu syndrómu dráždivého čreva a zažívacích porúch. Ďalšie zdraviu prospešné účinky kiwy sú napríklad ochrana proti makulárnej degenerácií, antioxidačný účinok a zmiernenie príznakov astmy, či respiračných infekcií.
16. Hruška![](https://www.mojavyziva.sk/wp-content/uploads/2016/12/hruska.png)
Vedeli ste že konzumácia hrušiek môže pomôcť pri chudnutí a znížiť riziko vzniku rakoviny, vysokého krvného tlaku, cukrovky a srdcových chorôb?
Pokiaľ ľudia chudnú, snažia sa vylúčiť všetky druhy sacharidov, dokonca aj tie z ovocia. Avšak hruška je nízkokalorické ovocie bohaté na živiny, ktoré dokonca navodzuje pocit sýtosti.
Čo sa týka diabetu, hruška je vďaka obsahu vlákniny spojená s nižším rizikom vzniku cukrovky a zabezpečuje stabilnejšie hladiny cukru v krvi.
Hrušky majú vysoký obsah vitamínu A. Ide o jeden najvšestrannejší vitamín, ktorý pôsobí ako antioxidant, znižuje účinky starnutia na koži, výskyt vrások a stareckých škvŕn, znižuje vypadávanie vlasov, makulárnu degeneráciu či šedý zákal.
17. Pomaranč![](https://www.mojavyziva.sk/wp-content/uploads/2016/12/pomaranč-150x150.jpg)
Šťavnaté a sladké citrusové ovocie bohaté na vitamín C. Ten je dôležitý pre správnu funkciu imunitného systému, pre prevenciu prechladnutia a neutralizáciu voľných radikálov, ktoré stoja za vznikom chronických ochorení ako je napríklad rakovina a srdcové ochorenia.
Pravidelné pitie pomarančovej šťavy zabraňuje vzniku ochorení obličiek, znižuje riziko vzniku obličkových kameňov a znižuje hladinu cholesterolu. Pomaranče sú plné draslíka, zodpovedného za správne fungovanie srdca.
Beta-karotén, antioxidant v pomarančoch, chráni bunky pred poškodením a pomáha predchádzať príznakom starnutia. Pomaranč obsahuje karotenoidy, ktoré sú premenené na vitamín A a pomáhajú predchádzať makulárnej degenerácie.
18. Papája![](https://www.mojavyziva.sk/wp-content/uploads/2016/12/papaja.png)
Lákavo vyzerajúce exotické ovocie, ktoré má mnoho zdravotných benefitov. Najnovšie sa zistila minimalizácia rizika vzniku astmy u ľudí, ktorí papáju zaraďujú pravidelne do jedálnička. Môže sa to beta-karotén, ktorý je okrem iného obsiahnutý aj v marhuliach či mrkve.
Papája obsahuje enzýmu papaín. Pomáha pri trávení a tiež má vysoký obsah vlákniny a vody, čo prispieva k zamedzeniu zápchy a podporuje zdravie tráviaceho traktu.
Medzi ďalšie výhody zaraďujeme zníženie rizika ochorení srdca, podporu hojenia rán a prevenciu infekcie. Papája je vďaka vitamínu A tiež prospešná pre zdravie a rast vlasov.
19. Egreš![](https://www.mojavyziva.sk/wp-content/uploads/2016/12/egres-150x150.png)
Ovocie, ktorého pôvod siaha až do Indie, kde je strom uznávaný ako posvätný. Ide o veľmi výživné kyslé plody, ktorých konzumácia zabezpečí príjem obrovského množstva živín: draslík fosfor, mangán, meď, horčík, vápnik, vitamíny A, B1, B2, B6, C, E, kyselinu listovú a pantoténovú.
Význam pre zdravie je veľmi širokospektrálny. Medzi tie najdôležitejšie môžeme spomenúť liečbu zápalov žalúdka či vredov, áft v ústach, posilnenie imunity a posilnenie kostí.
Extrakt z egrešov sa používa ako súčasť vlasových šampónov či pleťových masiek. Konzumácia egrešov vedie k zvýšeniu metabolizmu, čomu sa potešíte hlavne ak chcete zhodiť pár kíl.
20. Kaki![](https://www.mojavyziva.sk/wp-content/uploads/2016/12/kaki-150x150.png)
Ovocie zaujímavého vzhľadu a ešte zaujímavejšej chute. Skúsili ste už niekedy tento typ ovocia? Ak nie, určite vám ho odporúčame.
Kaki má stredne vysoký obsah kalórií a veľmi nízky obsahom tukov. Jeho hladká mäsitá textúra je veľmi dobrým zdrojom vlákniny, okrem ktorej obsahuje ešte antioxidanty a vitamíny (A,C,B6).
Kaki je veľmi vhodným ovocím do diéty, pretože znižuje chuť na cukor. Odporúča sa jesť hlavne pred tréningom, aby všetok cukor bol absorbovaný a premenený na energiu.
Antioxidanty nás chránia pred voľnými radikálmi, ktoré sú považované za urýchlenie procesu starnutia a teda konzumácia kaki udržuje pokožku zdravú a sviežu. Tiež prispieva k správnemu fungovaniu metabolizmu, minimalizácií stresu a nervozity.
Ktoré ovocie je najzdravšie? Nevieme…
Ako ste sa mohli dočítať v tomto článku, konzumácia ovocia v akejkoľvek podobe je pre telo veľmi priaznivá. Všeobecne sa odporúča zaradiť do jedálnička minimálne jeden kus ovocia denne a to aj počas diéty na chudnutie. Keďže každý druh ovocia má iný obsah živín, odporúčame čo najväčšiu pestrosť.
Ovocie je naozaj skvelým doplnkom stravy a je nevyhnutné pre pokrytie jednotlivých živín. Je nielen chutné, ale má aj množstvo zdravotných výhod, ktoré si často krát ani neuvedomujeme alebo na to úplne zabúdame.