NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Choroby a ochorenia Otázky a odpovede

Čo je dobré na vysoký tlak? Pozrite sa čo jesť

Zdieľať

Strava je jedným z faktorov, ktoré majú podstatný vplyv na hodnoty krvného tlaku. Konzumácia vhodne zvolených potravín môže prispieť k úprave mierne zvýšených hodnôt. Vysoký tlak môžete dokonca úplne stabilizovať. Prečítajte si ktoré potraviny môžu prospievať nielen vášmu tlaku, ale vo všeobecnosti celému kardiovaskulárnemu systému.

Čo na vysoký tlak?

Hypertenzia alebo vysoký krvný tlak je nenápadné ochorenie. Môže prebiehať bez akýchkoľvek varovných príznakov, nebolí a vy ak nie ste zvyknutý na príležitostné zmeranie si tlaku nemusíte ani len tušiť, že ho máte zvýšený.

Hypertenzia si preto právom vyslúžila prívlastok tichý zabijak, ktorý ju podľa nášho názoru charakterizuje najlepšie. Neliečený vysoký tlak totiž môže skončiť infarktom, ischemickou chorobou srdca alebo dokonca jeho zlyhaním. Preto ešte pred tým ako sa spoločne pozrieme na konkrétne potraviny si najprv niečo povieme o všeobecných odporúčaniach.

Upravte svoje stravovacie návyky

Ak už trpíte zvýšeným krvným tlakom, tak bude viac ako vhodné zamyslieť sa nad svojimi stravovacími návykmi a možno urobiť v niektorých oblastiach stravovania nápravu. Začnite jesť pravidelne päťkrát denne menšie porcie jedla a na svoj jedálny lístok zaraďte dostatok čerstvého ovociazeleniny. Vysoký tlak musíte poraziť aj stravou, nielen liekmi.

Prehodnoťte tiež svoju spotrebu mäsa. Bude úplne postačovať, keď sa mäso na vašom tanieri objaví dvakrát do týždňa. Vyberajte si pritom chudé typy mäsa, ako je teľacie alebo kuracie. Obmedzte alebo úplne vylúčte konzumáciu údených a mäsových výrobkov z konzerv. Na váš jedálny lístok naopak zaraďte minimálne jedenkrát do týždňa rybu.

TIP: Ryby sa odporúčajú aj pre obsah omega 3 mastných kyselín, ktoré telu prospievajú.

Vhodné bude tiež obmedzenie konzumácie živočíšnych tukov. Maslo a bravčovú masť môžete pohodlne nahradiť olivovým, slnečnicovým alebo kokosovým olejom. Nezabudnite ani na úpravu jedál. Pri ich úprave pokiaľ možno v čo najväčšej miere využívajte technologicky vhodnejšie postupy ako je varenie alebo dusenie. Vyprážanie jedál naopak obmedzte na minimum.

Všetkého veľa škodí

No a v prípade soli to platí dvojnásobne. Neprimerané dávky soli totiž okrem iných nepriaznivých zdravotných dopadov spôsobujú vysoký tlak. Do polievok či iných jedál preto soľ dávkujte primerane a bez preháňania. Poprípade na dochutenie jedál využívajte rastlinné koreniny ako sú cesnak, rasca, paprika alebo bylinky. Soľ preukázateľne spôsobuje vysoký tlak.

Máte vysoký tlak? Zahoďte cigarety, odstráňte stres pohybom.

Fajčenie nesúvisí iba s rakovinou pľúc. Je tiež častou príčinou srdcovo-cievnych ochorení. Nikotín zrýchľuje činnosť srdca, ovplyvňuje prietok krvi, dočasne aj vysoký tlak. Nehazardujte so svojim zdravím a zbavte sa modrého dymu.

Pri zvýšenom krvnom tlaku bude vhodné eliminovať negatívne vplyvy stresu. Najlepšie bude, keď ho budete odbúravať vhodnými pohybovými aktivitami. Nemusí ísť o nič krkolomné. Pokojné prechádzky na čerstvom vzduchu do prírody s partnerom alebo práca na záhrade vám pomôžu dostatočne zrelaxovať a zabudnúť na stres.

Potraviny vhodné na vysoký tlak

Potraviny, ktoré teraz predstavíme, dokážu jednak znižovať vysoký tlak a zároveň dokážu prispievať k prevencii pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Pozrite sa čo jesť, aby ste upravili vysoký tlak.

1. cesnakCesnak má priaznivé účinky na posilnenie imunity a celkovo vplyv na zdravie.

Účinky cesnaku pri znižovaní vysokého tlaku využívali už v starom Grécku, cenený bol aj v Egypte. Cesnak okrem mnohých minerálov alebo vitamínov obsahuje dve základné zlúčeniny.

Prvou je aminokyselina alicín a druhou enzým alináza. Vďaka všetkým týmto látkam cesnak bojuje proti vysokému tlaku, napomáha pri znižovaní cholesterolu, účinný je proti rôznym infekciám.

2. cibuľaZdravé recepty z cibule na podporu oslabenej imunity.

Aj keď pri čistení a krájaní cibule si pravdepodobne poplačete, jej účinky stoja rozhodne za to. Podobne ako cesnak upravuje krvný tlak, znižuje hladinu tuku v krvi a rozpúšťa krvné zrazeniny.

Vďaka celému radu minerálov a vitamínov prospieva celému organizmu. Pomôže nielen vášmu srdcu, ale aj pečeni a kostiam. Použiť ju môžete na detoxikáciu organizmu.

3. grapefruit

Toto citrusové ovocie  prispieva k znižovaniu tlaku vďaka vyššiemu obsahu draslíka. Významný je obsah vitamínu C a kyseliny listovej preto je grapefruit tiež často využívaný na detoxikáciu alebo chudnutie.

Na jeho konzumáciu si však treba dávať pozor v prípadoch keď užívate lieky. Grepfruit totiž môže ovplyvňovať ich vstrebávanie. Ak sa teda chystáte na jedálny lístok zaradiť toto ovocie, bude vhodné ak sa predtým poradíte s lekárom alebo lekárnikom.

4. zelerMedzi najzdravšiu zeleninu patrí aj zeler.

Ľudia trpiaci vysokým krvným tlakom by ho mali pravidelne vídať na svojom tanieri. Znižuje vysoký tlak a aj hladinu cukru v krvi, čo ocenia diabetici.

Vo vývaženom pomere obsahuje vitamíny B, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nervovej sústavy. Zeler vám tak pomôže odbúravať stres a bojovať proti depresii.

5. červená repa (cvikla)

Nie je často v kuchyni používaná, ale pri vysokom tlaku pôsobí takmer ako liek. Obsahuje dôležité minerály ako draslík, horčík, jód alebo zinok a látky, ktoré rozširujú tepny, či vlásočnice.

Zníženie vysokého krvného tlaku podporíte vypitím dvoch šálok šťavy z červenej repy. Pozitívnych účinkov je však veľa. Konzumácia červenej repy posilňuje imunitný syystém, pomáha pri ateroskleróze, dodáva pružnosť a lesk vlasom.

6. jablko

Jablko je doslova nabité dôležitými minerálmi, vitamínmi a ostatnými pre telo prospešnými látkami. Pravidelná konzumácia jabĺk bude mať pozitívny vplyv na úpravu vysokého tlaku a hladiny cholesterolu v krvi.

7. pohánka

Na prvý pohľad nenápadná, no veľmi cenená pre vysoký obsah minerálov, vitamínov a aminokyselín. Z nášho pohľadu najmä pre obsah rutínu, ktorý zvyšuje pružnosť ciev. Konzumácia pohánky sa odporúča pri zvýšenom krvnom tlaku a pri ateroskleróze.

8. medVčelí med je skvelé prírodné sladidlo.

Tento všeliek netreba nijako mimoriadne predstavovať. Obsahuje cukry, organické kyseliny, minerály, vitamíny, flavonoidy a antioxidanty, ktoré priaznivo pôsobia pri znižovaní krvného tlaku.

Na predchádzanie srdcovým chorobám sa odporúča dlhodobejšie. Pitie nápoja pozostávajúceho z vody, medu, škorice a citónovej šťavy.

TIP: Pozrite sa na najzdravšie potraviny sveta, urobili sme veľký zoznam 44.

Na vysoký tlak pomáha aj víno a čokoláda

Zvýšené hodnoty vysokého krvného tlaku vám môže pomôcť vrátiť do normálu aj pohárik červeného vína alebo kvalitná horká čokoláda. Je to možné vďaka prírodnému antioxidantu epikatechínu, ktorý je obsiahnutý práve v červenom víne a čokoláde.

Tento antioxidant preukázateľne prispieva k lepšej syntéze látok, ktoré pomáhajú cievy rozširovať, čím sa zlepšuje prietok krvi. S popíjaním červeného vína pri zvýšenom tlaku však opatrne, pretože už aj malé množstvá alkoholu môžu krvný tlak zvýšiť.

Na vysoký tlak sa odporúčajúmaximálne 2 dcl vína denne. Kvalitnej horkej čokolády (s obsahom kakaovej sušiny minimálne 60 %) si môžete dopriať približne 50 – 60 g denne.

Vysoký tlak určite nepodceňujte

Zmena životosprávy, úprava hmotnosti, konzumácia spomínaných potravín môžu prispieť k úprave mierne zvýšených hodnôt krvného tlaku. Nezabúdajte však, že vysoký tlak je vážne ochorenie.

Ako sme už v úvode naznačili, môže prebiehať dlhé roky bez akýchkoľvek ťažkostí. Neliečená hypertenzia potom môže spôsobiť vážne zdravotné komplikácie ako spomínaný infarkt alebo mozgovú príhodu. Jej liečba preto patrí predovšetkým do rúk lekárov.

Máte vlastné recepty čo na vysoký tlak zaberá? Napíšte nám do komentára!

Čo je dobré na vysoký tlak? Pozrite sa čo jesť
5 (100%) 9 hlasov
Marika Čierniková

8 rokov sa venujem fitness modelingu. Zdravá a vyvážená strava je podľa mňa pri cvičení i chudnutí najdôležitejšia. Snažím sa zdieľať svoje skúsenosti a poradiť každému, kto sa nevie vymaniť z nekonečného blúdneho kruhu. Okrem cvičenia rada cestujem a pečiem chutno-zdravé dobroty. :-)

  • 1