NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Zdravá výživa Zdravé recepty

Čo variť cez víkend v sobotu a v nedeľu?

Zdieľať

Týždeň ubehol ako voda, je tu piatok a s ním sa naskytá otázka: „Čo variť cez víkend?“. Častá dilema nejednej gazdinky. Keďže množstvo z nás cez týždeň chodieva na obedy v práci a pripravuje si iba večeru, tak je veľmi ťažké vymyslieť čo variť cez víkend. Skúste si práve z varenia spraviť čas pre rodinu a pripravte si víkendový obed spolu. Spravte si z toho zábavu! A čo dobrého navariť? Pozrite si naše recepty na sobotu i nedeľu.

Čo variť cez víkend v sobotu a v nedeľu?

Čo variť v sobotu?

Hurá, konečne sobota! Čo teda uvariť v tento prvý víkendový deň? Ak sa nechystáte jesť niekde vonku, pripraviť si môžete skvelý obed na víkend aj doma.

Polievka: krémová šampiňónová (recept)

Ako si pripraviť chutnú sobotnú polievku? Pripraviť si môžete chutnú krémovú šampiňónovú polievku. Nie je to nič zložité – veď určite sa vám nechce stáť dlho pri sporáku. Preto je táto polievka ideálnym riešením na sobotný obed.

Čo budete potrebovať?

  • 3 ks jarnej cibuľky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 400 g šampiňónov
  • zemiak
  • 2 l vody alebo vývaru
  • mrkva
  • morská/himalájska soľ
  • mleté čierne korenie
  • 200 ml kvalitnej smotany na varenie

Ako budete postupovať? Jarnú cibuľku nakrájajte na tenké kolieska a spolu s nakrájaným cesnakom ju na olivovom oleji opečte do zlatista.

Pridajte očistené a na polovice nakrájané šampiňóny a zemiak nakrájaný na kolieska. Prilejte vodu alebo vývar a varte, pokiaľ zemiaky nebudú mäkké.

K polievke potom pridajte nastrúhanú mrkvu a polievku dosoľte a dokoreňte podľa vašej chuti. Keď bude mäkká aj zelenina, tak vypnite sporák.

Ponorným mixérom polievku rozmixujte, vráťte naspäť na sporák a prilievajte smotanu za stáleho miešania. Nechajte smotanu tak 5 minút prevariť a máte hotovo! Polievku môžete potom dozdobiť čerstvou jarnou cibuľkou alebo pažítkou.

Hlavné jedlo: palacinky z gaštanovej múky

Keďže je sobota a deti nie sú v škole, tak si hlavné jedlo môžeme trošku osladiť. Palacinky z gaštanovej múky sú ideálne. Poznáte tento druh múky? Keď raz investujete do gaštanovej múky, nebudete si ju vedieť vynachváliť. Na rozdiel od ostatných bezlepkových múk obsahuje oveľa menej tukov, iba 3,5 g na 100 g! Palacinky sú preto nielen chutné, ale aj pomerne zdravé.

Pripravte si chutné palacinky s jahodami zo špaldovej múky.

Čo budete na palacinky potrebovať?

  • ½ šálky gaštanovej múky
  • ½ šálky mlieka (obyčajného alebo mandľového)
  • 1 vajce
  • mletá škorica
  • plnka podľa vašej chuti (lekvár, oriešky, čokoláda, kokos…)
  • kokosový olej

Príprava tohto receptu je veľmi jednoduchá a nezaberie vám viac ako 20 minút. Samozrejme, záleží na tom, pre akú veľkú rodinu tento recept pripravujete. Múku, mlieko, vajcia a mletú škoricu si vymiešajte v miske dohladka. Po tom ako bude cesto pekne vymiešané,  nechajte ho odpočívať v chladničke asi tak na 10 – 15 minút. Vtedy práve cesto pekne zhustne.

Na panvici si rozohrejete trošku kokosového oleja a vždy pridáte menšiu naberačku cesta. Keď sa na vrchu palacinky začnú robiť bublinky, tak palacinku opatrne otočte a na druhej strane ju nechajte už len pár sekúnd, aby sa moc nepripiekla.

Palacinky si už potom len nakoniec naplňte tým, čo máte radi. Môže to byť domáci lekvár, arašidové maslo či roztopená horká čokoláda. Na dozdobenie ich môžete posypať kokosom, cukrom, mandľami alebo pomletými orieškami. Pridať k palacinkám môžete tiež čerstvé ovocie alebo ovocnú zmrzlinu. Obľúbené sú jahody, banány i čučoriedky.

TIP: Stále neviete, čo variť na obed cez víkend? Pozrite sa na naše zdravé recepty.

Čo variť v nedeľu?

Ak vás už v nedeľu na obed omrzel vývar a rezeň so šalátom, pripravte si niečo nové a zdravšie. Takže čo variť v nedeľu? Existuje množstvo skvelých možností, ktorými môžete svojej rodine ulahodiť. Preto skúste tieto náš recept na polievku a hlavné jedlo.

Polievka: tekvicová polievka (recept)

Tekvicová polievka nám bola donedávna neznáma, no teraz je o nej počuť čoraz viac. Skúšali ste si ju už pripraviť? Táto krémová polievka sa dá pripraviť aj bez zahusťovania a pridania smotany. Zdravá a chutná polievka, ktorú môžete uvariť cez víkend mihnutím oka.

Tekvicová polievka recept.

Budete potrebovať:

  • 500 g hokaido tekvice
  • najemno nakrájaná cibuľka
  • zrelé jablko
  • 3 ks strúčiku cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL karí korenia
  • štipka mletej škorice
  • štipku muškátového oriešku
  • hrsť čerstvej bazalky
  • soľ
  • nasucho opražené tekvicové semienka

Ako uvariť tekvicovú polievku? Tekvicu si umyjete a nakrájate na menšie kocky. Ošúpete a nakrájate taktiež aj jablko s cibuľou. V hrnci si rozohrejete olivový olej, pridáte tekvicu, jablko, cibuľu a celé strúčiky cesnaku. Túto zmes opečiete a dochutíte karí korením, soľou, štipkou škorice a muškátovým orieškom. Potom všetko zalejete vývarom a necháte všetko variť cca 15 minút, kým všetka zelenina nezmäkne.

Nakoniec do zmesi pridáte čerstvé lístky bazalky a rozmixujete ponorným mixérom dohladka. A je to! Vaša skvelá tekvicová polievka je na svete. Na tanieri ju môžete dozdobiť sójovou omáčkou, tekvicovými semienkami a lístkom bazalky.

Hlavné jedlo: zdravý cordon bleu

Stále neviete, čo variť cez víkend v nedeľu? Nedeľný obed si zaslúži chutný kus mäsa. Chuť kuracích pŕs nemôže byť lepšia inak ako so šunkou a roztekajúcim sa syrom. Ako nás ale poznáte, ukážeme vám zdravšiu variantu tohto skvelého jedla. Chutí pritom rovnako dobre ako tradičná. Čo už si dáte ako prílohu je na vás, môže to byť hnedá ryža, zemiakové pyré či zeleninový šalát.

Potrebovať budete:

  • 300 g kuracích pŕs
  • 4 plátky kvalitnej kuracej šunky
  • 4 plátky syra podľa chuti
  • olivový olej
  • soľ
  • 2 PL ovsenej múky
  • 2 PL ovsených vločiek
  • 2 PL strúhaného parmezánu
  • koreniny a bylinky podľa vašej chuti

A postup? Rúru si predhrejete na 200 stupňov a plech vyložte papierom na pečenie. Každý kus kuracích pŕs prerežte pozdĺžne na 2 plátky, ktoré si rozklepete tĺčikom na tenšie. Dávajte ale pozor, aby sa vám mäso nepotrhalo, preto ho preklepte len jemne. Potom ich potrite olivovým olejom, zľahka osoľte a na každý položte plátok syra, plátok šunky a jednoducho zrolujte.

Vedľa v miske si zmiešajte suroviny na obalenie. Čiže múku, vločky, parmezán, koreniny a bylinky. Každú rolku celú obaľte v tejto zmesi a uložte na plech. Zapekajte približne 30 – 40 minút, pokým nebude mäso upečené a na vrchu zlatisté.

Stačí si už len k mäsu pripraviť svoju obľúbenú prílohu a máte hotovo! Dobrú chuť.

A o domáce víkendové menu máte postarané!

Vidíte, existuje množstvo jedál, ktorými môžete nahradiť rezeň so šalátom alebo perkelt. Keď neviete čo variť cez víkend, skúste sa inšpirovať našim článkom. Výhodou je, že sa netreba držať presne receptu, vždy môžete podľa vašej chuti niečo pridať alebo niečo vynechať. Čarovať v kuchyni sa dá veľmi jednoducho. Tak čo ešte stále neviete, čo variť cez víkend?

TIP: A čo variť cez víkend na večeru? Pozrite sa ako môže vyzerať rýchla a zdravá večera.

Čo variť cez víkend v sobotu a v nedeľu?
5 (100%) 7 hlasov
Marika Čierniková

8 rokov sa venujem fitness modelingu. Zdravá a vyvážená strava je podľa mňa pri cvičení i chudnutí najdôležitejšia. Snažím sa zdieľať svoje skúsenosti a poradiť každému, kto sa nevie vymaniť z nekonečného blúdneho kruhu. Okrem cvičenia rada cestujem a pečiem chutno-zdravé dobroty. :-)

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sleduj náš Instagram