NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Zdravé recepty

3 skvelé recepty na špaldové koláče

Zdieľať

Chcete si pripraviť koláče chutne a zdravo? Ak ste na diéte a chcete schudnúť, no napriek tomu si chcete pochutnať na nejakom koláčiku, môžete si skúsiť pripraviť jeden zo špaldových koláčov, ktorý bude chutiť nielen vám, ale aj celej vašej rodine. Ukážeme vám, prečo je lepšie pripraviť si túto zdravšiu verziu koláčov a tipy na veľmi chutné a jednoduché recepty na špaldový koláč či špaldovú bábovku. Takto si budete môcť užívať dezerty bez výčitiek svedomia. Hor sa na špaldové koláče!

Špaldové koláče - čučoriedky

Špalda verzus pšenica

Špalda patrí medzi obilniny a zmienky o nej siahajú až 9 000 rokov dozadu, keď sa pšenica ešte nepestovala. V posledných rokoch sa na pultoch obchodov začali špalda, špaldové pečivo a koláče zo špaldovej múky objavovať čoraz viac. Špalda dostala označenie kráľovná obilnín a pomaly tak obľúbenú pšenicu zatlačila do kúta. Je totiž o niečo zdravšia!

Prečo by ste po nej mali siahnuť a pripraviť si doma špaldové koláče? Dôvodov je mnoho.

  • Špalda má vyšší obsah bielkovín, takmer o 17 %.
  • Tuky v nej obsiahnuté sú tvorené najmä esenciálnymi mastnými kyselinami a jej konzumácia okrem iného napomáha udržiavať krvný tlak a cholesterol v norme.
  • Podiel stráviteľného škrobu má skoro rovnaký ako pšenica, no má podstatne nižší obsah jednoduchých cukrov. A to je pri chudnutí veľmi dôležité!
  • Má vyšší obsah minerálnych látok a vitamínov ako pšenica.
  • Špalda je známa svojou ľahkou stráviteľnosťou a príjemnou orieškovou chuťou. Vláknina je veľmi jemná a preto sa ľahko trávi a podporuje črevnú peristaltiku.

Čučoriedkový špaldový koláč

Tento chutný koláč zo špaldy nie je zdravý len kvôli nahradeniu bielej múky za špaldovú. Ak do neho navyše dáte čerstvé čučoriedky, tak získate ďalší benefit pre vaše zdravie. Ideálny je hlavne v týchto teplých mesiacoch, keď je čučoriedok veľa. Ak ste milovníkmi čučoriedok, určite skúste vyskúšať práve tento recept na špaldový koláč s čučoriedkami!

Ingrediencie:

  • 2 šálky hladkej špaldovej múky
  • 1 šálka bieleho jogurtu
  • 1 šálka čučoriedok
  • 3 PL kokosového oleja
  • ¾ šálky trstinového cukru
  • 1 ČL jedlej sódy
  • mletá škorica
  • mletá vanilka
  • 2 ks vajce

Ako si tento koláč upiecť? Postup je veľmi jednoduchý. Ako prvé si zmiešajte múku, cukor, jedlú sódu, vanilku a škoricu. V inej miske si zase zmiešajte vajcia, jogurt a rozpustený kokosový olej. Takto vám vznikne mokrá zmes a suchá.

Keď obe poriadne premiešate, pridajte mokrú zmes so suchou. Dobre premiešané cesto vylejete do okrúhlej  formy, ktorá bola vystlatá papierom na pečenie. Na koniec poukladajte na vrch čerstvé čučoriedky. Koláč pečte pri 180 stupňoch približne 30 minút.

Na tanieri ho môžete dozdobiť ďalšími čučoriedkami, jahodami a iným ovocím. Vualá! Špaldové čučoriedkové koláče môžete podávať celej rodine.

TIP: Vyskúšajte aj chutné špaldové palacinky podľa nášho receptu!

Mrkvový špaldový koláč

Mrkvovo špaldový koláč

Čo tak koláč so zeleninou? Tento recept na výborný a šťavnatý mrkvovo špaldový koláč je jednoduchý a veľmi chutný. Pripravuje sa nie len zo zdravej mrkvy, ale obsahuje taktiež aj orechy. Nemusíte ho piecť len ako špaldový koláč, ale taktiež ho môžete pripraviť aj ako tortu. Stačí hu len pekne dozdobiť a vaše narodeninové prekvapenie je hotové.

Čo budete potrebovať?

  • 1,5 hrnčeka polohrubej špaldovej múky
  • 1 hrnček hnedého kryštálového cukru
  • 3 ks vajcia
  • 1,5 ČL prášku do pečiva
  • 1,5 ČL sódy bikarbóny
  • ½ hrnčeka slnečnicového oleja
  • 2 ks mrkvy
  • 4 ČL vanilínového cukru
  • 1 ČL mletej škorice
  • 100 g nasekaných vlašských orechov
  • 100 g neochutenej smotanovej nátierky
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • ½ hrnčeka práškového cukru

Postup prípravy:

Vajcia poriadne vymiešajte s hnedým cukrom. Za stáleho miešania pridajte olej, múku zmiešanú s kypriacim práškom a jedlou sódou, 2 lyžičkami vanilínového cukru a škoricu. Potom pridajte najemno nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy. Orechy si nechajte aj na dozdobenie koláča. Cesto vložte do formy, ktorú si vytriete kokosovým olejom a pečiete pri 180 stupňoch približne 40 minút.

Zo smotanovej nátierky (napríklad Lučina), práškového cukru, citrónovej šťavy (môže byť aj pomarančová) a 2 lyžičiek vanilínového cukru vyšľaháte hladký krém, ktorým cesto po vychladnutí potriete. Na záver posypete zvyšnými orechmi. Dobrú chuť!

Špaldová bábovka s mandľami / špaldové muffiny s mandľami

Špaldová bábovka s mandľami

Niet nad nadýchanú domácu bábovku. A čo tak jej zdravšia verzia, ktorú si môžete dovoliť aj popri diéte? Napríklad ako chutné a zdravé raňajky ku teplému čaju či ako dezert po zdravom obede. Občas je veľmi ťažké nájsť taký recept na bábovku, aby nebola moc mokrá alebo sa dobre neprepiekla. No s týmto receptom určite nespravíte krok vedľa!

Budete potrebovať:

  • 3 ks vajcia
  • ½ šálky trstinového cukru
  • 250 ml 33% šľahačkovej smotany
  • 60 g pomletých mandlí (ak nemáte mandle, môžete použiť kokos)
  • 230 g špaldovej múky
  • 1 ks vanilkový lusk
  • 1 ks prášok do pečiva
  • 1 PL holandského kakaa

Ako si túto bábovku pripraviť? Zmiešajte 3 vajcia a trstinový cukor, nech vám vznikne hustý krém. Do zmesi pridajte vnútro vanilkového lusku a primiešajte šľahačkovú smotanu. Osobitne zmiešajte múku, mandle a prášok do pečiva a potom všetko pridajte do zmesi. Všetko treba poriadne zapracovať aby sa cesto spojilo.

Bábovkovú formu si vymastite olejom (najlepšie kokosový olej) a vysypte špaldovou múkou. Masu nalejte do formy, no nie celú, trochu si nechajte. Cesto bude trochu hustejšie, no nezľaknite sa toho. Do toho zvyšku cesta, ktoré ste si odložili primiešajte holandské kakao. Poriadne ho rozmiešajte a vylejte ho do formy na vanilkové cesto.

Bábovku pečte 30 minút na teplote 160 stupňov a potom teplotu zvýšte na 180 stupňov a pečte ešte 15 – 20 minút. Skontrolujte špáratkom, či už je bábovka hotová a ak nie, tak ešte nechajte piecť. Keď už hotovú bábovku vyberiete z trúby, nechajte ju 10 minút postáť a až potom ju vyklopte. Bábovku nechajte aspoň 30 minút chladnúť, až potom ju krájajte. Posypte ju trstinovým cukrom a podávať ju môžete s kúskom masla či ovocím, nič viac vám k tomu nebude chýbať.

Špaldové koláče oddnes hravo a zdravo

Ak máte svoje vlastné obľúbené koláče, skúste nahradiť v receptoch len bielu múku špaldovou. Hodiť sa to bude hlavne pri jablčníkoch, orechovníkoch a rôznych ovocných koláčoch, kvôli orechovej chuti špaldovej múky. Za skúšku nič nedáte, tak skúste trošku experimentovať. Možno prídete na úplne nový recept! Skúsiť môžete aj jeden z týchto našich receptov a prekvapte tak svojich priateľov či rodinu. Už ste nejaký z receptov vyskúšali?

TIP: Ak nemáte chuť na sladké, tak vás možno osloví špaldová fitness pizza.

3 skvelé recepty na špaldové koláče
5 (100%) 4 hlasov
Marika Čierniková

8 rokov sa venujem fitness modelingu. Zdravá a vyvážená strava je podľa mňa pri cvičení i chudnutí najdôležitejšia. Snažím sa zdieľať svoje skúsenosti a poradiť každému, kto sa nevie vymaniť z nekonečného blúdneho kruhu. Okrem cvičenia rada cestujem a pečiem chutno-zdravé dobroty. :-)

  • 1

Pridať komentár

Vaše osobné údaje nebudú zverejnené.