Kliknite a začnite písať.

Superpotraviny

Ghee maslo, ghí maslo, prepustené maslo + recept

Zdieľať

Ghí maslo, alebo tiež ghee maslo, je označenie pre prepustené maslo, ktoré sa používa hlavne vo východnej kuchyni. Má úplne iné vlastnosti ako klasické maslo a je považované za elixír života, pretože má veľa pozitívnych účinkov na zdravie. Pozrime sa na ghee maslo podrobnejšie a okrem toho na záver pripojíme aj jeden chutný recept.

Ghee maslo alebo tiež prepustené maslo.

Maslo ghee

Medzi hlavné účinky prepusteného masla patrí detoxikačné, regeneračné a obranné účinky. Na východe sa maslo ghee používa v mnohých oblastiach už veľmi dlho, západ ho objavuje až teraz a pomaly. Aké sú jeho výhody, aké je možné použitie, nejaký ten recept a kde ho môžete kúpiť online?

Najprv sa prepustené maslo používalo na území dnešnej Indie, potom sa rozšírilo aj do Egypta, Maroka, Etiópia či Brazílie. Každý národ má preň iný názov a niektorí ho pripravujú s korením, vďaka čomu má veľmi zaujímavú chuť. Dnes ho nájdeme takmer po celom svete.

Prečo je ghee maslo tak unikátne a výnimočné?

V ajurvéde je prepustené maslo považované za elixír, ktorý má regeneračné a omladzujúce účinky, posilňuje imunitný systém a napomáha detoxikácii organizmu.

Síce ghee obsahuje nasýtené tuky, ale podľa štúdií znižuje cholesterol. Obsahuje omega 3, vitamíny A, D, E, K, B3, a minerály draslík, sodík, vápnik, horčík, fosfor a železo.

Vďaka svojim unikátnym vlastnostiam chráni bunky pred voľnými radikálmi, pomáha pri trávení, posilňuje nervy a zlepšuje pamäť, má pozitívny vplyv na činnosť srdca a na plodnosť, tiež pomáha na popáleniny, jazvy a pľuzgiere. Maslo ghee neobsahuje cholesterol, soľ a laktózu.

Ako využiť prepustené maslo ghee v kuchyni?

Prepustené maslo sa prevažne používa v indickej kuchyni, avšak rozšírilo sa aj ďalej do sveta. Môžeme naň natrafiť v obchodoch so zdravou výživou alebo v obchodoch s cudzokrajnými potravinami. Pri jeho kupovaní však buďte opatrný a nakupujte u overených predajcov.

Jemná ľahko oriešková chuť ghí sa bude vždy vynímať pri pečení, varení i vyprážaní – prepaľuje sa až pri teplote 230 – 250 °C.  Ghee maslo sa teda nemusí používať iba pri indických receptoch, ale aj pre váš každý domáci recept. Vďaka jeho vlastnostiam vytvoríte pokrm, ktorý bude oveľa zdravší a niektorí tvrdia, že aj chutnejší. Necháme na vás, posúďte sami!

Ako pripraviť prepustené maslo recept.

Recept na indicku polievku

Suroviny (2 porcie):

  • 100gr žltého hrachu
  • 150gr špenátu
  • 1PL masla ghee
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 a ½ hrnčeka kokosového mlieka
  • 1 hrnček vody (+ na dolievanie podľa potreby)
  • 2čl kurkumy
  • 1čl korenia garam masala
  • himalájska soľ, čierne korenie na dochutenie

Postup :

Hrach si vopred prepláchnite a namočte (najlepšie cez noc). Následne zlejte vodu a opäť ho prepláchnite. Na panvici si roztopte maslo ghee a orestujte na ňom nakrájanú cibuľku na drobné kúsky a cesnak. Prisypte špenát, ochuťte troškou himalájskej soli a čierneho korenia a pod pokrievkou povarte niekoľko minút.
Prepláchnutý hrach s kokosovým mliekom pridajte na panvicu, spolu s kurkumou, korením karam masala a všetko spolu premiešajte. Varte pod pokrievkou, kým sa nevyparí mlieko. Následne prilejte hrnček vody a opäť povarte kým nezmäkne hrášok. Podľa potreby prilievajte vodu.
Polievka je vhodná ako samostatne tak aj napríklad s jazmínovou ryžou.

Ako urobiť prepustené maslo – recept na ghee maslo

Ak si ghee maslo nemôžete kúpiť online, tak si ho môžete urobiť doma. Recept na prepustené maslo je veľmi jednoduchý. Stačí postupovať podľa nasledujúcich bodov:

  • V hrnci sa za veľmi pomalého zahrievania rozpustia 4 kocky masla.
  • Penu, ktorá sa vytvorí, odoberieme a dáme do inej nádoby alebo ju pokojne vyhodíme.
  • Keď v hrnci zostane len žltý tuk (maslo sa nesmie zafarbovať do hneda), precedíme ho cez plátno a nerezové cedidlo do inej nádoby (najlepšie sklenenej).
  • Celá výroba zaberie asi pol hodiny (záleží podľa množstva masla).
  • Ghí môže byť skladované až pol roka pri izbovej teplote.
  • Prepustené maslo neobsahuje vodu, ktorá sa odparí a laktózu, ktorá sa odchytí.

Energetická hodnota ghee masla je 3 700 kJ (876 kcal) a ide iba o tuk.

Na použitie v kuchyni je ghee ideálne, neprepaľuje sa a má veľa pozitívnych účinkov. Samozrejme je ale nutné to nepreháňať s jeho konzumáciou, pretože sa stále jedná o tuk.

Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *