Kliknite a začnite písať.

Superpotraviny

Ghee maslo, ghí maslo, prepustené maslo + recept

Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO
Omega-3
Vitamín K2
Na kĺby
Ženšen

Ghí maslo, alebo tiež ghee maslo, je označenie pre prepustené maslo, ktoré sa používa hlavne vo východnej kuchyni. Má úplne iné vlastnosti ako klasické maslo a je považované za elixír života, pretože má veľa pozitívnych účinkov na zdravie. Pozrime sa na ghee maslo podrobnejšie a okrem toho na záver pripojíme aj jeden chutný recept.

Ghee maslo alebo tiež prepustené maslo.

Maslo ghee

Medzi hlavné účinky prepusteného masla patrí detoxikačné, regeneračné a obranné účinky. Na východe sa maslo ghee používa v mnohých oblastiach už veľmi dlho, západ ho objavuje až teraz a pomaly. Aké sú jeho výhody, aké je možné použitie, nejaký ten recept a kde ho môžete kúpiť online?

NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom.
Keto / Low carb manuálAko začaťKoľko potrebujete schudnúť
Chcem schudnúťDo 5 kgDo 10 kgDo 15 kgNad 15 kg
Keto diéta odKetoMixKetoDietChia ShakeNutriFood
Diétne jedláNa raňajkyNa obedNa večeruDezerty - Kokteily
Low carb potravinyCestovinyPečivoKáva a čajRyžaPlackyTortillaSladidláSlanéSladkostiDresingy - BylinkyVíno
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu.
Krabičková diéta odZdravé stravovanie
Tabletky na chudnutieHunger BlockereSlimGarsinApetit Stop

Najprv sa prepustené maslo používalo na území dnešnej Indie, potom sa rozšírilo aj do Egypta, Maroka, Etiópia či Brazílie. Každý národ má preň iný názov a niektorí ho pripravujú s korením, vďaka čomu má veľmi zaujímavú chuť. Dnes ho nájdeme takmer po celom svete.

Prečo je ghee maslo tak unikátne a výnimočné?

V ajurvéde je prepustené maslo považované za elixír, ktorý má regeneračné a omladzujúce účinky, posilňuje imunitný systém a napomáha detoxikácii organizmu.

Síce ghee obsahuje nasýtené tuky, ale podľa štúdií znižuje cholesterol. Obsahuje omega 3, vitamíny A, D, E, K, B3, a minerály draslík, sodík, vápnik, horčík, fosfor a železo.

...

Vďaka svojim unikátnym vlastnostiam chráni bunky pred voľnými radikálmi, pomáha pri trávení, posilňuje nervy a zlepšuje pamäť, má pozitívny vplyv na činnosť srdca a na plodnosť, tiež pomáha na popáleniny, jazvy a pľuzgiere. Maslo ghee neobsahuje cholesterol, soľ a laktózu.

Ako využiť prepustené maslo ghee v kuchyni?

Prepustené maslo sa prevažne používa v indickej kuchyni, avšak rozšírilo sa aj ďalej do sveta. Môžeme naň natrafiť v obchodoch so zdravou výživou alebo v obchodoch s cudzokrajnými potravinami. Pri jeho kupovaní však buďte opatrný a nakupujte u overených predajcov.

Jemná ľahko oriešková chuť ghí sa bude vždy vynímať pri pečení, varení i vyprážaní – prepaľuje sa až pri teplote 230 – 250 °C.  Ghee maslo sa teda nemusí používať iba pri indických receptoch, ale aj pre váš každý domáci recept. Vďaka jeho vlastnostiam vytvoríte pokrm, ktorý bude oveľa zdravší a niektorí tvrdia, že aj chutnejší. Necháme na vás, posúďte sami!

Ako pripraviť prepustené maslo recept.

Recept na indicku polievku

Suroviny (2 porcie):

  • 100gr žltého hrachu
  • 150gr špenátu
  • 1PL masla ghee
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 a ½ hrnčeka kokosového mlieka
  • 1 hrnček vody (+ na dolievanie podľa potreby)
  • 2čl kurkumy
  • 1čl korenia garam masala
  • himalájska soľ, čierne korenie na dochutenie

Postup :

Hrach si vopred prepláchnite a namočte (najlepšie cez noc). Následne zlejte vodu a opäť ho prepláchnite. Na panvici si roztopte maslo ghee a orestujte na ňom nakrájanú cibuľku na drobné kúsky a cesnak. Prisypte špenát, ochuťte troškou himalájskej soli a čierneho korenia a pod pokrievkou povarte niekoľko minút.
Prepláchnutý hrach s kokosovým mliekom pridajte na panvicu, spolu s kurkumou, korením karam masala a všetko spolu premiešajte. Varte pod pokrievkou, kým sa nevyparí mlieko. Následne prilejte hrnček vody a opäť povarte kým nezmäkne hrášok. Podľa potreby prilievajte vodu.
Polievka je vhodná ako samostatne tak aj napríklad s jazmínovou ryžou.

...

Ako urobiť prepustené maslo – recept na ghee maslo

Ak si ghee maslo nemôžete kúpiť online, tak si ho môžete urobiť doma. Recept na prepustené maslo je veľmi jednoduchý. Stačí postupovať podľa nasledujúcich bodov:

  • V hrnci sa za veľmi pomalého zahrievania rozpustia 4 kocky masla.
  • Penu, ktorá sa vytvorí, odoberieme a dáme do inej nádoby alebo ju pokojne vyhodíme.
  • Keď v hrnci zostane len žltý tuk (maslo sa nesmie zafarbovať do hneda), precedíme ho cez plátno a nerezové cedidlo do inej nádoby (najlepšie sklenenej).
  • Celá výroba zaberie asi pol hodiny (záleží podľa množstva masla).
  • Ghí môže byť skladované až pol roka pri izbovej teplote.
  • Prepustené maslo neobsahuje vodu, ktorá sa odparí a laktózu, ktorá sa odchytí.

Energetická hodnota ghee masla je 3 700 kJ (876 kcal) a ide iba o tuk.

Na použitie v kuchyni je ghee ideálne, neprepaľuje sa a má veľa pozitívnych účinkov. Samozrejme je ale nutné to nepreháňať s jeho konzumáciou, pretože sa stále jedná o tuk.

5/5 - (11 votes)
Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *