NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Zaujímavosti Zdravá výživa

Mýty o jedle, ktoré vás šokujú!

Zdieľať

Nie všetko, čo nájdete na internete musí byť pravda. Aspoň nie úplná. Ale ako sa v tom zmätku klamlivých informácii a poloprávd vyznať? Zobrali sme si pod drobnohľad tie najznámejšie mýty o jedle, o ktorých ste už určite počuli. Ako sa vecí majú naozaj? Pozrime sa spoločne.

Mýty o jedle a mýty o zdraví

1. Cica, po piatej už nejedz!

To, že tento mýtus o jedle uvádzame ako prvý, nie je náhoda. Možno ho totiž považovať za najväčší a najšialenejší mýtus o jedle a zdraví vôbec. Nejesť po piatej hodine vás k vysnívanej postave neprivedie. Práve naopak. Nielenže budete hladní, ale budete mať aj vyššiu tendenciu nezdravo zhrešiť.

Dokonca vás večerné obmedzovanie jedla môže priviesť k spomalenému metabolizmu. Preto si pokojne zdravú večeru doprajte aj v neskorších hodinách. Chodíte spávať o polnoci? Najedzte sa o desiatej.

2. Tmavý chlieb je zdravší a vhodný do diéty

Určite ste sa už stretli z názorom, že najzdravší chlieb je jedine tmavý chlieb. Nevedno odkiaľ prišiel tento mýtus o jedle, no pravdepodobne názvom ,,tmavý” niekto pomenoval chlieb celozrnný. Áno, celozrnný chlieb s obsahom aspoň 80% celých zŕn je skutočne zdravšou alternatívou.

Nenechajte sa však zlákať vábivou tmavou farbou chleba, ktorý sa za celozrnný len vydáva. Bohužiaľ, je častokrát neprávom označený etiketou za celozrnný. Dôležité je však zloženie napísané na etikete.

3. Ovocie je zdravé a preto ho jedzte neobmedzene

Medzi mýty o jedle patrí aj táto informácia. To, že ovocie je zdravé nepopierame. Ale ak chcete schudnúť, jeho množstvo by ste predsa len mali obmedziť. Ovocie je totiž okrem vitamínov, minerálov a antioxidantov zdrojom jednoduchých cukrov. A práve ovocie konzumované vo veľkom množstve môže viesť k stagnácii váhy počas chudnutia. Nechceme však povedať, aby ste ho nejedli vôbec. Kľudne si ho doprajte v doobedňajších hodinách. Máte naň chuť poobede? Siahnite po druhoch ovocia s nižším GI (glykemický index).

4. Éčka sú zdraviu škodlivé

Medzi mýty o jedle, ktoré vás šokujú patrí aj táto polopravdivá informácia. Vyhnúť sa konzumácii éčok je v dnešnej dobe skoro nemožné. Takmer všetky potraviny sú dnes spracovávané technológiami so snahou docieliť čo najlepšiu chuť, vôňu, trvanlivosť.

Avšak, pod nápisom éčka sa nie vždy skrýva prídavná látka, ktorá je umelá a telu neprirodzená. Vezmime si za príklad E101. Už ste ho na etikete spozorovali? Ide o riboflavín. Prekvapenie – je to vitamín B2!

5. Vajíčka zvyšujú cholesterol

Vajcia boli doposiaľ veľmi obľúbenou potravinou. A to až dovtedy, kým neprišla na scénu informácia, že negatívne vplývajú na hladinu cholesterolu. Niekoľké štúdie totiž preukázali, že vedú k zvýšeniu celkového cholesterolu. Avšak, to by ste museli jesť vajcia dennodenne a vo veľkom množstve.

Ale pozor! Počas týchto štúdii sa viackrát potvrdilo, že zvyšujú HDL cholesterol (dobrý) a znižujú hladinu triglyceridov. Vajcia teda určite odporúčame, ale s mierou.

6. Čokoláda nie je zdravá

Konzumácia čokolády bola odpradávna považovaná za neprípustnú, hlavne ak chcel človek schudnúť. Dnes je tomu inak. Čokoláda, ktorej obsah kakaa presahuje 70%, má na telo blahodárne účinky. Aké? Pôsobí ako afrodiziakum, antioxidant a pozitívne vplýva na krvný tlak, zdravie ciev a srdca. Zaraďte preto kúsok kvalitnej horkej čokolády do svojho jedálnička. Zaženiete chuť na sladké, zamaškrtíte si a ešte aj podporíte zdravie.

Trápi vás závislosť na čokoláde a sladkostiach? Náš návod vám pomôže.

7. Z nízkotučných potravín schudnete

Ak predstavujeme známe mýty o jedle, rozhodne tento mýtus nemožno opomenúť. Určite nám dáte za pravdu, že produkty s označením nízkotučné potraviny považujete nielen za vhodné do diéty, ale aj za zdravšie. Nečudo. Na internete sa môžete dočítať, že strava chudobná na tuky vedie k rýchlej strate hmotnosti.

Nie je to úplne tak. Produkty, ktorých obsah tukov je skutočne nízky, sú naopak obohatené o veľké množstvo cukrov. Preto pozorne čítajte eitkety výrobkou. Na druhej strane nebojujte s príjmom tukov. Tuky sú dôležité pre pamäť a správne fungovanie nervového systému.

8. Soľ je škodlivá

Medzi populárne mýty o jedle patrí aj názor, že soľ (chlorid sodný) je škodlivá a mali by sme sa jej v strave vyhýbať. Avšak, vedeli ste, že soľ je bežnou súčasťou nášho organizmu? Dostatok iódovanej jedlej soli je dôležitý napríklad pre správnu funkciu štítnej žľazy. Samozrejme, na príliš vysokú konzumáciu slaných jedál by si mali dať pozor ľudia s vysokým tlakom.

9. Denný príjem tekutín by mal byť 2,5 litra alebo 8 pohárov vody

Zovšeobecňovať pitný režim a množstvo tekutín je hlúposť. To totiž závisí od viacerých faktorov. Od veku, hmotnosti, denného výdaja alebo napríklad aj od teploty. Počas chladnejších dní postačí menšie množstvo, než počas horúčav, kedy je potenie intenzívnejšie. Odporúčame čistú vodu, čaje a minerálku.

Pitný režim pri cvičení

10. Počas jedenia sa nesmie piť

Tento mýtus neustále koluje medzi verejnosťou a je postavený teórii, že čistá voda zrieďuje koncentráciu žalúdočnej kyseliny- HCl. Na základe uvedeného zriedenia by sa mala funkcia žalúdočných tráviacich štiav znížiť a tak zhoršiť trávenie. Omyl. Ak by to malo byť pravdou, museli by ste počas jedenia vypiť niekoľko litrov tekutín, čo sa samozrejme nestane. Naopak, konzumácia jedla a súčasné popíjanie tekutín (alkoholických alebo nealkoholických) vraj trávenie stimuluje a zlepšuje.

Tak čo? Našli ste v článku mýty o jedle, o ktorých ste už počuli? Nebodaj ste boli doteraz presvedčení, že sa zakladajú na pravde? Ak áno, tento článok splnil svoj účel.Poznáte ďalšie zaujímavé mýty o jedle? Sem s nimi, neváhajte sa s nami o ne podeliť v komentároch pod článkom.

Mýty o jedle, ktoré vás šokujú!
5 (100%) 5 hlasov
Marika Čierniková

8 rokov sa venujem fitness modelingu. Zdravá a vyvážená strava je podľa mňa pri cvičení i chudnutí najdôležitejšia. Snažím sa zdieľať svoje skúsenosti a poradiť každému, kto sa nevie vymaniť z nekonečného blúdneho kruhu. Okrem cvičenia rada cestujem a pečiem chutno-zdravé dobroty. :-)

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *