NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Choroby a ochorenia

Otrava jedlom – prejavy, príznaky a všetko, čo potrebujete vedieť

Zdieľať

Všetky potraviny prirodzene obsahujú malé množstvo baktérií. Zlá manipulácia s potravinami, nesprávne varenie alebo nevhodné skladovanie môže viesť k navýšeniu ich počtu. To potom zapríčiňuje bolesti brucha, silné kŕče, zvracanie a hnačku. Otrava jedlom môže nastať veľmi jednoducho. Aj keď táto choroba v mnohých prípadoch nebýva vážna, je dôležité ju dokázať rozpoznať a vedieť nie len to, ako s ňou bojovať, ale aj ako jej predchádzať. Pozrite sa aké sú príznaky, prejavy, čo jesť a robiť v prípade otravy jedlom.

Otrava jedlom príznaky, prejavy a liečba

Čo je otrava jedlom?

Je to v podstate ochorenie súvisiace s výživou spôsobené konzumáciou kontaminovaného jedla. Pri väčšine ľudí dôjde k zlepšeniu stavu už do niekoľkých dní aj bez výraznejšej liečby.

Najčastejšie je otrava z jedla spôsobená baktériami a vírusmi. Príznaky a ich závažnosť závisia od toho, ktorá baktéria alebo vírus potravinu kontaminovali. Tie, ktoré spôsobujú najviac ochorení a najzávažnejšie príznaky či prejavy sú: Salmonela, Norovírus, Kampylobaktéria, E.coli, Listéria a Clostridium perfringens.

Najznámejší paraziti, ktorými sa môžeme nakaziť z jedla sú pásomnice a škrkavky. Najviac hospitalizácií a úmrtí však spôsobuje toxoplazma gondii. Menej sa vyskytuje otrava jedlom spôsobená toxickými látkami. Môžu to byť prírodné toxíny (nachádzajúce sa v niektorých druhoch húb a rýb) alebo chemické toxíny (pesticídy alebo melamíny).

Ako môže vzniknúť otrava z jedla?

Ku kontaminácií potravín môže dôjsť v hociktorej fáze: počas výroby, spracovania či varenia.

Kontaminácia a teda otrava jedlom môže nastať najmä v nasledujúcich situáciách:

  • jedlo nie je dostatočne tepelne upravené (najmä mäso),
  • potraviny, ktoré sa musia udržiavať v chlade pri teplote pod 5 °C, sú nesprávne uchované,
  • varené jedlo sa uchováva dlhú dobu mimo chladničky,
  • jedlo kontaminovala dotykom chorá osoba, prípadne osoba, ktorá bola v kontakte s chorými,
  • dôjde ku skríženej kontaminácií (keď sa škodlivé baktérie šíria medzi potravinami, povrchmi a používanými prostriedkami).

Najnebezpečnejšia otrava jedlom

Otrava botulotoxínom – teda klobásovým jedlom, sa môže prejaviť za 12 hodín, ale aj o 3 dni. Táto otrava jedlom sa neprejavuje len bolesťami brucha, hnačkami či zvracaním. Objaviť sa môže tiež ochrnutie, ťažkosti s dýchaním, prehĺtaním, dvojité videnie alebo chrapľavý hlas. V takomto prípade treba okamžite volať záchranku, pretože je potrebné podať protijed.

Lekára vyhľadajte aj vtedy, keď v hnačke či vývratkoch uvidíte krv, vidíte rozmazane, tŕpnu vám končatiny, nemôžete sa vymočiť alebo máte horúčku nad 39 °C.

Citlivosť na lepok a celiakia môže spôsobovať bolesť brucha.

Príznaky a prejavy otravy jedlom

Príznaky otravy z jedla sa väčšinou dostavia do pár dní od nakazenia, no nemusí to platiť vždy. Otrava jedlom a jej príznaky sa môžu dostaviť do pár hodín, ale aj do niekoľkých dní od kontaktu s kontaminovanou potravinou. Inkubačná doba sa líši od pôvodcu ochorenia.

Medzi najčastejšie príznaky otravy z jedla patrí:

  • nevoľnosť, nutkanie na vracanie – nauzea,
  • zvracanie a hnačka,
  • kŕčovité bolesti v oblasti žalúdka a bolesti brucha,
  • nedostatok energie a slabosť,
  • strata chuti do jedla,
  • vysoká teplota (horúčka),
  • bolesti svalov,
  • a v neposlednom rade sa otrava jedlom prejavuje aj zimnicou.

Vo väčšine prípadov tieto príznaky otravy ustúpia do pár dní a dôjde k úplnému uzdraveniu.

Liečba, čo robiť a čo jesť

Ako už viete, ľahká otrava jedlom odznie sama, takže nie je potrebné vyhľadávať lekársku pomoc. Nie je ale vhodné podávať lieky proti zvracaniu a hnačke (okrem čierneho uhlia), pretože by mohli spomaliť vylučovanie baktérií z tela.

Taktiež by ste mali zabrániť dehydratácií, pretože pri hnačke a zvracaní telo vylučuje množstvo tekutín. Najlepšie je piť vodu, kde môžete rozpustiť aj trochu soli alebo bylinkové čaje, napríklad harmančekový a čierny čaj. Skúsiť môžete aj zriedený roztok cukru, glukózy alebo medu.

Najedzte sa až vtedy, keď budete mať pocit, že to zvládnete. Začínajte malými porciami a ľahkými jedlami. Výbornou voľbou je strava pri podráždenom žalúdku, kde patria sušienky, ryža, staršie rožky či nemastné zemiaky.

Ďalšiu vec, ktorú treba pri liečbe spraviť je dopriať si čo najviac oddychu. Telo si musí odpočinúť, aby zvládalo bojovať proti otrave. Ak sa príznaky po pár dňoch domácej liečby nezlepšia, skúste sa obrátiť na svojho všeobecného lekára. Návštevu príliš dlho neodkladajte.

TIP: Diéta po hnačke a vracaní – pozrite sa čo jesť a ako sa stravovať.

Návšteva lekára a vyšetrenie rakoviny.

Ako predísť otrave z jedla?

Niektorým otravám sa nevyhnete ani v prípade, že budete veľmi opatrný. Existuje však veľa spôsobov, ako môžete šancu na otravu z jedla aspoň čiastočne znížiť.

  • Surové mäso krájajte vždy na jednej doske, ktorú nebudete používať na nič iné. Mala by byť drevená, pretože drevo má antibakteriálne účinky. Vždy po použití dosku umyte horúcou vodou a saponátom.
  • Mäso do chladničky položte do nejakej nádoby, napríklad do misky, aby z neho nekvapkala šťava na ostatné potraviny.
  • Dôkladne preskúmajte potraviny v obchode, hlavne ak sa jedná o mliečne a mäsové výrobky. Ak majú potraviny porušený obal, tak ich rozhodne nekupujte.
  • Nejedzte potraviny po záruke a vždy si kontrolujte dátum spotreby.
  • Ak ste si kúpili tavený syr alebo nátierku v črievku, neotvárajte ju zubami, pokým ste črievko poriadne neumyli. Ale aj tak je najbezpečnejšie, keď ho prepichnete nožíkom či vidličkou.
  • Otvorené výrobky, ktoré sa nedajú opätovne zavrieť skonzumujte priamo, nevkladajte ich späť do chladničky.
  • A snáď to najdôležitejšie – UMÝVAJTE SI RUKY pred akoukoľvek manipuláciou s jedlom.
  • Nejedzte jedlo z obalu, ktorý bol nafúknutý alebo počujete unikať plyn pri jeho otváraní. Najčastejšie sa to stáva pri obale s jogurtov alebo konzervách.
  • Pokrmy vždy treba dôkladne prevariť, prepiecť alebo inak tepelne upraviť. Dodržujte tiež aj správny čas tepelnej úpravy jedla.

Rizikové skupiny

  • Seniori – ako človek starne, môže váš imunitný systém reagovať pomalšie a nie tak účinne voči infekciám a nákazám, ako je u mladších ľudí. Otrava jedlom je nebezpečnejšia.
  • Dojčatá a malé deti – ich imunitný systém nie je ešte plne vyvinutý a tak odolný ako v dospelosti.
  • Ľudia s chronickým ochorením – ľudia, ktorí trpia chronickým ochorením, ako je cukrovka alebo AIDS, prípadne prechádzajú chemoterapiou či rádioterapiou, tie taktiež znižujú imunitu človeka a tým aj obranné účinky proti otrave z jedla.

Dodržiavajte hygienu a vyhnete sa problémom

Otrava jedlom je veľmi nepríjemná komplikácia, ktorej sa za svoj život vyhne málokto z nás. Aj keď otrava z jedla nebýva väčšinou vážna, je dôležité to rozpoznať. Ak sa jej chcete vyhnúť, dodržiavajte zásady hygieny nie len doma, ale aj keď pocestujete do zahraničia. Práve na dovolenke má otravu jedlom najviac ľudí Vyskúšajte aj uvedené tipy, ako predísť týmto problémom a vždy dávajte pozor pri manipulácií s jedlom. Ak máte nejaké ďalšie účinné tipy ako sa vyhnúť otrave z jedla, napíšte nám ich dolu do komentárov.

Otrava jedlom – prejavy, príznaky a všetko, čo potrebujete vedieť
5 (100%) 4 hlasov
Marika Čierniková

8 rokov sa venujem fitness modelingu. Zdravá a vyvážená strava je podľa mňa pri cvičení i chudnutí najdôležitejšia. Snažím sa zdieľať svoje skúsenosti a poradiť každému, kto sa nevie vymaniť z nekonečného blúdneho kruhu. Okrem cvičenia rada cestujem a pečiem chutno-zdravé dobroty. :-)

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *