Tráviace enzýmy v tele (sprievodca)

Tráviace enzýmy sú neoddeliteľnou súčasťou fungujúceho tráviaceho traktu. Na čo ich vlastne potrebujeme? Máme ich v tele nedostatok a je potrebné ich suplovať? Čítajte ďalej, my vám na tieto otázky odpovieme.

Pozrite sa čo môže spôsobiť, keď tráviace enzýmy v tele chýbajú a je ich nedostatok.

Tráviace enzýmy a ich funkcia

Ľudské telo je obdivuhodné. Predstavte si, že na raňajky zjete obložený chlieb s maslom, šunkou, zeleninou, zapijete to pohárom mlieka a cestou do práce si pochutíte na jabĺčku.

Telo si s touto kombináciou rôznych potravín hravo poradí. Rozloží ich najrôznejšie vstrebateľné živiny, ktoré pre svoje fungovanie potrebuje. Ako to dokáže? Bez tráviacich enzýmov by to bolo nemožné.

Enzýmy sú substancie proteínovej povahy fungujúce ako katalyzátory a sú nevyhnutné pre priebeh chemických reakcií.

V prípade tráviacich enzýmov máme na mysli chemické reakcie, pri ktorých dochádza k tráveniu a vzniku jednoduchších látok (tuky, cukry a aminokyseliny), ktoré bunky využívajú pre svoju funkciu.

TIP: Naučte sa ako odstraňovať problémy s trávením a efektívne im predchádzať.

Proces trávenia a prítomnosť jednotlivých enzýmov

Trávenie je proces pozostávajúci z viacerých krokov a ich poradie je dané poradím orgánov tráviaceho traktu.

Odhryznuté sústo prechádza cez ústa a pažerák do žalúdka, cez duodenum do ďalších častí tenkého čreva a nasleduje hrubé črevo. Nestrávené zvyšky potravy opúšťajú tráviaci trakt vo forme stolice konečníkom von z tela.

Proces trávenia by sa bez tráviacich enzýmov nezobišiel.

Ústna dutina

Možno ste si doteraz mysleli, že ústa nám slúžia len na odhryznutie a prehltnutie potravy. To by ste ich teda pekne podcenili.

V ústach dochádza ku kontaktu s prvou tráviacou šťavou – so slinami. Sliny sa produkujú počas celého dňa a ich celkové denné množstvo môže prevýšiť až 2 litre.

Sliny obsahujú tieto tráviace enzýmy:
  • Mucín – premiešava sa s potravou, sústo obalí a umožňuje jeho ľahšie prehltnutie. Má význam pri trávení mlieka, pretože s mucínom zmiešané mlieko v žalúdku vytvára drobné hrudky, ktoré sú ľahšie stráviteľné.
  • Lyzozým – nezúčastňuje sa trávenia, má antibakteriálny účinok.
  • Slinná alfa-amyláza (ptyalín) – začína štiepenie škrobu v ústnej dutine a je aktívna až do zmiešania potravy so žalúdočnou šťavou v žalúdku. Práve preto je veľmi dôležité jesť pomaly, potravu v ústach dostatočne rozžuť a tým zabezpečiť dostatočné natrávenie škrobových jedál.

Žalúdok

Zabudli sme na pažerák? Nie, nezabudli. V pažeráku však k žiadnemu tráveniu nedochádza. Ďalším miestom trávenia je žalúdok. Žalúdočná šťava má nízke pH, čo umožňuje činnosť enzýmov:

  • Pepsín – ide o enzým, ktorý štiepi bielkoviny na menšie peptidy (reťazce aminokyselín).
  • Žalúdočná lipáza – už z názvu je zrejmé, že bude štiepiť lipidy (tuky). Veľký význam má u dojčiat a malých detí, pretože štiepi tuk v mlieku a smotane. Ten sa ďalej trávi v tenkom čreve.
  • Gelatináza – dôležitá pre trávenie proteoglykánov mäsa.
  • Chymozým – je to enzým spôsobujúci zrážanie mlieka.
  • Žalúdočná amyláza – podieľa sa na trávení cukrov.

Tenké črevo

Najmä v tejto časti tráviaceho traktu dochádza ku konečnému tráveniu bielkovín, tukov a cukrov. Do tenkého čreva, v časti inak nazývanej duodenum, vyúsťuje vývod pankreasu a žlčníka, ktoré sú zdrojom ďalších tráviacich štiav.

Na trávení cukrov sa podieľajú tráviace enzýmy:

  • pankreatická a-amyláza – enzým, ktorý pokračuje v trávení škrobu
  • Disacharidázy  tráviace enzýmy črevnej steny štiepiace disacharidy na monosacharidy. Disacharid sacharóza je štiepený enzýmom sacharáza, maltóza maltázou a disacharid laktóza sa rozkladá laktázou. Týmto štiepením vznikajú monosacharidy (glukóza, fruktóza, galaktóza), ktoré sa vstrebávajú priamo do krvi a sú využiteľné bunkami.

Čo sa týka tukov, v tenkom čreve dochádza k ich emulgifikácií žlčovými kyselinami a k tráveniu, ktoré zabezpečujú tráviace enzýmy:

  • pankreatická lipáza
  • cholesterolesteráza
  • fosfolipáza A2

Bielkoviny prijaté v potrave, natrávené v žalúdku podliehajú dokončeniu trávenia v tenkom čreve za pomoci enzýmov. Konečným produktom, ktorý sa v čreve vstrebáva sú aminokyseliny. Medzi enzýmy štiepiace bielkoviny patria:

  • trypsín
  • chymotrypsín
  • elastáza

Tráviace enzýmy a ich nedostatok + príznaky

Príznaky závisia od typu daného enzýmu, ktorý chýba alebo ho je nedostatočné množstvo. Medzi tie najčastejšie príznaky patria tráviace ťažkosti zahŕňajúce:

  • bolesť brucha, kŕče
  • nadúvanie
  • grganie, zvracanie
  • zápcha, hnačka (diéta po hnačke)
  • mastná stolica

Nedostatok tráviacich enzýmov následne spôsobí nedostatok určitých živín. Práve ten sa odzrkadlí aj na ďalších orgánoch:

  • kožné vyrážky, akné
  • nadmerné vypadávanie vlasov
  • lámavosť nechtov
  • podvýživa
  • únava a ospalosť počas dňa
  • bolesti hlavy

Ako vyriešiť problémy s trávením rýchlo a účinne.

Príčiny nedostatku tráviacich enzýmov

Ak chcete prísť na príčinu, základom je zaznamenávanie potravín, ktoré ste konzumovali a zrejme vyvolali tráviace ťažkosti. Týmto spôsobom si dokážeme zúžiť skupinu potravín, ktorej trávenie nám robí problémy.

PRÍKLAD: Pre lepšiu predstavu si dáme za príklad intoleranciu (neznášanlivosť) laktózy. Laktóza je mliečny cukor nachádzajúci sa v mliečnych výrobkoch, ktorá je štiepená laktázou. Pokiaľ už máte podozrenie, že sa vaše príznaky prejavia po konzumácií mliečnych produktov, je potrebné ich na určitý čas vysadiť. Takto zistíte, či sa váš zdravotný stav zlepšil alebo nie. Následne zaraďte mlieko opäť do jedálnička a v prípade intolerancie sa príznaky opäť objavia.

Pre potvrdenie alebo vyvrátenie nedostatku tráviacich enzýmov a liečbu je však dôležitá návšteva lekára.

Čo robiť ak trpím deficitom tráviacich enzýmov?

Teraz, keď už poznáme ich funkciu, tak si vieme predstaviť dôležitosť ich dostatočnej produkcie. Ale čo keď naše telo produkuje nedostatočné množstvo tráviacich enzýmov? Vtedy prichádza na rad lekárska odborná pomoc. Tú však môžeme podporiť aj zmenami nášho doterajšieho stravovania.

Tráviace enzýmy a ich tvorbu podporíme nasledovne:
  • na jedlo si urobte čas – jedzte pomaly a potravu poriadne spracujte v ústach, zmiešajte ju so slinami. Aj takýto jednoduchý návyk dokáže zlepšiť proces trávenia.
  • jedzte viac surových a čerstvých potravín – máme na mysli ovocie a zeleninu, ktoré neprešli tepelnou úpravou. Týmto spôsobom dostanete do tela množstvo dôležitých enzýmov.
  • zaraďte do jedálnička čo najmenej spracované potraviny
  • doplnky výživy s obsahom tráviacich enzýmov – tie sú špeciálne navrhnuté na podporu trávenia v žalúdku a tenkom čreve.
  • 20 minút pred jedlom pite čistú vodu s citrónom – voda má pozitívny vplyv na produkciu žalúdočnej a pankreatickej šťavy. Mala by byť nie príliš teplá ani studená, najlepšie izbovej teploty (dodržujte

Pri prvých príznakoch nič neodkladajte

V našej populácii nie sú problémy s trávením a neznášanlivosť potravín zriedkavým javom. Hoci nejde o žiaden príjemný zdravotný stav, skorou diagnostikou a liečbou skombinovanou so zdravým životným štýlom je možné dosiahnuť skvelé výsledky a zlepšenie zdravia.

TIP: Ako zlepšiť trávenie a zlepšiť stravovanie, aby ťažkosti odzneli?

Tráviace enzýmy v tele (sprievodca)
4.9 (97.5%) 8 hlasov

Pridať komentár