NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Choroby a ochorenia Zaujímavosti

Cholesterol hodnoty – kedy ste v poriadku a kedy nie?

Zdieľať

Namerali vám na preventívnej prehliadke zvýšený cholesterol? Nerobte paniku a unáhlené závery. Zvýšená hladina cholesterolu ešte nemusí znamenať nič zlé. Naučíme vás rozpoznať rozdiely medzi dobrým a zlým cholesterolom a zároveň sa pozrieme na to, aká je optimálna hodnota cholesterolu.

Cholesterol a jeho optimálne hodnoty.

Cholesterol a jeho funkcia

Cholesterol je látka steroidnej povahy, ktorá tvorí dôležitú a nepostrádateľnú súčasť organizmu. Je súčasťou bunkových membrán a rôznych bunkových štruktúr. Podieľa sa na vnútrobunkovej a medzibunkovej komunikácii i vedení nervových vzruchov. Cholesterol je nevyhnutný pre syntézu hormónov nadobličky, pohlavných hormónov, žlčových kyselín či vitamínu D. Ako vidíte, jeho úloha je pre správnu funkciu tela veľmi podstatná.

Zdroje cholesterolu – poznáte ich?

Myslíte si, že množstvo cholesterolu ovplyvňuje iba strava? Nie je to pravda. Hoci je bežná strava bohatá na cholesterol, telo si denne nasyntetizuje až 500 mg cholesterolu. Cholesterol je teda aj endogénnou zlúčeninou, ktorá je tvorená denne v pečeni, obličkách či črevách.

Množstvo endogénne vytvoreného cholesterolu je však individuálne. V zdravom a dobre fungujúcom organizme existuje totiž systém spätnej väzby, a teda ak je v potrave zvýšený jeho príjem, telo syntetizuje cholesterolu menej. Aké je to telo inteligenté, však?

HDL, LDL, VLDL – čo to znamená?

Vo výsledkoch krvných testov, v odborných článkoch alebo na internete ste sa už určite stretli so skratkami HDL, LDL, VLDL. Len málokomu je však jasné, čo tieto skratky v skutočnosti znamenajú.

Cholesterol sa v tele viaže na proteíny a vytvára – lipoproteíny. V takej forme je transportovaný krvou na miesta, kde je potrebný. Tieto lipoproteíny možno podľa veľkosti a hustoty rozdeliť:

  • HDL – vysoko denzný lipoproteín, označovaný často za dobrý cholesterol, pretože jeho množstvo odzrkadľuje schopnosť vylučovať prebytočný cholesterol.
  • LDL – nízko denzný lipoproteín, je takzvaný zlý cholesterol. Jeho zvýšené množstvo vedie k usadzovaniu cholesterolu v stenách ciev, k ateroskleróze a ďalším kardiovaskulárnym ochoreniam. Jeho hodnoty a množstvo si treba strážiť.
  • VLDL- veľmi nízko denzný lipoproteín, ktorý je bohatý na triacylglyceroly (TAG). Tie zvyšujú množstvo LDL a znižujú HDL. Možno ich preto označiť za zlé tuky.

Normálne a optimálne cholesterol hodnoty

Pri vyšetrovaní hladiny lipidov v krvi sa môžeme stretnúť so stanovovaním celkového cholesterolu. Za normálnych okolností by jeho množstvo v krvi malo byť približne 5,00 mmol/l (milimolov v litri krvi). Hodnoty v rozmedzí 5,00 – 6,5 mmol/l sú označované za zvýšené. Spozornieť by ste však mali, ak hodnoty celkového cholesterolu prekročia hranicu 6,5 mmol/l.

Za normálne hodnoty HDL sa považujú všetky nad 1,3 mmol/l. V prípade LDL sa hodnotia ako fyziologické hodnoty do 3,9 mmol/l. Čím je však jeho množstvo vyššie, tým väčšie je aj riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Dôležitejší a pre zhodnotenie stavu zdravia preukázateľnejší je však pomer zlého LDL a dobrého HDL cholesterolu a ich vzťah ku celkovému cholesterolu. Za optimálny pomer je považovaný 3:1 (LDL:HDL).  Rovnako je dôležitý pomer TAG (triacylglycerolov) k dobrému HDL cholesterolu. Ideálnym výsledkom je, ak percento HDL z celkového cholesterolu je nad 24 %. Naopak, je preukázané, že TAG by nemal presiahnuť 2 % z HDL.

Tabuľka – hodnoty cholesterolu

g/l mmol/l vysvetlenie
< 2 < 5,16 primeraná hodnota
2 – 2,39 5,16 – 6,18 hraničná hodnota
> 2,39 > 6,18 vysoká hranica

Máte vysoké hodnoty cholesterolu?

Všetkého veľa škodí. Rovnako je to aj s cholesterolom. Bohužiaľ, diagnóza s názvom hypercholesterolémia (vysoký cholesterol) nebolí. Považuje sa za tichého zabijaka. Nadmerné množstvo cholesterolu v krvi je veľký rizikový faktor kardiovaskulárnych ochorení a metabolického syndrómu. Znižovanie poddajnosti ciev, upchávanie tvoriacimi sa aterogénnymi plakmi a následné upchatie cievy je život ohrozujúcim stavom.

Čo teda robiť? Veľmi dôležitý je záchyt tohto ochorenia u obvodného lekára a následná liečba. Cholesterol sa vyšetruje z odobranej krvi. Podstatou liečby je odhalenie príčiny vzniku, úprava jedálnička a zvýšenie fyzickej aktivity, až napokon farmakologická liečba. Okrem toho je vhodné obmedziť fajčenie. Fajčenie totiž poškodzuje cievnu stenu a to, spolu s vysokou hladinou cholesterolu zvyšuje riziko aterosklerózy.

TIP: Diéta pri vysokom cholesterole môže byť riešením vašich problémov s cholesterolom.

Vysoký cholesterol a jeho príčiny

Vysoké množstvo cholesterolu, častoktrát označované aj ako hypercholesterolémia alebo dyslipidémia, môže mať rôzne príčiny a ich kombinácie. Medzi tie najčastejšie príčiny patrí:

  • genetika – vrodené poruchy metabolizmu tukov
  • nadmerný príjem tukov v strave a obezita
  • nezdravý životný štýl
  • cukrovka
  • ochorenia štítnej žľazy
  • tehotenstvo
  • lieky
  • stres

Zakázané potraviny pri vysokom cholesterole:

  • vnútornosti, mastné, údené mäso, paštéty
  • margaríny, bravčová masť, stužené tuky
  • vyprážané jedlá
  • tučné mliečne výrobky, zmrzlina, majonézy
  • smotanou zahustené polievky
  • fast food
  • váječné šaláty, omeleta (pozri vajcia a cholesterol)
  • veľké množstvá orechov
  • sladkosti
  • alkohol
  • nápoje s vysokým obsahom cukru

Vhodné potraviny pri vysokom cholesterole:

  • ryby, kuracie, morčacie mäso
  • ľanový, olivový olej
  • nízkotučné mliečne produkty
  • ovocie a zelenina
  • strukoviny
  • celozrnné výrobky
  • v menšom množstve vajcia
  • čokoláda s vysokým obsahom kakaa
  • ovocné džúsy, minerálne vody a čaje

Nízka hladina cholesterolu

A aby sme nezabudli, zmena množstva cholesterolu môže byť aj opačným smerom. Hoci sa o tom hovorí menej, ani nízky cholesterol nie je v poriadku. Nízke hladiny cholesterolu môžu viesť poruchám vstrebávania vitamínov a živín, k zhoršeniu nervových funkcií, nálady a k depresiám. Príčiny môžu byť rôzne, napríklad diéta, ochorenia pečene, lieky.

Ako vidíte, cholesterol je skutočne dôležitá zložka nášho tela a neodmysliteľná súčasť potravín. Na druhej strane je však aj veľkým rizikovým faktorom niektorých ochorení. Napríklad, jeho vysoké množstvo v krvi vedie k ateroskleróze, ktorá môže skončiť infarktom a následne až smrťou. Pravidelnou prehliadkou u lekára, skorým záchytom hypercholesterolémie alebo naopak hypocholesterolémie, správne nastavenou liečbou i zmenou životného štýlu tomu môžeme predísť.

Cholesterol hodnoty – kedy ste v poriadku a kedy nie?
5 (100%) 5 hlasov
Marika Čierniková

8 rokov sa venujem fitness modelingu. Zdravá a vyvážená strava je podľa mňa pri cvičení i chudnutí najdôležitejšia. Snažím sa zdieľať svoje skúsenosti a poradiť každému, kto sa nevie vymaniť z nekonečného blúdneho kruhu. Okrem cvičenia rada cestujem a pečiem chutno-zdravé dobroty. :-)

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sleduj náš Instagram