NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Choroby a ochorenia

Strava po operácií hrubého čreva

Zdieľať

Pravidlá starostlivosti po operácii niektorej časti tráviaceho ústrojenstva sa od seba líšia. Medzi najmenej závažné operácie patrí nekomplikované vyňatie slepého čreva, úplne inú situáciu znamená napríklad resekcia tenkého čreva alebo operácia hrubého čreva. Ako by mala vyzerať strava po operácii hrubého čreva?

V každom prípade je potrebné dodržiavať nariadenia lekára. Pacienta poučí, ako si má ošetrovať ranu, kedy začať s rehabilitáciou, a spolu s nutričnou terapeutkou odporučí diétny režim.

Pravidlá pooperačnej starostlivosti sú zvyčajne podobné

Operačná rana – potrebuje každodennú starostlivosť. Normálna rana je ľahko opuchnutá, ružová, môže vylučovať malé množstvo číreho sekrétu a môže mať zníženú citlivosť. Ak lekár dovolí ranu namočiť, môže byť obmývaná vodou a jemným mydlom. Potom je treba jemne osušiť. Nemáčajte ranu dlhší čas vo vani ani v príliš teplej vode. Sledujte, či sa neobjavia známky infekcie (červená a teplá rana, hnisavý výtok, veľký opuch alebo krvácanie, zhoršujúca sa bolesť).

Črevná peristaltika – asi 6 týždňov po operácii môže byť črevná peristaltika porušená a stolica bude riedka a častá. Črevá po operácii zaťažujte postupne. Ideálne v pooperačnom období je podanie smoothie nápojov najprv bez vlákniny a neskôr s prídavkom vlákniny (Activia). Podávajte veľa tekutín. Niekoľko dní po operácii ale pozor na ovocie a zeleninu, zvlášť nevhodné sú tie s tuhou šupkou alebo s kôstkami. Niektoré druhy spôsobujú nadúvanie, ktoré je pre pacienta nepríjemné. Naopak vhodné sú malé porcie zrelých a mäkkých plodov – strúhané jablko, banán a pod.

Bolesť – bolesť v mieste operačnej rany je normálne, avšak v priebehu dní by mala postupne ustupovať. Lekár by mal odporučiť vhodné lieky proti bolesti na pooperačné obdobie.


Obmedzenie aktivity – zhruba šesť týždňov po operácii je potrebné sa vyvarovať väčšej fyzickej aktivity a zvlášť namáhaniu a napínaniu brušnej steny. Zo športových aktivít sa odporúča iba chôdza, ktorá je naopak dôležitou súčasťou rekonvalescencie. V pooperačnej dobe by pacient predovšetkým nemal dvíhať bremená ťažšie ako 4 kilogramy. Dosiahnutie rovnakej kondície ako pred operáciou môže trvať pomerne dlho, aj dva až tri mesiace.

Výživa po operácií hrubého čreva – v prvých dňoch po operácii je vhodná tekutá až kašovitá strava. Dôraz kladieme na dostatočný príjem plnohodnotných bielkovín, vitamínov, minerálnych látok, nenasýtených mastných kyselín a samozrejme na dostatočný pitný režim. Pacient postupne navyká na pevnú a vyváženú stravu.

Hrubé črevo a najčastejšie problémy

Hrubé črevo je dlhé zhruba 150 centimetrov a je rozdelené na tri časti (caecum, colon a rectum). Jeho hlavnou úlohou je vstrebávanie vody, iónov a zahustenie obsahu. Jeho ochorenie sa často prejavuje krvácaním, zastavením odchodu plynov a stolice alebo hnačky.

Najčastejšie zdravotné problémy

K najčastejším zdravotným problémom hrubého čreva sú divertikuly, zápaly a nádory. Niekedy sa riešenie týchto stavov nezaobíde bez razantného chirurgického riešenia, u ktorého dôjde k odstráneniu postihnutej časti a opätovnému zošitiu. Pri niektorých stavoch je potrebné črevo vyviesť na povrch brušnej steny. Nezaobídete sa bez úpravy stravy.

Ako by mala vyzerať strava po operácii hrubého čreva

Po operácii čriev je nutné dbať na dostatočný prísun tekutín. Vhodná je neperlivá voda, čaj, ovocné a zeleninové šťavy, riedené ovocné sirupy a nealkoholické pivo. Z mäsa môžete jesť hovädzie, teľacie, chudé bravčové, hydina a ryby. údeniny kvalitné šunku, jemné párky bez črievka. Pečivo biele, chlieb by nemal byť čerstvý.

Tukom by ste sa mali vyhýbať. Povolený je len kvalitný olej alebo maslo v minimálnom množstve. Vajcia by ste tiež moc nemali, maximálne ako súčasť iných pokrmov. Kyslé mliečne výrobky smiete iba podľa tolerancie.

Z príloh sú vhodné cestoviny, zemiaky, ryža aj jemný knedlík. Z polievok môžete vývary z chudého mäsa. Z omáčok si môžete pochutnať na rajské, koprovce aj sviečkovej (ak znesiete mlieko, keď tak skúste bez laktózy).

Ovocie je vhodné len lúpané a zavárané, ideálne iba u nás rastúca. Surové si môžete dopriať len banány a strúhané jablká.

Zo zeleniny je vhodná varená koreňová zelenina, špenát, pretlak, prípadne jemne krájaný hlávkový šalát, ak vám ho lekár dovolí. Z múčnikov si môžete dopriať piškótovú roládu, bublaninu, snehové pečivo alebo bielkový chlebíček.

Z korenín môžete užívať pažítku, kôpor, majorán, petržlen, rasca alebo sladkú papriku.

Vhodné úpravy pokrmov

Pokrmy môžete pripravovať varením, dusením, prípadne pečením v alobale. Vyvarujte sa kôrkam. Zahušťujte múkou opraženou nasucho a minimálne 10 minút povarenú.

Zdravý obed pre deti i celú rodinu + 4 recepty

Čo nejesť po operácií hrubého čreva

Po operácii hrubého čreva nesmiete konzumovať nápoje s obsahom alkoholu, perlivé nápoje, kávu a kakao. Ďalej nesmiete jesť tučné mäso, údené, vnútornosti, údeniny, konzervy a tučné ryby. Vylúčené sú škvarky, loj, masť aj slanina. Zakázané sú aj kysnuté knedle, hranolky, krokety, smažené zemiaky i celozrnné cestoviny.

Nevhodná je aj horčica, kečup, majonéza, ocot, instantné polievky a šaláty. Vylúčené sú aj strukoviny a huby. Mlieko a mliečne výrobky sa všeobecne zle znášajú. Je nutné to vyskúšať. Z jedálnička je potrebné vylúčiť chren, cesnak, cibuľu aj papriku, jogurty s kúskami ovocia, čokoládu, oriešky aj müslli.

Nevhodnými omáčkami sú hubová, uhorková, pečeňová, chrenová i hotovkové. Vyhnite sa tiež čerstvému ​​chlebu, celozrnnému pečivu, tučným testujú, koblihám, surové a nakladanej zeleniny.

TIP: Zaujíma vás čo jesť pred operáciou? Priniesli sme odporúčania a rady.

5.0
03
Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *