Sushi a chudnutie – prečo Japonci nepriberajú?

Japonský národ je fascinujúci hneď z niekoľkých dôvodov. Okrem iného je to jedna z takzvaných civilizovaných krajín, ktorú netrápi nadváha a obezita u väčšiny obyvateľstva.

Áno, Japonci sú všeobecne známi pre svoju veľmi štíhlu postavu, mladistvý vzhľad a dlhoveký život, často presahujúci aj 100 rokov. Západné civilizácie sa snažia odhaliť ich “tajomstvo”. Žiadny zázrak za tým nehľadajme. Japonci vyzerajú tak, ako vyzerajú preto, že žijú omnoho zdravšie ako my.

Japonská životospráva je veľmi disciplinovaná

Bohužiaľ je našim neblahým zvykom hľadať zázračné riešenia našich problémov v niečom ľahkom. Namiesto toho, aby sme sa inšpirovali životným štýlom Japoncov, zamerali sme sa na jediné – na japonské jedlo. Veľmi často tak môžeme naraziť na pozitívne články týkajúce sa tradičného japonského pokrmu sushi – ako keby ho šlo zaradiť medzi diéty na chudnutie. Tak jednoduché to však naozaj nie je a jednoznačná skratka neexistuje.

POZNÁTE HISTÓRIU SUSHI?

Kolískou sushi nie je Japonsko, ako by sme čakali, ale Čína. Pred mnohými storočiami sa čerstvo ulovené ryby nakladali medzi ryžu a umyté kamene. Ryby tak vydržali dlhšie čerstvé.

Pri procese kvasenia získavala ryža typickú nakyslú chuť (odtiaľ názov sushi = kyslá ryža).

Zhruba od 15. storočia sa začala spoločne s rybami jesť i táto ochutená ryža. Odtiaľ chýbal už len malý krôčik k vytvoreniu prvého kúsku sushi tak, ako ho poznáme dnes.

Sushi – skvelé diétne jedlo, ale zároveň aj kalorická bomba

Tradičný japonský pokrm sushi je veľmi bohatý na vitamíny A, B12, C a vitamín D, minerály, bielkoviny a omega-3 kyseliny. Všetky tieto látky sú pre zdravý organizmus nevyhnutné – posilňujú imunitu, chránia pred chorobami, znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi a podporujú cievy.

Ryžový ocot, ktorá sa pridáva do ryže, podporuje trávenie. Morské riasy, ktoré sú často súčasťou sushi, obsahujú tiež vitamíny, horčík, vápnik, jód a železo, pričom očisťujú organizmus od škodlivín. Zdravotných výhod vyplývajúcich z konzumácie sushi by sme mohli vymenovať viacero. Nás však zaujíma, či je sushi dobré na chudnutie alebo nie.

Sushi a chudnutie

Na prvý pohľad sushi vyzerá zdravo a neškodne. Obsahuje vitamíny, minerály a ďalšie živiny, ktoré zdraviu jednoznačne prospievajú. To samozrejme platí. Významnú rolu však hrá výber konkrétneho typu sushi a taktiež jeho množstvo.

Napríklad sashimi (surové ryby bez ryže) sú z pohľadu kalórii vynikajúcou voľbou. Kalórie narastajú s tučnejšími rybami ako sú makrely či sardinky. Ty sú však skvelým zdrojom bielkovín.

Hlavnou výhodou sushi je čerstvosť, obsah zeleniny a morských plodov. Problematické, ak sa bavíme o sushi v rámci redukčného jedálnička, je veľké množstvo ryže. Biela ryža obsahuje tzv. biele kalórie a čím viac ich zjeme, tým menej je možné sushi považovať za diétne jedlo. Odporúča sa skôr hnedá ryža, ktorá je o niečo zdravšia alebo tiež quinoa.

Pri sushi platí, že stačí zjesť 8 – 10 kúskov, ak nechceme po sushi priberať. Vyhnúť by sme sa tiež mali vyprážaným variantom (California maki alebo uramaki, ktoré obsahujú tučný syr či majonézu).

TIP NA ZDRAVÉ SUSHI: Ak máte naozaj veľmi radi sushi, tak vyskúšajte zdravšiu alternatívu. Namiesto krátkej bielej ryže použite quinolu obsahujúcu bielkoviny, antioxidanty a escenciálne kyseliny. Quinoa je naviac bezlepková a má nízky glykemický index.

5 dôvodov, prečo Japonci nepriberajú a nestarnú

Hľadať jediný dôvod, prečo Japonci pôsobia neustále mlado a zdravo, je holý nezmysel. Japonci proste žijú inak – lepšie, disciplinovanejšie a teda zdravšie ako my Európania.

  • Varenie inak – Japonci veľa varia na pare, restujú na grile, varia pomaly a dlho alebo fermentujú. Menej už vyprážajú na oleji.
  • Všade samá zelenina – takmer žiadne japonské jedlo sa nezaobíde bez ryže, rýb a veľkého množstva zeleniny.
  • Čaj nielen o piatej – Japonci milujú špeciálny zelený čaj Matcha – pijú ho viackrát do dňa.
  • Na prvom mieste je čerstvosť – jedlo je vždy pripravované z čerstvých sezónnych surovín.
  • Pohyb ako denná rutina – Japonci sa neustále hýbu. Auto je tu považované za luxus, preto jazdia na bicykli, chodia pešo, neustále dobiehajú na MHD.

Pripravte si sushi doma – ako na to?

Kedysi bolo sushi považované za luxusný pokrm dostupný iba v drahých reštauráciách. To je našťastie minulosťou a sushi je stále cenovo dostupnejšie. Stačí navštíviť obľúbenú čínsku, vietnamskú alebo japonskú reštauráciu, kde vám sushi pripravia z kvalitných a čerstvých surovín.

Sushi si môžete dokonca pripraviť sami doma. Nie je to nič ťažké, vyžaduje si to iba kvalitné suroviny a šikovné ruky. Ako sa hovorí, cvičenie robí majstrov.

Pozrite sa na video recept a naučte sa pripraviť chutné sushi doma:

Sushi a chudnutie – prečo Japonci nepriberajú?
5 (100%) 6 hlasov