NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Zdravé recepty

Vianočné pečivo bez cukru: Určite to ide

Zdieľať

Už sa tešíte na Vianoce a snažíte sa na ne pripraviť čo možno najstarostlivejšie? Potom celkom iste pečiete vianočné pečivo. Ostatne nastal najvyšší čas. Možno vás trochu odrádza to, že niektorí členovia domácnosti opäť odmietnu. Trebárs je situácia daná tým, že skrátka nechcú konzumovať nič nezdravého. Z toho dôvodu stavte na cukrovinky, ktoré nebudú obsahovať cukor.

Že to nejde? Omyl, takéto cukrové si bez problémov upečiete. My vám v nasledujúcich riadkoch dáme hneď 3 tipy na skvelé pečenie bez cukru, ktoré je chuťovo unikátne. Pravdupovediac, možná návšteva ani nespozná, že v ňom repný cukor obsiahnutý nie je.

Pýtate sa ako schudnúť po vianociach a nepribrať počas nich? Nejedzte napríklad vianočné perníky!

Vynikajúce marokánky bez cukru

Naším prvým tipom na zdravé recepty, ktorých nájdete viac tu, sú marokánky bez cukru. Zaobídeme sa tiež bez živočíšnych výrobkov a bielej múky.


Budeme potrebovať:

  • 100 g jemne namletých ovsených vločiek,
  • 200 g zmesi sušeného ovocia,
  • 3 väčšie lyžice obilného sirupu,
  • 100 g zmesi orechov a semienok,
  • horkú čokoládu- cca 100 g,
  • 250 ml rastlinného mlieka,
  • 1/4 lyžičky kôry z chemicky neošetreného citróna,
  • štipku soli.

Ako na to?

Najprv nakrájame sušené ovocie na malé kúsky. V hrnci následne zmiešame mlieko so sirupom. Potom pridáme orechy, soľ, ovocie, citrónovú kôru a vločky. Varíme, až vznikne hustá kaša. Z tej vytvoríme placky a pečieme na plechu s papierom na pečenie pri teplote 180 ° C. Na okrajoch marokánky zhnednú. Po vychladnutí ich máčame v rozpustenej  čokoláde.

Medové perníčky bez cukru a vajcia

Aj perníčky môžu byť zdravé. Nie je pritom nutné použiť ani vajcia, ani, bielu múku či maslo. Ostatné ingrediencie drahé nebudú. Stačí si prečítať napríklad Tesco leták a nakupovať.

Budeme potrebovať:

  • 100 g kvalitnej celozrnnej ražnej múky,
  • 1 lyžicu jačmenného sladu(sladěnka),
  • 40 g ovocnej pasty z datlí, marhúľ či sliviek,
  • 30 g kokosového oleja,
  • 1 lyžička kypriaceho prášku bez chémie,
  • 1,5 lyžičky perníkového korenia,
  • 1 lyžica rozomletého chia semienka,
  • soľ,
  • 3 lyžice vody.

Ako na to?

Najprv si v malej miske zmiešame mleté chia semienka, vajcia, vodu a necháme všetko cca 10 minút napučať. Potom v miske vyšľaháme slad, vajcia a mäkkú pastu. V druhej miske sa zmiešajú korenie, múka, kypriaci prášok a soľ. K suchej zmesi pridáme tú mokrú. Cesto miešame zhruba 5 minút. Váľať možno ihneď. Z hrubého plátu potom vykrajujeme medovníčky. Piecť budeme na 170 ° C maximálne 8 minút.

  1. Recepty na zdravé vánoční cukroví bez cukru – jimejinak.cz
  2. Čokoláda s vysokým obsahem kakaa podle vědců pomáhá snížit tlak – lidovky.cz
  3. Tesco leták aktuálny-letakomat.sk
  4. Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení? – www.dama.cz
Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *