Žalúdočné vredy liečba a diéta pri žalúdočných vredoch

Určite to všetci poznáte. Kolotoč každodenných povinností, azda iba s výnimkou víkendov začína ranným zhonom, pri ktorom vám zostane čas akurát tak na dúšok kávy. V práci chcete stihnúť toho čo najviac a prvé jedlo potom častokrát prichádza na rad až počas obeda. A ak sa k tomu pridá dlhodobý stres, či pravidelná cigareta, niet divu že sa časom môžu ohlásiť problémy so žalúdkom. Spozornieť by ste mali, ak sa bolesť žalúdka vyskytuje pravidelnejšie po konzumácii jedla a je sprevádzaná nevoľnosťou a pocitom plnosti. Môže totiž ísť o žalúdočné vredy. Ako prebieha liečba a ako vyzerá diéta pri žalúdočných vredoch?

Žalúdočné vredy a ich liečba či diéta na vyliečenie.

Súčasná hektická doba si vyberá svoju daň v podobe rôznych ochorení. Vrátane žalúdočných vredov, ktoré znepríjemňujú život až 10 % Európanov. Zaujímavé je, že žalúdočné vredy donedávna trápili skôr iba mužov. V súčasnosti to už neplatí a žalúdočné vredy komplikujú život čoraz viacerým ženám.

Ako a prečo vznikajú žalúdočné vredy?

Žalúdočné vredy môžu vzniknúť v žalúdku na miestach, kde došlo k narušeniu ochrannej hlienovej vrstvy sliznice žalúdka alebo na málo prekrvených miestach sliznice.

Na to aby nedochádzalo k poškodeniu sliznice vlastnou žalúdočnou šťavou (s obsahom kyseliny chlorovodíkovej a pepsínu), je potrebná rovnováha medzi ochrannými mechanizmami a agresívnymi faktormi. Pri zvýšenej produkcii alebo zvýšenej koncentrácii agresívnych žalúdočných kyselín totiž sliznicu žalúdka nedokáže ochrániť ani hlienová vrstva.

K ochranným mechanizmom žalúdka patrí:
  • tvorba žalúdočného hlienu
  • produkcia bikarbonátu
  • tvorba oxidu dusnatého, ktorý má vazodilatačné účinky (zlepšuje prekrvenie sliznice žalúdka) a tvorba prostaglandínov

Poďme sa teda spoločne pozrieť na faktory, ktoré môžu zapríčiniť narušenie rovnováhy ochranných mechanizmov a prispieť k vzniku žalúdočných vredov.

Pozor na  Helicobacter pylori

Helicobacter pylori sa usídľuje v sliznici žalúdka a dvanástnika. Táto baktéria je častou možnou príčinou vzniku peptických žalúdočných vredov, pretože jej prítomnosť bola preukázaná až u 80 % žalúdočných vredov. Jej výskyt v tele môže zároveň spôsobiť chronický aktívny zápal sliznice žalúdka (gastritídu). Navyše, ak sa tento zápal poriadne neprelieči, tak spôsobí nielen zhoršenie liečby vredov, ale po niekoľkoročnom pôsobení v tele človeka môže prísť aj rakovina žalúdka.

Zdrojom infekcie býva väčšinou chorý človek alebo niektoré zvieratá. Infekcia sa prenáša ústami do tráviaceho traktu, ide teda o jednu z chorôb tzv. „špinavých rúk“. Prevenciou je dôsledné dodržiavanie hygienických návykov.

TIP: Prečítajte si viac o rakovine žalúdka, ktorá v poslednom desaťročí postihuje čoraz viac ľudí.

Dajte stop fajčeniu.

Rovnováhu narúša tiež káva, alkohol a cigarety

Narušenie rovnováhy ochranných mechanizmov alebo potom zhoršenie celkového zdravotného stavu, či spomalenie procesu hojenia žalúdočných vredov môže mať na svedomí popíjanie kávy, alkoholu no a tiež fajčenie cigariet.

Pokúste sa skoncovať s fajčením, poprípade ho aspoň obmedzte na minimum. Káva a alkoholické nápoje tiež dráždia žalúdočnú sliznicu, preto ich konzumáciu minimalizujte. Ak už neviete odolať obľúbenej káve, tak si doprajte jej zdravšiu verziu – zelenú kávu. Nepite však kávu nalačno.

Eliminujte stres, ak je to možné obmedzte aj lieky

Stres a lieky môžu stáť za znížením tvorby hlienu v žalúdku či nedostatočným prekrvením sliznice žalúdka. Zbavte sa stresu a obmedzte nadmernú konzumáciu liekov. Predovšetkým anelgetík a liekov obsahujúcich kyselinu acetylsalicylovú.

Znížením nadmernej konzumácie liekov máme na mysli obmedzenie iba tých liekov, ktoré sú voľne dostupné v lekárni, teda ich výdaj nie je viazaný na lekársky predpis. V žiadnom prípade bez konzultácie s lekárom neprestávajte užívať akékoľvek lieky, ktoré vám predpísal lekár.

Diéta pri žalúdočných vredoch

Správna diéta pri žalúdočných vredoch spočíva vo vylúčení všetkých dráždivých jedál. Z jedálneho lístka budete musieť preto vyradiť predovšetkým pikantné a korenené jedlá. Obmedzte aj konzumáciu údených jedál. Údeniny obsahujú veľa nebezpečných éčok.

V rámci diéty sa odporúča zamerať na konzumáciu jedál, ktoré vám zabezpečia dostatočný prísun vlákniny. Vláknina v potravinách pôsobí nielen preventívne, ale môže aj zlepšiť samotný proces hojenia žalúdočných vredov.

Žalúdočné vredy si vyžadujú zdravé varenie.

Dôležitou súčasťou diétneho režimu pri žalúdočných vredoch je využívanie šetrnejších a vhodnejších technologických postupov pri príprave jedál. Uprednostnite varenie a dusenie pokrmov. Vyprážané jedlá vyškrtnite z vášho jedálneho lístka úplne alebo ich konzumáciu obmedzte na minimum. Vyprážané jedlá totiž môžu dráždiť sliznicu žalúdka.

Dôležitým faktorom pri diéte je tiež striedma, ale za to pravidelná konzumácia menších porcií jedál rozdelených do obvyklých denných chodov. Pri jedení sa nikam neponáhľajte, jedlo si vychutnávajte a jednotlivé sústa poriadne rozžujte.

TIP: Zdravé stravovanie – sprievodca, ktorý vám ukáže ako jesť vyvážene a pravidelne.

Nevhodné potraviny pri žalúdočných vredoch:

  • údeniny, slanina (obsahujú éčka)
  • červené mäso, husacie, kačacie, zverina
  • strukoviny
  • majonézy
  • pikantné syry
  • pikantné koreniace zmesi
  • biele pečivo
  • cukrovinky a sladké pečivo
  • citrusové plody,maliny, ríbezle, figy, ďatle
  • zelená paprika, cesnak, reďkovky, karfiol
  • kysnuté cesto, lístkové cesto
  • sýtené a kofeínové nápoje
  • paradajkové a iné kyslé šťavy

Vhodné nápoje a potraviny pri žalúdočných vredoch:

  • chudé mäso
  • zemiaky
  • mliečne výrobky (mäkký tvaroh)
  • staršie pečivo
  • brokolica, zeler, špenát, avokádo a ďalšia zelenina
  • banány, broskyne, čučoriedky, marhule, jablká a ďalšie ovocie
  • zázvor
  • vajíčka
  • med
  • kolostrum
  • aloe vera
  • nechtíkový alebo rumančekový čaj, mrkvová alebo hroznová šťava

Ak už máte žalúdočné vredy odporúča sa tiež:

  • nekonzumovať príliš horúce a studené jedlá
  • dbať na dostatok spánku a dodržiavať primeraný oddych
  • pri príprave čaju ho nenechávať dlho lúhovať, triesloviny môžu dráždiť žalúdok

Proces trávenia by sa bez tráviacich enzýmov nezobišiel.

Liečba žalúdočných vredov

Diagnostikovanie a liečba žalúdočných vredov patrí do kompetencie lekára – špecialistu, v tomto prípade gastroenterológa. Ak máte teda dlhodobé bolesti brucha, tak určite zájdite za gastroenterológom. Tento lekár môže pomocou prístrojovej techniky a sériou laboratórnych vyšetrení stanoviť správnu diagnózu a určiť primeranú liečbu.

Liečba vredov môže spočívať v podávaní:
  • látok neutralizujúcich kyselinu chlorovodíkovú a znižujúcich pH žalúdka
  • inhibítorov protónovej pumpy, ktoré znižujú množstvo žalúdočnej kyseliny (Omeprazol)
  • antacíd
  • antibiotík, v prípade zistenia prítomnosti baktérie Helicobacter pylori
  • látok na podporu tvorby hlienu a prostaglandínov
  • sukralfátu na zabránenie tráviaceho pôsobenia pepsínu a žalúdočných kyselín

Nepodceňujte bolesti a prvé príznaky žalúdočných vredov

Ak po konzumácii jedla častejšie pociťujete bolesti žalúdka sprevádzané nechutenstvom, nevoľnosťou alebo zvracaním, neváhajte a vyhľadajte svojho lekára. Obavy nie sú v tomto prípade na mieste. Prasknutý vred a následné komplikácie vám za to určite nestoja.

Žalúdočné vredy liečba a diéta pri žalúdočných vredoch
4.9 (98.46%) 13 hlasov

1 komentár