Toto sú najnebezpečnejšie éčka v potravinách!

Na všadeprítomné éčka v potravinách sme si už akosi zvykli. Konzumujeme ich bez toho, aby sme im venovali nejakú mimoriadnu pozornosť. Z času na čas však pokojnú atmosféru okolo ich používania rozvíri informácia o škodlivosti éčok, ktorá na chvíľu vyvolá vlnu veľkého záujmu. Nie všetky éčka sú však nebezpečné. V našom článku sa zamierame iba na tie, ktorým by ste sa podľa nášho názoru mali zďaleka vyhnúť.

Nebezpečné éčka, prídavné látky a aditíva v potarvinách.

Éčka sú síce regulované, ale hojne využívané

Európska únia používanie éčok reguluje a mali by sa do potravín a nápojov pridávať iba vtedy, keď sa vlastnosti potravín nedajú upraviť iným spôsobom. Napriek tomu existuje až 26 „povolených dôvodov“, kedy je možné éčka využiť pri úprave potravín.

Najbežnejšie sa tak éčka do potravín pridávajú za účelom predĺženia trvanlivosti výrobkov, zjemnenia a zvýraznenia chuti alebo vône potravín. Legislatíva zakazuje použitie éčok na prekrytie nedostatkov potravín vzniknutých použitím nevyhovujúcich surovín. Avšak nezakazuje pridanie éčok za účelom vylepšenia, či zatraktívnenia vzhľadu potravín a preto je tento dôvod na ich použitie výrobcami potravín často využívaný.

Na rozumnom a odôvodnenom používaní istej skupiny éčok pri výrobe potravín nemusí byť nič zlé. Napokon ako sme už v úvode naznačili, nie všetky éčka predstavujú riziko pre zdravie človeka. Napríklad éčkom sú označené napríklad aj kyselina askorbová, teda vitamín C alebo neškodný kurkumín, či karamel.

TIP: Pozrite si zoznam éčok, teda zoznam emulgátorov, a zistite ktoré sú nebepzečné.

Čo sú to vlastne tie éčka?

Éčka, teda prídavné látky alebo ak chcete aditíva, sú označované na obaloch potravín písmenom „E“ spolu s trojmiestnym číselným kódom. Pod toto medzinárodné označenie spadajú všetky konzervanty, farbivá, sladidlá, topiace soli, zvýrazňovače chuti a akékoľvek iné látky používané na úpravu potravín a nápojov.

Podľa ich pôvodu, resp. spôsobu získania ich jednoducho môžeme rozdeliť na:

  • prírodné – éčka, sú získavané z častí rastlín, rias, živočíchov, nerastov, húb
  • prírodne identické – éčka, svojim zložením rovnaké ako prírodné, no vyrobené chemickými postupmi, napríklad syntézou alebo biosyntézou ( kyselina askorbová – vitamín C, E300)
  • umelé – najnebezpečnejšie éčka, vyrábané synteticky, často z ropných produktov

No a práve éčka spomenuté ako posledné, nás budú zaujímať najviac. Ide totiž o látky, ktoré sú pre telo cudzie. Vo vyšších dávkach dokonca toxické a spôsobujúce zdravotné komplikácie. Preto by ste sa potravinám s ich obsahom mali pre istotu vyhnúť.

Pozor na dusitany a dusičnany

éčka a údeniny

Dusitan draselný E249, Dusitan sodný E250, Dusičnan sodný E251 a Dusičnan draselný E252  vylúčte alebo obmedzte na minimum. Sú to veľmi silné karcinogénne látky.

Navyše môžu spôsobiť rôzne zdravotné komplikácie ako sú bolesti hlavy, kožné problémy a lapanie po dychu. Na pozore by sa preto mali mať alergici a astmatici. Konzumácia týchto látok sa neodporúča pre deti do 3 rokov. U starších detí môžu tieto éčka v potravinách spôsobovať hyperaktivitu. Niektoré zdroje dávajú do spojitosti zvýšenú konzumáciu potravín s obsahom dusitanov a dusičnanov so zvýšeným výskytom vzniku rakoviny pankreasu.

Dusičnany sa najčastejšie pridávajú do mäsových výrobkov, akými sú párky, údeniny, salámy, či klobásy z dôvodu zvýraznenia vzľadu výrobkov a predĺženia ich trvanlivosti.

Siričitany – vyhnite sa aj im!

Oxid siričitý E220, Siričitan sodný E221, Hydrogénsiričitan sodný E222, Disiričitan sodný E223, Disiričitan draselný E224, Siričitan vápenatý E226, Hydrogénsiričitan vápenatý E227 a Hydrogénsiričitan draselný E228  podobne, ako pri dusitanoch obmedzte na nevyhnutné minimum.

Siričitanom sa pripisuje zodpovednosť za náhle bolesti hlavy a nevoľnosti, astmatické záchvaty, alergie, či problémy s krvným tlakom.

Tieto prídavné látky patria medzi konzervačné látky a najčastejšie sa využívajú na konzervovanie zeleniny a ovocia. Pridávajú sa tiež do vína, nápojov, džemov a zemiakových chipsov.

Z jedálnička vylúčte benzoany

Kyselina benzoová E210, Benzoan sodný E211, Benzoan draselný E212 a Benzoan vápenatý E213 patria ku konzervantom, ktorých konzumáciu by ste mali rovnako minimalizovať. Patria k syntetickým aditívam vyrábaným ropnou frakciou benzénu, kyseliny sírovej a oxidu uhličitého.

Predovšetkým by ste mali pokiaľ možno čo najviac obmedziť Benzoan sodný E211, ktorý môže spôsobovať najväčšie zdravotné komplikácie. Môže spolupôsobiť pri vzniku rakoviny a pripisuje sa mu oslabovanie imunitného systému.

Ani ostatné éčka z tejto skupiny však na tom nie sú lepšie. Môžu vyvolať astmu a spôsobiť alergické reakcie, či kožné problémy. Niektorými odborníkmi sú považované za rakovinotvorné. Benzoany nájdete v horčici, pive, alkoholických nápojoch, pekárenských výrobkoch a sladkostiach.

Obmedzte syntetické sladidlá

Acesulfám K E950, Aspartám E951, Cyklamáty E952, Sacharín E954, Sukralóza E955, Neohesperidín E959, Neotam E961 a Soľ aspartám – acesulfámu E962 určite vylepšia nápoje a potraviny, ale vám môžu uškodiť.

Všetky uvedené sladidlá môžu spôsobovať bolesti hlavy, záchvaty, či depresie. Podľa niektorých zdrojov sa najmä konzumácia sladidla Aspartám E951 spája s poruchou správania u detí a tež so vznikom rakoviny mozgu alebo prsníkov.

Umelé sladidlá sa používajú na ochutenie nápojov, pudingov, čokolád a cukroviniek. Oveľa vhodnejšiu alternatívu k týmto umelým sladidlám predstavuje prírodné sladidlo zo stévie.

Umelé farbivá a sladidlá

Minimalizujte konzumáciu potravín s umelými farbivami

Tartrazín E102, Chinolínová žltá E104, Žltá Sunset Yellow FCF E110, Azorubín E122Allura červená E129 patria k umelým farbivám, ktoré môžu prispieť k výrazným zdravotným problémom.

Tieto synteticky vyrábané éčka môžu u niektorých ľudí vyvolať astmatický záchvat alebo spôsobiť kožné edémy a žihľavku. Zvýšenú pozornosť by ste v tomto prípade mali venovať deťom, pretože konzumácia potravín s obsahom umelých farbív môže mať vplyv na ich schopnosť koncentrácie.

Syntetické farbivá sa pridávajú do nelkoholických nápojov, cukríkov, niektorých rybích konzerv, jahodových kompótov a kokosových tyčiniek.

Potraviny vyberajte s rozumom

Éčkam sa úplne nevyhnete. A nie je to ani nevyhnutné. Ako sme už niekoľkokrát spomenuli, nie všetky éčka predstavujú riziko pre vaše zdravie. Pri nákupoch si však na obaloch potravín alebo nápojov dobre všímajte zloženie výrobku.

Výrobok ktorý má na obale podozrivo veľa éčok radšej nechajte ležať v regále a siahnite po inom. Určite sa však v rámci svojich možností pokúste vyhnúť nebezpečným éčkam spomenutým v článku. Môžete tak predísť zbytočným zdravotným komplikáciám.

Toto sú najnebezpečnejšie éčka v potravinách!
5 (100%) 13 hlasov

Pridať komentár