NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Zdravá výživa Zdravé recepty

Ľahko stráviteľné jedlá pre každý prípad

Zdieľať

Diétna chyba, vysoké pracovné tempo, stres a celkovo uponáhľaný životný štýl si neraz vyberú svoju daň v podobe tráviacich problémov. Problémy s trávením sa tak nevyhýbajú nikomu z nás a z času na čas dokážu poriadne potrápiť. Ľahko stráviteľné potraviny však prídu vhod nielen vtedy, keď telo signalizuje problém. Oceníte ich aj počas vysokých letných horúčav.

Ľahko stráviteľné jedlá a potraviny

Extrémne teploty predstavujú záťaž pre obehový i nervový systém a citlivejšie alebo oslabené osoby môžu dokonca pociťovať problémy s dýchaním. Výsledok? Každý organizmus sa s prehrievaním tela a horúčavami vysporiadáva po svojom, no určite ste si aj na sebe všimli, že nepotrebujete až tak často jesť.

Jesť treba pravidelne, pretože bez ohľadu na to, či máte tráviace problémy alebo vás sužujú letné horúčavy, telo potrebuje za každých okolností dopĺňať energiu i všetky dôležité živiny, minerály, vitamíny a antioxidanty. V obidvoch prípadoch bude teda viac ako namieste obmedziť vysoko kalorickú, tučnú stravu a nahradiť ju ľahko stráviteľnými jedlami.

Ľahko stráviteľné jedlá vo všeobecnosti

Vždy, keď je reč o ľahko stráviteľných potravinách, ako prvé pripadajú do úvahy jedlá pripravené z ovocia alebo zeleniny. Dôvody netreba snáď už v súčasnosti nikomu nejako mimoriadne predstavovať. Sú to ľahko stráviteľné jedlá, ktoré vám doprajú dostatok vlákniny a telo zásobia spomínanými minerálmi a vitamínmi. Okrem toho obsahujú veľa vody a minimum tuku.

No rovnako tak sa osvedčili tepelne neupravené ovocné šaláty vylepšené rôznymi orechmi alebo zeleninové šaláty pokvapkané olivovým olejom. V takomto prípade navyše dosiahnete optimálne zúžitkovanie vitamínov A, D, E alebo K, ktoré sú rozpustné iba v tukoch.

Odporúčané sú tiež ryby a chudé mäso, no výbornou voľbou môžu byť samozrejme cestoviny na rôzne spôsoby alebo aj celozrnné pečivo. Celozrnné pečivo môže byť napokon vítanou alternatívou ľahkej večere, raňajok, či desiaty predovšetkým v kombinácii so zdravými nátierkami.

Žiadnej chyby sa nedopustíte ani vtedy, ak siahnete po kyslomliečnych výrobkoch, jedlách s tvarohom alebo syrmi, ktoré sú zdrojom kvalitných bielkovín. Možností ako nezaťažovať telo počas letných horúčav alebo uľaviť pobolievajúcemu žalúdku je veľa. Rozhodne nič nepokazíte ak siahnete po dvoch potravinách, ktorým sme sa rozhodli venovať osobitnú pozornosť. Práve naopak. Tieto, na prvý pohľad všedné potraviny by ste mali na svojom tanieri uprednostniť.

Varené zemiaky

Ľahko stráviteľné jedlá zo zemiakov alebo aj jedlá na ktorých sú zemiaky iba ako príloha, na vašom tanieri nemôžu chýbať. Zemiaky obsahujú málo kalórií a obsahujú viac ako 60 pre telo prospešných látok. Spomenúť môžeme vitamíny zo skupiny B, vitamín C alebo minerály ako draslík, železo, horčík, zinok, či fosfor. Ak vám môžeme poradiť, pripravujte si ich v šupke. Takýmto spôsobom prípravy zabránite strate dôležitých živín.

Zdravotné účinky nielen bielej, ale aj hnedej ryže.

Hnedá alebo biela ryža

Nech už sa rozhodnete pre ktorúkoľvek alternatívu ryže, táto potravina určite nebude krokom vedľa. Ak by vás však táto téma zaujímala, tak si prečítajte naše porovnanie hnedej ryže s bielou ryžou. Ľahko stráviteľné jedlá z ryže sú perfektnou voľbou pre každého kto trpí žalúdočnými patáliami a ryža nedá zabrať ani ťažko skúšanému organizmu v lete.

Ryža, podobne ako zemiaky, obsahuje vitamíny skupiny B, mangán, fosfor, horčík, železo i zinok. Vďaka obsahu lignanov je však primeraná konzumácia ryže tiež prevenciou pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Tieto látky dokážu znižovať množstvo tuku v krvi, krvný tlak a eliminujú tiež zápal v cievach.

Osvedčené recepty pre ľahké trávenie

Ľahko stráviteľné potraviny a jedlá môžu mať rôznu podobu. Ako sme už spomínali, môžu pozostávať z rýb, chudého mäsa a rôznych príloh. Ľahko stráviteľnou pochúťkou je napríklad pečená červená paprika, ale aj iné jedlá zo zeleniny a preto bude najlepšie ak vám v nasledujúcich riadkoch ponúkneme aspoň 2 konkrétne tipy na recepty. Viac informácii o tom ako zlepšiť trávenie nájdete tu.

Zeleninové rizoto s lososom recept

Rýchle, jednoduché a ľahko stráviteľné jedlo, ktoré bude chutiť každému v domácnosti.

Ingrediencie:

  • 200 g lososa
  • 250 g ryže na rizoto
  • zeleninový vývar
  • 2 mrkvy
  • 150 g hrášok
  • 150 g kukurica
  • cibuľa
  • citrón
  • olivový olej
  • maslo
  • bylinky
  • soľ, čierne korenie

Postup prípravy:

Lososa si nakrájame na dva rovnaké kusy a dochutíme ich soľou. V panvici rozpustíme maslo, pridáme nakrájaného lososa a opečieme ho do zlatista z oboch strán. Lososa pokvapkáme citrónovou šťavou a odložíme na teplé miesto.

V hrnci si na oleji do sklovita opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme nastrúhanú mrkvu i prepláchnutú ryžu. Všetko spolu premiešame, ochutíme soľou i čiernym korením a ryžu zalejeme horúcim zeleninovým vývarom. Na miernom ohni potom za občasného miešania ryžu dusíme do mäkka. Ku koncu dusenia do ryže vmiešame hrášok i kukuricu a podľa svojej chute rizoto ešte raz dochutíme. Hrniec stiahneme z ohňa a môžeme sa venovať  samotnému servírovaniu.

Karfiolový nákyp – ďalšie ľahko stráviteľné jedlo

Medzi ľahko stráviteľné jedlá patria aj rôzne zeleninové pokrmy z hlávkovej kapusty, kelu alebo karfiolu. No a dnes vám prinášame rýchly i chutný recept na karfiolový nákyp.

Ingrediencie:

  • karfiol
  • 3 vajíčka
  • 250 g bieleho jogurtu
  • smotana na šľahanie
  • strúhanka
  • petržlenová vňať
  • soľ
  • kari korenie

Postup prípravy:

Očistený karfiol uvaríme v jemne osolenej vode do polomäkka a opatrne, aby sme sa nepopálili scedíme vodu. Karfiol dáme do väčšej misky, kde ho vidličkou alebo pučidlom na zemiaky mierne rozdrvíme na hustejšiu kašu. Následne rozbijeme vajíčka a oddelíme žĺtka od bielkov. Z bielkov vyšľaháme sneh, žĺtka zmiešame s jogurtom, smotanou na šľahanie a pridáme nadrobno nasekanú petržlenovú vňať.

Sneh i zmes zapracujeme do popučeného karfiolu, dochutíme a v prípade potreby zahustíme strúhankou. Túto masu vylejeme do pekáča alebo do misy z jánskeho skla, ktorú sme si predtým vymastili olejom. Nákyp pečieme pri 170 °C približne 30 – 40 minút. Podávame so šalátom.

TIP: Ak vás naše pokrmy inšpirovali a chcete si pripraviť ďalšie ľahko stráviteľné jedlá, pozrite si trebárs naše recepty na rýchlu a zdravú večeru.

Ľahko stráviteľné jedlá pre každý prípad
5 (100%) 3 hlasov
Marika Čierniková

8 rokov sa venujem fitness modelingu. Zdravá a vyvážená strava je podľa mňa pri cvičení i chudnutí najdôležitejšia. Snažím sa zdieľať svoje skúsenosti a poradiť každému, kto sa nevie vymaniť z nekonečného blúdneho kruhu. Okrem cvičenia rada cestujem a pečiem chutno-zdravé dobroty. :-)

  • 1

Pridať komentár

Vaše osobné údaje nebudú zverejnené.