Pankreatitída a pankreatická diéta

O tom, že sa s pankreasom neradno zahrávať niet najmenších pochýb. V prípade akútneho záchvatu totiž náhla, neutíchajúca a prenikavá bolesť brucha častokrát sprevádzaná nevoľnosťou, či zvracaním dokáže poriadne skomplikovať život. Okrem toho na dlší čas vyradí z bežného života aj toho najodolnejšieho človeka. Aké sú príčiny vzniku pankreatitídy, čomu sa vyvarovať a aké diétne opatrenia je potrebné dodržiavať sa dozviete v nasledujúcich riadkoch. Jednoducho pankreatická diéta našimi očami…

Pankreatitída a pankreatická diéta

Čo je pankreas a na čo slúži?

Pankreas je podžalúdková žľaza, ktorá denne vytvára pankreatickú šťavu v množstve 1 – 3 litre, v závislosti od prijímanej potravy. Pankreatická šťava je vývodom vylučovaná do tenkého čreva kde je zmiešaná s črevnou šťavou a spolupodieľa sa na trávení cukrov, tukov a bielkovín.

To však nie je všetko. Pankreas okrem tvorby pankreatickej šťavy produkuje aj hormóny dôležité na udržanie správnej hladiny cukrov v krvi, predovšetkým inzulín.

Pankreatitída – len strašiak alebo hrozba?

Skôr než pristúpime k samotným príčinám vzniku pankreatitídy, teda zápalu pankreasu, tak chceme upriamiť pozornosť našich čitateľov na skutočnosť, že toto ochorenie je skutočne závažné. Niekedy až život ohrozujúce a preto pri jeho liečbe nie je priestor na experimenty. Diagnostika ochorenia a následná liečba patria výlučne do rúk odborníkov – lekárov.

Najčastejšie príčiny vzniku akútnej alebo chronickej pankreatitídy:
  • žlčníkové kamene: sú najčastejšou príčinou vzniku akútneho záchvatu, pretože najmä tie menšie môžu zablokovať nielen vývod žlčníka, ale aj pankreasu. V pankrease vytvorené tráviace šťavy tak nemôžu byť odvádzané do tenkého čreva, hromadia sa v ňom a poškodzujú ho.
  • diétna chyba v kombinácii s alkoholom: akútna pankreatitída môže spustiť prejedanie sa ťažkými mastnými jedlami v spojení s väčšou konzumáciou alkoholu. Alkohol je najčastejšou príčinou chronického zápalu pankreasu.
Ďalšie príčiny pankreatitídy:
  • dlhodobejšie užívanie väčšieho množstva liekov
  • metabolické poruchy, anatomické defekty
  • pankreatitída z genetických príčiny (iba ojedinele)

Pankreatická diéta po akútnom záchvate pankreatitídy

Diéta pri pankreatitíde a jej dĺžka bude zodpovedať závažnosti zdravotného stavu po prekonaní akútneho záchvatu. Po stabilizovaní stavu, ústupe bolestí a ukončení hladovky sa odporúča začínať iba pitím čaju a prijímaním sacharidovej stravy.

Sacharidová strava v tomto období by mala pozostávať najmä zo suchárov, ryžových odvarov a zemiakovej, či krupičnej kaše. Postupne, prihliadnuc na zdravotný stav, je možné na jedálny lístok zaradiť potraviny s minimálnym obsahom tuku, za to potraviny bohaté na bielkoviny.

Dodržiavanie pankreatickej diéty by malo byť však aj po preliečení akútneho záchvatu a odoznení pankreatitídy ešte nejaký čas pre vás tou najdôležitejšou prioritou.

Pankreatická diéta

Pankreatická diéta pri chronickej pankreatitíde

Pri chronickej pankreatitíde sa predpokladá dlhodobé (celoživotné) a dispciplinované dodržiavanie diétneho režimu. Pankreatická diéta je preto samozrejmosťou. Pripraviť sa musíte na pomerne striktnú a obmedzujúcu diétu, ktorá musí prísnejšie zohľadňovať výber vhodných potravín.

Jedálny lístok musí byť zhotovený tak, aby obmedzoval príjem tukov (50 až 75 g na deň), ktoré nútia pankreas k zvýšenej tvorbe tráviacich štiav a zároveň zabezpečil dostatočný prísun sacharidov a bielkovín. Z jedálneho lístka je potrebné vyškrtnúť dráždivé a pikanté jedlá.

Pri pankreatickej diéte dbajte na pravidelnú konzumáciu jedál počas obvyklých denných chodov. Nezabúdajte, že pripravené pokrmy musia byť ľahko stráviteľné a podávané v menších porciách. Na úpravu pokrmov využite technologicky vhodnejšie postupy, akými sú varenie a dusenie. Na zahustenie omáčok a polievok používajte nasucho opraženú múku.

Pankreatitída zakazuje konzumovať tieto potraviny:

  • mliečne výrobky: plnotučné mlieko, syry – či už plesňové, pikantné alebo s vysokým obsahom tuku, šľahačka, sladká alebo kyslá smotana, bryndza
  • mäso: zabíjačkové výrobky, údeniny, vnútornosti, bravčovina, baranina, zverina, hus, kačica, slanina, oškvarky, mäsové a rybie konzervy, bravčová masť
  • sladkosti: cukrárenské výrobky, čokoláda, kakao
  • múčne výrobky: čerstvé pečivo a chlieb, výrobky z kysnutého cesta
  • ovocie: egreše, ríbezle, jahody, čučoriedky, brusnice, maliny, hrušky, hrozno
  • zelenina: strukoviny, kyslá a hlávková kapusta, uhorky, pór, nakladaná zelenina, zelená paprika, reďkovka, cesnak, cibuľa, kel
  • ostatné: majonéza, tatárska omáčka, horčica, chren, sójová omáčka, worchester, ocot, čierne korenie, červená mletá paprika, pikantné prísady do jedál
  • nápoje: alkoholické akéhokoľvek druhu, zrnková káva

Pankreatitída a pankreatická diéta odporúča konzumovať:

  • polievky: vývary z chudého mäsa, zeleninové, zemiakové
  • prílohy: zemiaky, hnedá ryža, cestoviny
  • chudé mäso: teľacie, hovädzie, kurča, rybie filé, králičie mäso
  • tuky: maslo, rastlinné oleje, kokosový olej
  • vajcia: bielka bez obmedenia, inak samostatne nie, iba na prípravu pokrmov
  • mlieko a mliečne výrobky: tvaroh, jogurt, ovčí syr, všetko s nízkym obsahom tuku
  • múčne výrobky: starší chlieb a pečivo, sucháre, suché keksy, piškóty, Ezechielov chlieb
  • ovocie: banány, jablká, citróny, pomaranče, marhule, broskyne, čerešne a višne
  • zelenina: zeler, mrkva, petržlen, špenát, tekvica, cvikla, hlávkový šalát, kaleráb
  • koreniny: kôpor, majorán, pažítka, rasca, škorica, bobkový list, zelerová a petržlenová vňať
  • nápoje: bylinkové čaje, nie príliš silný čierny čaj, stolové minerálne vody, ovocné šťavy
Energetická a nutričná hodnota alkoholických nápojov vrátane sladkého Mojita.

Pankreatická diéta vyžaduje, aby ste na alkohol úplne zabudli.

Rada na záver – dajte stopku alkoholu, nikotínu a stresu

Podstatou liečby a diéty pri zápale pankreasu je vylúčenie akýchkoľvek dráždiacich faktorov. Nezabúdajte preto, že najmä pri chronickej pankreatitíde je dôležité vylúčiť konzumáciu nielen koncentrovaných alkoholických nápojov, ale úplne abstinovať.

Podobne ako alkohol, aj nikotín a stres majú nepriaznivý vplyv na pankreatitídu a môžu prispieť k recidíve akútneho záchvatu. Pankreatitída je obmedzujúca choroba, no pankreatická diéta môže byť zostavená veľmi vyvážene. Konzultujte ju so svojim lekárom.

Pankreatitída a pankreatická diéta
4.6 (92.73%) 11 hlasov