NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Zaujímavosti

Mýty o zdravej výžive, ktoré by ste mali poznať

Zdieľať

Na prvý pohľad sa to možno nezdá, no oblasť zdravej výživy má veľa spoločného s módou. Prichádzajú nové trendy stravovania, chvíľu ostávajú, odchádzajú a potom sa znovu vraciame k potravinám, ktoré v dôsledku poloprávd alebo mýtov upadli do nemilosti. Podobné je to s cvičením. Vedecké štúdie preukazujú, že extrémne športové výkony môžu narobiť viac škody ako osohu. Pozrime sa teda na mýty o zdravej výžive, ktoré sa napriek novým poznatkom ešte stále interpretujú ako pravdivé.      

Mýty o zdravej výžive, ktoré by ste mali poznať

Kokosový olej zvyšuje zlý cholesterol

O kokosovom oleji sa v súčasnosti hovorí ako super potravine. Nuž a treba povedať, že plným právom. 100 % panenský kokosový olej sa vyrába lisovaním čerstvej kokosovej dužiny za studena. Vďaka vysokému obsahu nasýtených mastných kyselín, najnižšej energetickej hodnote spomedzi tukov a absencii cholesterolu patrí k najzdravším panenským olejom vôbec.

Kokosový olej samozrejme neobsahuje žiadne škodlivé látky a ani konzervanty. Obsahuje množstvo vitamínov i minerálov. Spomenúť môžeme vápnik, horčík alebo fosfor.

Zaradenie tejto super potraviny do jedálnička prinesie množstvo zdravotných benefitov. Pomôže pri infekciách, no dobré služby preukáže aj pri problémoch so štítnou žľazou, či s vyššou hladinou cukru v krvi. Chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami, zvyšuje hladinu dobrého HDL cholesterolu a prispieva k regulácii zlého cholesterolu.

V rámci primeranej konzumácie kokosového oleja teda v žiadnom prípade nedochádza k zvyšovaniu zlého cholesterolu, takže ide iba o jeden z ďalších ničím nepodložených mýtov. Pri oleji však ešte chvíľu ostaneme aj v nasledujúcich riadkoch.

Olivový olej sa hodí do studenej kuchyne i na vyprážanie a varenie

Mýty o zdravej výžive, ktoré by ste mali poznať

Pri všetkej úcte k olivovému oleju a k jeho pozitívnym účinkom na zdravie, treba povedať, že olivový olej určite nepatrí na prvé priečky olejov a tukov vhodných na tepelnú úpravu pokrmov. Bez výhrad môžeme teda súhlasiť iba s použitím olivového oleja v studenej kuchyni.

Vypráženie pokrmov patrí bez akýchkoľvek pochybností k najdrastickejším technologickým spôsobom úpravy jedál. Pri 180 až 200 °C teplote samozrejme nemôže byť o šetrnosti úpravy ani reči. Pri zahriatí na vysokú teplotu sa olivový olej rýchlo prepáli, v dôsledku čoho vznikajú chemické látky zvyšujúce riziko rakoviny a srdcovocievnych chorôb.

Na varenie a na tepelnú úpravu sú vhodnejšie oxidačne stabilné oleje s obsahom nasýtených mastných kyselín. Zo živočíšnych tukov je to predovšetkým bravčová masť, z rastlinných olejov siahnite radšej po slnečnicovom, arašidovom, či kokosovom oleji. Na extra panenský olivový olej nezabúdajte, ale ako sme to už spomenuli, doprajte si ho iba v rámci studenej kuchyne.

Červené mäso je nezdravé a spôsobuje dnu

Mýty o zdravej výžive rozšírili polopravdy o červenom mäse. Pri pohľade na nutričné hodnoty kuracieho, bravčového a hovädzieho mäsa zistíme, že bravčové mäso má v porovnaní s kuracím skutočne o niečo vyšší obsah tukov. To sa však už nedá povedať o chudom hovädzom mäse.

Obsah tukov je v tomto prípade porovnateľný s kuracím mäsom a predstavuje približne 3 g na 100 g mäsa. Kvalitné chudé červené mäso je zároveň významným zdrojom vitamínu A, vitamínu D, železa, zinku, selénu, horčíka i draslíka.

Mýty o zdravej výžive, ktoré by ste mali poznať

Podľa viacerých štúdií sú tak pre naše zdravie oveľa nebezpečnejšie sacharidy ako tuky. No a čo sa týka obsahu cholesterolu a purínov, tak ich hodnoty sú porovnateľné vo všetkých troch druhoch mäsa. Ak by sme však mali predsa len vyhlásiť víťaza, tak najlepšie by obstálo kvalitné chudé hovädzie mäso, ktoré obsahuje najmenej cholesterolu. No a čo sa týka dny, tak pri tej treba obmedziť kuracie i červené mäso.

Hnedý cukor je zdravší

Otázkou ostáva aký cukor máme na mysli. Pre zvýšenie marketingovej atraktívnosti je výrobcami klasický biely cukor zafarbovaný dohneda karamelom. Výsledok? Cukor sa okrem farby nezmenil v ničom. V prípade skutočne „hnedého“, teda trstinového cukru je to trochu o niečom inom.

Trstinový cukor je zdravšou voľbou. Dôvod je prozaický. Proces výroby trstinového cukru je podstatne kratší, ako v prípade cukru vyrobeného z cukrovej repy. Vďaka šetrnejšiemu spracovaniu tak trstinový cukor obsahuje viac minerálnych látok i vitamínov. Nečakajte však priepastné rozdiely.

Množstvo zdraviu prospešných látok v trstinovom cukre je zanedbateľné a konzumácia vysokých dávok trstinového cukru pre obsah minerálnych látok, a vitamínov nedáva veľký zmysel. V pestrej, či vyváženej strave ich dokážete svojmu telu dodať v oveľa väčších množstvách a pohodlnejšie. Ak si potrpíte na zdravej životospráve, dávame vám do pozornosti 12 zdravých spôsobov, ako nahradiť cukor.

Beh na dlhé trate je zárukou pevného zdravia

Na záver dáme priestor mýtom týkajúcim sa pohybových aktivít. Tie ak sú dávkované primerane, idú ruka v ruke so zdravím. V opačnom prípade môžu byť extrémne športové výkony kontraproduktívne. Beh patrí vo všeobecnosti k vynikajúcim prostriedkom jednak na upevnenie a potom aj na udržanie zdravia do vysokého veku.

Mýty o zdravej výžive, ktoré by ste mali poznať

Pri bežcoch zdolávajúcich desiatky kilometrov týždenne alebo pri športovcoch atakujúcich maratónske trate sa však zistilo, že častejšie trpia artritídou a ich bedrové kĺby sú opotrebovanejšie. V dôsledku toho musia podstúpiť operačné riešenie pri ktorom im poškodené bedrové kĺby vymenia. Aj v tomto prípade teda platí, že všetko treba robiť s mierou.

TIP: Mýty o zdravej výžive už boli témou jedného z našich príspevkov. Ak sa chcete dozvedieť viac prečítajte si mýty o jedle, ktoré vás šokujú.

Mýty o zdravej výžive, ktoré by ste mali poznať
5 (100%) 2 hlasov
Marika Čierniková

8 rokov sa venujem fitness modelingu. Zdravá a vyvážená strava je podľa mňa pri cvičení i chudnutí najdôležitejšia. Snažím sa zdieľať svoje skúsenosti a poradiť každému, kto sa nevie vymaniť z nekonečného blúdneho kruhu. Okrem cvičenia rada cestujem a pečiem chutno-zdravé dobroty. :-)

  • 1

Pridať komentár

Vaše osobné údaje nebudú zverejnené.