NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Otázky a odpovede Zaujímavosti

Zdravé sacharidy v potravinách – ktoré to sú?

Zdieľať

Sacharidy majú mnoho pomenovaní, ako napríklad cukry, karbohydráty, uhľohydráty a podobne. Pre človeka majú v potrave dôležitý význam, pretože sú zdrojom energie a pomáhajú pri tvorbe hormónov, kyselín i enzýmov.

Zdravé sacharidy v potravinách - ktoré to sú?

Naozaj potrebuje naše telo sacharidy?

Pri mnohých diétách sa sacharidy prijímajú minimálne alebo takmer vôbec, čím môžu nastať pre človeka rôzne zdravotné problémy, pretože naše telo sacharidy potrebuje. Samozrejme bez sacharidov chudnutie ide ľahšie, ale dá sa to aj napriek tomu, že ich zo stravy nevylúčite. Nie sú totiž sacharidy ako sacharidy, preto by ste sa mali naučiť rozlišovať zdravé sacharidy od tých nezdravých. Sacharidy sa nenachádzajú len v sladkostiach, ale aj v iných potravinách.

Pokiaľ chcete zdravo schudnúť, práve zdravé sacharidy vaše telo potrebuje. Mali by byť súčasťou každého denného jedla, a to aj v prípade, že chudnete. Pravidlom je, že ich môžete obmedziť, ale nie vynechávať! Dokonca je pre chudnúcich odporúčaná aj sacharidová diéta.

Nezdravé sacharidy                                     

Sacharidy sa v žalúdku zdržia krátku dobu a putujú do krvi v podobe energie. Pokiaľ v strave prijímate veľa nezdravých sacharidov, napríklad rafinovaný cukor, tak sa nespotrebovaná energia mení na tukovú zásobu. Ide o jednoduché a priemyselne spracované potraviny, ktoré obsahujú pridaný cukor. K týmto potravinám patria biely chlieb, jemné pečivo, sladké a energetické nápoje, sladkosti, biely cukor, dezerty, dochucovadlá i rôzne polotovary.

Chcete vedieť, čím môžete nahradiť pečivo a chlieb? Prečítajte si článok o tom, čo jesť namiesto pečiva a chleba.

Zdravé sacharidy v potravinách - ktoré to sú?

Prečo nie sú vhodné pre telo?

  • Majú nízky podiel vlákniny a živín.
  • Majú vysoký glykemický index – potraviny sú rýchlo trávené a absorbované.
  • Obsahujú prázdne kalórie.
  • Spôsobujú veľké kolísanie krvného cukru – cítite sa po ich konzumácii unavení a rýchlo dostanete hlad.

Medzi jednoduché sacharidy, ktoré môžete konzumovať patria:

Zdravé sacharidy

Zdravé sacharidy sa často nazývajú aj komplexné sacharidy. Obsahujú chemické látky a vlákninu. Idú do krvi v podobe energie postupne a tak nespôsobujú veľké kolísanie hladiny cukru v krvi. Z veľkej časti sa zdravé sacharidy nachádzajú v prírodnej forme alebo v produktoch veľmi blízko tejto podobe, napríklad ako celozrnné pečivo.


Zdravé sacharidy v potravinách - ktoré to sú?

Prečo sú dobré zdravé sacharidy?

  • Majú vysoký podiel vlákniny a živín,
  • stimulujú prirodzene metabolizmus,
  • majú nízky glykemický index – potraviny sú pomaly trávené a absorbované,
  • po ich prijímaní sa cítite sýty už s nižším podielom kalórií.

Poďme sa teda bližšie pozrieť na potraviny, ktoré obsahujú veľa zdravých sacharidov.

Zemiaky

Aj keď prevláda názor, že sa zo zemiakov priberá, obsahujú zdravé sacharidy. Samozrejme nemáme na mysli mastné a kalorické hranolky, ale varené či pečené zemiaky. Ďalšou voľbou sú batáty, čiže sladké zemiaky, bohaté na jednoduché škroby a zdravé sacharidy. Majú vysoký obsah vlákniny, ktorá vás dlho udrží pri pocite sýtosti. Sladké zemiaky sú pre telo bohatou zásobárňou energie a zasýtia telo lepšie, ako hocijaká iná potravina.

Fazuľa

Fazuľa patrí k najkalorickejším zo strukovín, pretože v jednej plechovke fazule sa nachádza až 54 gramov sacharidov. Z veľkej časti ich tvorí škrob a vláknina, ktorá je dôležitou zložkou na trávenie. Hoci majú strukoviny vysoký obsah sacharidov, ich glykemický index je nižší. Vstrebávajú sa do krvi pomaly a nespôsobujú výkyvy inzulínu v krvi.

Zdravé sacharidy v potravinách - ktoré to sú?

Hnedá ryža

Hnedá ryža je skvelou prílohou, ktorá patrí medzi prílohy s najväčším zdrojom sacharidov. Šálka hnedej ryže obsahuje až 45 g zdravých sacharidov. Obsahuje aj vlákninu a poskytuje dlhotrvajúcu energiu, obmedzuje ukladanie tuku v tele v porovnaní s bielou ryžou.

Cícer

Veľmi populárnou strukovinou je cícer, ktorý je vynikajúcim zdrojom sacharidov. Jedna šálka vareného cíceru obsahuje až 45 g zdravých sacharidov. Pri dennej konzumácii cíceru môžete aj nejaké to kilo zhodiť, pretože má nízky glykemický index a po jeho konzumácii sa cítite sýty.

Quinoa

Quinoa je najpopulárnejšou super potravinou v poslednom období. Obsahuje veľa vlákniny, proteínov a ide o bohatý zdroj sacharidov. V jednom hrnčeku varenej quinoy je až 39 gramov sacharidov. Má nízky glykemický index a zabraňuje výkyvom krvného cukru. Je vhodná aj pre ľudí s nadváhou a cukrovkou. Človeka zasýti na dlhší čas.

Koreň Taro

Koreň Taro je najpopulárnejšou koreňovou zeleninou v Ázii alebo v Južnej Amerike. Po uvarení obsahuje množstvo prírodných sacharidov. Jedna šálka vareného koreňa obsahuje až 46 g komplexných sacharidov a je jedným z najlepších zdrojov vlákniny. Pomalým trávením v tele pomáhajú postupne zvyšovať hladinu cukru v krvi, čo prináša dlhšie trvajúcu energiu.

Banány

Jeden banán priemernej veľkosti obsahuje 35 gramov sacharidov. Okrem toho banány obsahujú veľké množstvo draslíka, magnézia i vlákniny. Sú veľmi rýchlym zdrojom energie a ľahko sa trávia, preto sú výborné pre športovcov pred výkonom, aj po ňom.

Zdravé sacharidy v potravinách - ktoré to sú?

Zdravé sacharidy v potravinách by mali byť vždy kombinované s bielkovinou alebo ďalšou potravinou bohatou na vlákninu. Tie zaistia rýchlejší pocit nasýtenia a sýtosť ostane po dlhšiu dobu, pričom budete mať vyrovnanejšiu hladinu krvného cukru.

MojaVýživa radí: Vhodne kombinujte napríklad ovocie so syrom alebo mliečnym výrobkom, ďalej pečivo s vajcom, ryžu či zemiaky s maslom a podobne.

Zdravé sacharidy v potravinách – ktoré to sú?
5 (100%) 1 hlasov
Marika Čierniková

8 rokov sa venujem fitness modelingu. Zdravá a vyvážená strava je podľa mňa pri cvičení i chudnutí najdôležitejšia. Snažím sa zdieľať svoje skúsenosti a poradiť každému, kto sa nevie vymaniť z nekonečného blúdneho kruhu. Okrem cvičenia rada cestujem a pečiem chutno-zdravé dobroty. :-)

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *