NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Choroby a ochorenia Zdravé recepty

Protizápalové jedlá – pozrite si 4 najlepšie

Zdieľať

Ako mnohí z nás určite vedia, zápal nie je žiadna príjemná vec. Môže to byť reakcia na stres, oslabenú imunitu, stres, nezdravý životný štýl, zlú stravu alebo aj na chorobu, ktorú ste už prekonali. Zápal určite nepodceňujte, a preto tento problém treba riešiť hlavne s lekárom. Dopomôcť si môžete stravou, samozrejme, až po návšteve lekára. V článku sa dočítate, ktoré protizápalové jedlá vám pri tomto type ochorenia jednoznačne pomôžu.

Protizápalové jedlá – pozrite si 4 najlepšie

Čo je zápal a aké sú jeho prejavy?

Zápal je obranná a veľmi zložitá reakcia organizmu na poškodenie jeho buniek a tkanív. Vyskytuje sa dokonca už aj u najprimitívnejších živočíchov.

Úlohou zápalu je zriedenie alebo odstránenie škodliviny z poškodeného tkaniva alebo aspoň jej ohraničenie, aby sa ďalej nerozširovala, a súčasné zahojenie.

Zápal môžu vyvolať:

  • Mechanické faktory – odreniny, porezanie…
  • Fyzikálne faktory – popáleniny
  • Chemické látky – jedy, žieraviny
  • Biologické faktory – plesne, vírusy, baktérie

Zápal podľa dĺžky trvania a jeho rozsahu môže byť lokálny = prejavuje sa začervenaním, opuchom, bolestivosťou, zvýšením miestnej teploty a porušením funkcie; alebo systémový = postihuje celý organizmus.

Zápal sa môže deliť podľa množstva ďalších kritérií:

  • Obranný – je jednoducho obrannou reakciou na nejakú akciu, ktorá poškodila telo a spôsobila tak výskyt infekcií. Obranný zápal v tomto prípade vytvára protilátky.
  • Hojivý – v tomto prípade nedochádza k vytváraniu protilátok, ale naopak, dochádza k hojeniu tkaniva (napr. popáleniny, poleptanie) a telo odlučuje cudzie predmety (napr. trieska z kože)
  • Akútny – vzniká veľmi náhle a má výrazné a prudké príznaky (vysoké horúčky, silné bolesti), obvykle sa dokáže úplne vyhojiť.
  • Chronický – jeho priebeh nie je taký rýchly ako pri akútnom zápale, príznaky sú avšak viac-menej natrvalo. Niektoré ochorenia majú chronický ráz od začiatku, iné sa až časom stávajú chronickými, kvôli ich opakovanému výskytu a ich nedostatočnému liečeniu.

Najčastejšie prejavy zápalu:

  • Bolesť hlavy
  • Bolesť celého tela, škriabanie v krku
  • Kožný výsev
  • Bolesti chrbtice, kolien, kĺbov
  • Slabosť, únava a ospalosť, letargia
  • Večerná teplota nad 37 °C
  • Vypadávanie vlasov
  • Zrýchlený tep, poruchy srdcového rytmu
  • Začervenanie, opuch

Protizápalové jedlá, ktoré vám pomôžu

V týchto jedlách budú zahrnuté hlavne potraviny bojujúce proti zápalu, o ktorých sme vám už v jednom našom článku písali. Dnes vám ale ukážeme, do ktorých jedál ich je najlepšie zakombinovať a ktoré budú pripravené zdravo a chutne.

Potraviny, ktoré majú zvlášť protizápalové účinky sú: drobné bobuľovité ovocie, avokádo, brokolica, zázvor, kurkuma, losos, mandle, zelené vňate alebo ľanové semienka.

K prozápalovým potravinám (čiže tie, ktoré zápal môžu podporovať) patria: mäsové výrobky a iné zdroje zlých tukov a nitránov, červené mäso, tučné mliečne výrobky, pekárenské výrobky z bielej múky a stužených tukov, cukor a pod.

Medovo-citrónový losos so špenátovým pyré – recept

Svieži obed a zároveň protizápalové jedlo, ktoré obsahuje 2 protizápalové potraviny; losos, ktorý obsahuje omega-3 mastné kyseliny pôsobiace proti zápalom a špenát, ktorý obsahuje množstvo vitamínov posilňujúcich imunitný systém.

Protizápalové jedlá – pozrite si 4 najlepšie

Budete potrebovať:

  • 2 filety z lososa
  • soľ
  • olivový olej
  • 1 PL medu
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 200 g hrášku (mrazeného alebo čerstvého)
  • 120 g špenátu
  • 1 šalotka (alebo menšia cibuľka)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL masla

Postup prípravy:

Na panvici si rozohrejeme olivový olej a pridáme nasoleného lososa. Opečieme z každej strany tak, aby losos zostal v strede ružový a šťavnatý. Potom každý filet pokvapkáme medom a citrónovou šťavou, prikryjeme a odstavíme. Necháme postáť. Losos v teple ešte trošku dôjde a z medu a citrónu sa vytvorí omáčka.

Pri príprave hráškovo-špenátového pyré si rozohrejeme v hrnci olivový olej s maslom a opečieme na ňom jemno nasekanú cibuľku a cesnak. Pridáme hrášok a chvíľu podusíme. Potom vložíme aj umytý a usušený špenát. Keď bude všetko poriadne zmäknuté, zmes premiestnime do mixéra, pridáme trošku soli a 1 ČL citrónovej šťavy. Všetko poriadne premixujeme a podávame spolu s upečeným lososom. Hotovo, dobrú chuť!

Avokádová nátierka s chilli

Opäť, protizápalové jedlo s 2 účinnými potravinami; avokádom, ktoré je bohaté na zdravé tuky a dopomáha liečbe zápalu a chilli papričky.

Protizápalové jedlá – pozrite si 4 najlepšie

Ingrediencie:

  • 2 avokáda
  • 20 ml citrónovej šťavy
  • 1 cibuľa
  • cherry paradajky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • chilli paprička podľa chuti
  • štipka soli
  • šťava z ½ citrónu

Postup prípravy:

Avokádo rozpolíme, vyberieme kôstku a dužinu jednoducho lyžicou vydlabete. Cibuľu, cherry paradajky, cesnak a chilli papričku nakrájame na čo najmenšie kúsky. Potom všetky ingrediencie vložíme do mixéra a nátierku rozmixujeme dohladka.

Nátierku si môžete natrieť na celozrnný alebo špaldový chlebík a vrch si môžete posypať cibuľkovou vňaťou alebo bylinkami. Ideálna nátierka na raňajky, ale aj na desiatu či olovrant.

Recept na zdravú brokolicovú polievku

Pri zápaloch je tiež veľmi nápomocná zelenina. Táto brokolicová polievka je hotová bomba proti zápalu. Obsahuje veľké množstvo rôznych druhov zeleniny, a preto patrí medzi najlepšie protizápalové jedlá.

Protizápalové jedlá – pozrite si 4 najlepšie

Budeme potrebovať:

  • 1 brokolicu (cca 500 g)
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 1 stredne veľký zemiak
  • 1 mrkvu
  • 1 petržlen
  • 1 zeler
  • ½ litra vývaru alebo vody
  • kúsok masla
  • soľ
  • korenie

Brokolicu nakrájajte na menšie kúsky. Mrkvu, petržlen, zeler, zemiak a cibuľu ošúpte a tiež nakrájajte na menšie kocky. Na masle orestujeme cibuľku. Keď začne hnednúť, prisypeme zvyšnú zeleninu. Asi päť minút restujeme a zalejeme horúcim vývarom alebo vodou. Stačí toľko, aby bola zelenina ponorená a polievka sa tak začne rýchlejšie variť.

Zeleninu varíme do mäkka (trvá to asi dvadsať minút) a rozmixujeme ponorným mixérom. Polievku zriedime podľa potreby zvyšným vývarom alebo vodou a môžeme pridať aj malé ružičky brokolice, ak nám nejaké zostali. Dochuťte korením a soľou, povarte ešte 5 minút a hotovo!

TIP: Vyskúšajte tiež tieto zdravé recepty na zeleninové šaláty.

Protizápalové smoothie

Recept na smoothie proti zápalu, ktoré vám účinne pomôže vyliečiť zápal v tele a zároveň bude posilňovať imunitu. Je ideálnym protizápalovým jedlom vďaka veľkému množstvu ovocia, a teda aj vitamínom a minerálom. Vyskúšať môžete aj ďalšie ovocné smoothie.

Protizápalové jedlá – pozrite si 4 najlepšie

Budete potrebovať:

  • 1 zrelý banán
  • ½ lyžičky nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • ½ lyžičky kurkumy
  • ¼ uhorky
  • ¼ nakrájaného ananásu
  • 1 lyžica konopných semienok
  • šťava z ½ citróna
  • ½ šálky kokosovej vody
  • ½ šálky kokosového mlieka

Ako už viete, príprava smoothie je veľmi jednoduchá. Všetky zložky dáte do mixéra a rozmixujete dohladka. Konopné semienka môžete posypať aj na vrch smoothie.

Pri zápale vám pomôže aj víno, čokoláda či zelený čaj

Možno by ste neverili, ale naozaj je to tak. Tieto superpotraviny vám dokážu pomôcť odstrániť zápal a zmierniť jeho prejavy. Počas zápalu by ste mali vypiť okolo 200 ml vína za deň a jeden pásik horkej čokolády, ktorá má aspoň 60% kakaa. Zeleného čaju by ste mali vypiť aspoň 3 šálky za deň.

Ak vás trápi zápal, vyskúšajte si pripraviť tieto protizápalové jedlá alebo zaraďte do jedálnička viac potravín, ktoré sú proti zápalu najlepšie.

Protizápalové jedlá – pozrite si 4 najlepšie
4.8 (95.56%) 18 hlasov
Marika Čierniková

8 rokov sa venujem fitness modelingu. Zdravá a vyvážená strava je podľa mňa pri cvičení i chudnutí najdôležitejšia. Snažím sa zdieľať svoje skúsenosti a poradiť každému, kto sa nevie vymaniť z nekonečného blúdneho kruhu. Okrem cvičenia rada cestujem a pečiem chutno-zdravé dobroty. :-)

  • 1
Predošlý článok
Ďalší článok

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *